Zondag 20/06/2021

Ebola

Doorbraak tegen ebola? Voor het eerst lijkt vaccin 100 procent effectief

null Beeld AP
Beeld AP

Voor het eerst is een ebolavaccin getest dat - tot dusver - 100 procent effectief is gebleken. Dat blijkt uit een test in de West-Afrikaanse staat Guinee met ongeveer 4.000 proefpersonen, zo laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten. Het gaat om een voorlopige conclusie, want de tests zijn nog niet afgerond, die wordt gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het vaccin is tot nu toe 100 procent effectief, maar er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of het afdoende is om hele samenlevingen te beschermen. De 4.000 vrijwilligers waarop het vaccin VSV-EBOV sinds maart is getest, komen uit de directe omgeving van 100 ebola-patiënten. Het gaat dan om onder meer familieleden, buren en collega's. Inmiddels is besloten iedereen die het risico loopt besmet te worden het vaccin toe te dienen.

Omdat het vaccin tot nu toe veilig is gebleken, worden ook kinderen tussen de dertien en zeventien jaar aan de proef toegevoegd en mogelijk ook jongere kinderen, van zes tot twaalf jaar oud, aldus de WHO. Inmiddels worden ook hulpverleners ingeënt, onder wie medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG).

Ringvaccinatie

De test wordt gedaan in een zogenoemde ringvaccinatie, waarbij de kring rond een patiënt wordt ingeënt. Op deze manier zijn in de jaren tachtig ook de pokken aangepakt.

Het vaccin is ontwikkeld in Canada en uitgegeven aan de Amerikaanse farmaceut Merck, die het samen met biotechnologieconcern New Link Genetics verder ontwikkelde. Merck is ook verantwoordelijk voor het produceren en verspreiden van de entstof. Onder meer de regeringen van Canada en de Verenigde Staten hebben betaald voor de ontwikkeling van het vaccin.

null Beeld EPA
Beeld EPA

"Zeer veelbelovend"

Artsen Zonder Grenzen (AZG), dat zelf 1.200 mensen met het vaccin heeft ingeënt in Guinee, noemt de resultaten alvast "zeer veelbelovend" en roept fabrikant Merck op, zo snel mogelijk zoveel mogelijk vaccins te ontwikkelen. Daarnaast moeten er fondsen beschikbaar worden gemaakt om die ontwikkeling mogelijk te maken.

"Met zo'n hoge effectiviteit zou het vaccin in alle door ebola getroffen landen uitgedeeld moeten worden aan mensen die met besmette mensen in contact zijn geweest, om zo besmettingsketens te doorbreken en gezondheidswerkers te beschermen", aldus medisch directeur van AZG België Bertrand Draguez. "Er is wel meer analyse en onderzoek nodig, maar de mogelijkheid dat er eindelijk een instrument is om deze epidemie, 16 maanden nadat deze uitbrak, de kop in te drukken, is verheugend nieuws."

Volgens Margaret Chan, algemeen directeur van de WHO, is het nieuwe vaccin "een veelbelovende ontwikkeling". Een voor inentingen bevoegde WHO-commissie sprak van een aanvaardbaar veiligheidsprofiel. "Dit kan eindelijk het einde van de ebola-epidemie in West-Afrika inluiden en ook in de toekomst voor de bestrijding van deze ziekte nuttig zijn, zei co-auteur Matthias Egger van het Instituut voor Sociale en Preventieve Geneeskunde van de universiteit Bern (ISPM).

"Nadat ik de verschrikkelijke gevolgen van ebola op steden en hele landen zelf gezien heb, is dit nieuws bemoedigend", zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Børge Brende. Het land heeft net als Canada en Guinee aan het onderzoek deelgenomen. "Dit nieuw vaccin kan hét strijdmiddel tegen ebola worden". Maar het gebruik van het vaccin in de regio kan problematisch worden, vermits het middel koud moet opgeslagen worden.

Margaret Chan, algemeen directeur van het WHO. Beeld AP
Margaret Chan, algemeen directeur van het WHO.Beeld AP

Nog geen gewonnen spel

Hoewel het aantal nieuwe besmettingen in Guinee, Liberia en Sierra Leone sinds het begin van het jaar sterk is gedaald, is het virus nog altijd niet overwonnen. Een zieke is genoeg om de epidemie weer te laten uitbreken. In de drie landen komen nog steeds individuele gevallen voor. In West-Afrika werden al meer dan 11.200 ebola-doden geregistreerd, de meesten in de drie voornoemde landen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234