Zondag 28/02/2021

OpinieSlavoj Zizek, Guy Verhofstadt, e.a.

‘Door zich over te geven aan de autocratie, vergiftigt Hongarije Europese idealen’

De Hongaarse premier Viktor Orbán.  Beeld AP
De Hongaarse premier Viktor Orbán.Beeld AP

Slavoj Zizek (filosoof), Guy Verhofstadt (europarlementslid en oud-premier), Paul Dujardin (directeur BOZAR), Joël Milquet (oud-vicepremier), e.a. schreven deze open brief over de negatieve impact van Covid-19 op de democratie in Europa.

Wij, Europeanen, moeten twee virussen tegelijk en met hetzelfde vuur bestrijden: Covid-19, dat ons lichaam aanvalt, en nog een andere infectie die onze idealen en democratieën treft.

Op 30 maart 2020 heeft het Hongaarse parlement een tekst aangenomen waarmee de regering de handhaving van bepaalde wetten kan opschorten, kan afwijken van de bepalingen in andere en aanvullende buitengewone maatregelen per decreet kan nemen voor een vrijwel onbeperkte periode en dit om de media beperkingen op te leggen en de verspreiding van informatie tegen te gaan.

Dergelijke machtsconcentratie is ongekend in de Europese Unie. Het dient niet de strijd tegen Covid-19 of de economische gevolgen ervan; in plaats daarvan opent het de deur naar alle vormen van misbruik, waarbij zowel openbare als private activa nu overgeleverd zijn aan een uitvoerende macht die haast niet ter verantwoording kan geroepen worden. Het is het hoogtepunt van een 10-jaar lang afglijden van Hongarije richting autoritarisme, en het is gevaarlijk.

Het is inderdaad met grote bezorgdheid dat we hebben gezien dat premier Viktor Orbán zijn land de afgelopen tien jaar op een spoor heeft gezet dat afwijkt van de Europese normen en waarden. Deze machtsgreep als reactie op Covid-19 is slechts een nieuw en alarmerend hoofdstuk in een lang proces van democratische terugval.

Politieke oppositie, sociale dialoog en vrije meningsuiting worden steeds meer het zwijgen opgelegd, waarbij verschillende universiteiten, culturele hubs, bedrijfsgroepen en maatschappelijke organisaties de last dragen van de gezaghebbende regel van de heer Orbán.

Het Europees Parlement heeft deze ondemocratische afwijking tweemaal geanalyseerd en veroordeeld met respectievelijk de verslagen Tavares en Sargentini in 2013 en 2018.

Voor diegenen die in de waarden van de rechtsstaat en de democratische regering geloven, is niets doen geen optie. De Unie dreigt al haar inspanningen om democratische processen, de rechtsstaat, transparantie, solidariteit en sociale dialoog te stimuleren, niet alleen in alle lidstaten, maar ook tussen kandidaat-lidstaten in diskrediet te brengen.

Om deze generatiebepalende pandemie het hoofd te bieden, moeten alle EU-landen moeilijke maatregelen nemen die, tot op zekere hoogte, de burgerrechten van hun burgers beperken. Deze maatregelen moeten echter evenredig en gerechtvaardigd en tijdelijk van aard blijven.

De regel door regeringsbesluiten voor een vrijwel onbeperkte tijd mogelijk maken, is een ernstige schending van de EU-Verdragen, het Handvest van de grondrechten en het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

Daarom is het aan de kaak stellen en bestraffen van de aanval van de heer Orbán op de democratie vandaag de dag belangrijker dan ooit.

Daarom roepen we alle belanghebbenden – Europese instellingen, nationale instellingen, burgers, het maatschappelijk middenveld en de media – op om zo waakzaam mogelijk te zijn. Het is tijd voor wijdverbreide mobilisatie en collectieve actie.

We roepen de nationale media op om, indien nodig, dagelijks nieuwssegmenten te wijden aan de Hongaarse situatie. We vragen hen ook om Hongaarse burgers, als Europese burgers, gratis toegang te verlenen tot hun inhoud als bron van pluralistische en onafhankelijke informatie.

We roepen de Commissie op, als hoedster van de Verdragen, om dringend te reageren en sancties vast te stellen die evenredig zijn aan de ernst van een dergelijke onaanvaardbare schending van Europese regels en waarden (de “criteria van Kopenhagen”).

Covid-19 moet en zal worden verslagen dankzij democratische processen, transparante actie en pluralistische informatie. Door deze waarden te verdedigen, zullen we de Europese bevolking in haar geheel mobiliseren en ervoor zorgen dat onze gemeenschappelijke weg naar herstel brede steun geniet.

We roepen tenslotte alle Europese burgers op om te zien wat er in Hongarije gebeurt, niet als een externaliteit, maar als een fundamentele bedreiging voor ons gemeenschappelijk belang.

Het wordt tijd dat we ons allemaal in deze strijd verenigen. Wat er op het spel staat, is niet alleen onze gezondheid, maar ook onze gedeelde idealen, en het voortbestaan ​​van onze Unie en democratieën.

Bij de 72 ondertekenaars: Laszlo Andor (HU), oud-Eurocommissaris. Andras Bozoki (HU), oud-minister van Cultuur. Paul Dujardin (BE), directeur BOZAR. Jyrki Katainen (FI), oud-Eurocommissaris en oud-premier. Guillaume Klossa (FR), Co-voorzitter of CIVICO Europa, oud-directeur European Broadcasting Union. Joelle Milquet (BE), oud-vicepremier. Carlos Moedas (PT), oud-eurocommissaris. John Monks (UK), lid House of Lords. Francesca Ratti (IT), Co-voorzitter CIVICO Europa. Petre Roman (RO), oud-premier. Taavi Roivas (EST), oud-premier. Guy Verhofstadt (BE), europarlementslid en oud-premierSlavoj Zizek (SLO), filosoof.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234