Zondag 02/04/2023

NieuwsMS

Doorbraak multiple sclerose: virus is hoogstwaarschijnlijk boosdoener

Het Epstein-Barrvirus is een van de meestvoorkomende virussen ter wereld.  Beeld AP
Het Epstein-Barrvirus is een van de meestvoorkomende virussen ter wereld.Beeld AP

Multiple sclerose (MS) wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een virus dat ook andere ziektes kan teweegbrengen zoals klierkoorts. Het gaat om het Epstein-Barrvirus, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Fien Tondeleir

De onderzoekers hebben zo voor het eerst een ‘boosdoener’ voor de auto-immuunziekte ontdekt, die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) verstoort. MS verloopt in opstoten en verschilt sterk van patiënt tot patiënt, maar door de ontstekingen kunnen de hersenen bepaalde functies niet goed meer uitvoeren. Sommige patiënten hebben moeite om te praten of te bewegen, de meesten hebben ook last van zware vermoeidheid.

De ontdekking doet de hoop op een mogelijke behandeling stijgen, zodat wereldwijd naar schatting 2,8 miljoen mensen de kans krijgen om ervan te genezen. Ongeveer 95 procent van alle volwassenen is eigenlijk al besmet met het herpesvirus Epstein-Barr, maar dat wil niet zeggen dat alle mensen die ermee besmet raken ook daadwerkelijk de ziekte krijgen.

De piste dat MS veroorzaakt wordt door een herpesvirus werd al verschillende jaren bestudeerd, maar bleek moeilijk te bewijzen omdat de ziekteverschijnselen meestal maar tien jaar na besmetting beginnen. “Dit is een belangrijke stap omdat het suggereert dat de meeste gevallen van multiple sclerose kunnen worden voorkomen door besmetting met het Epstein-Barrvirus te stoppen”, zegt Alberto Ascherio, hoofdauteur en professor epidemiologie aan de Harvard School of Public Health. De onderzoekers volgden gedurende 20 jaar meer dan 10 miljoen jonge volwassenen in het Amerikaanse leger. 955 van hen kregen tijdens hun legerdienst de diagnose MS. Nog volgens de onderzoekers is het risico om MS te krijgen 32 keer groter na besmetting met het Epstein-Barrvirus, maar onveranderd na infectie met andere virussen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234