Vrijdag 09/12/2022

Sportweekend

"Door te lopen kan ik 20 uur per dag werken"

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

"Ik was twee jaar geleden fysiek en mentaal niet klaar voor 2014, het jaar dat het zwaarste uit mijn loopbaan zou worden. Toen heb ik beslist mijn levensstijl drastisch te veranderen." In onze wekelijkse rubriek Sportweekend vertelt Gert De Mangeleer (37) van het restaurant Hertog Jan hoe belangrijk sport sindsdien voor hem is.

Katrien Depoorter

Van de drie driesterrenchefs die ons land telt, is Gert De Mangeleer de jongste en wellicht ook de sportiefste. Tussen twee services door trekt hij regelmatig zijn loopschoenen aan en als hij overdag niet aan sporten toekomt, jogt hij 's avonds laat van zijn restaurant Hertog Jan in Zedelgem naar zijn huis in Brugge. "Mijn gezin, ons personeel en de bank waarmee we een engagement zijn aangegaan rekenen op mij. Ik moet in topvorm zijn."

Hoe vaak sport je per week?
"Vier keer. Op maandagavond ga ik altijd met mijn vrouw op restaurant, maar voor we vertrekken loop ik een vijftiental kilometer door Brugge. Dat is meestal een pittige intervaltraining. Op woensdag en vrijdag probeer ik twee uren te blokkeren in mijn agenda om te sporten met Geert Lammertyn, de personal trainer van mij en Joachim (Boudens, sommelier en medezaakvoerder van Hertog Jan, nvdr). Dan combineren we lopen met bodytraining en krachtoefeningen. Lukt dat niet omdat ik te veel werk heb, dan loop ik rond middernacht van het restaurant naar huis, dat is ongeveer twaalf kilometer. Op zaterdagnamiddag, de laatste werkdag van de week, jog ik tussen de middag- en de avondservice."

Een goed gevulde sportagenda dus. Hoe lang hou je deze routine al vol?
"Ik loop al acht jaar, maar tot twee jaar geleden was dat niet meer dan één keer om de twee of drie weken. Sporten deed ik vooral in gedachten (lacht). Toen 2014 in zicht kwam, heb ik een personal trainer aangesproken om intensiever te trainen want ik wist dat het heftig zou worden: de sluiting van de oude en de opening van de nieuwe Hertog Jan, daartussen drie maanden lang zeven dagen op zeven in de potten roeren van ons pop-up restaurant Yellow én de nieuwe bistro L.E.S.S. openen. Ik voelde dat ik niet klaar was voor de stress die dat allemaal met zich mee zou brengen en sport moest mij helpen."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Welke verschillen werd je gewaar door meer te sporten?
"Vroeger was ik zestien uren per dag bezig met de zaak, nu kan ik er twintig aan. Ik werk meer en toch ben ik minder vermoeid. Mijn gemiddelde loopsnelheid is gestegen van acht kilometer naar twaalf à dertien kilometer per uur en ik ben veertien kilogram afgevallen. Uit tests blijkt dat mijn vetpercentage van 29% naar 18% is gezakt. Daar ben ik fier op. Ik moet mezelf soms oppeppen, maar toch verzuim ik het sporten niet want het geeft me zuurstof en helpt me stoom af te blazen. Zelfs vrieskou, regen of sneeuw houden me niet tegen. Ik voel me een ander mens nadat ik gesport heb, daarom port mijn vrouw Annelies me aan als ze merkt dat de druk me te veel wordt. "Ga maar lopen, ventje!", zegt ze vaak."

Je werkt als een paard, sport een pak meer dan de gemiddelde Vlaming. Wat schiet er dan bij in?
"Behalve op zondag slaap ik maar vier uren per nacht en ik ben natuurlijk niet zo vaak bij mijn kinderen als andere papa's. Ik zie hen enkel op zondag en als ik in het buitenland ben, gaan er soms drie weken voorbij dat we elkaar niet zien. Dat compenseer ik door in de weinige vrije tijd die ik heb leuke uitstapjes met mijn 'kleine mannen' te doen en hen dan mijn volledige aandacht te geven. Vier maal per jaar plannen we ook een reis met het gezin. Wij leven in feite van vakantie naar vakantie."

Gas terugnemen zit er wellicht nog niet in?
"Ik zit op een trein die alsmaar sneller raast, maar ik kan en wil er niet afspringen want wat ik meemaak is fantastisch en uniek. Binnenkort open ik een pop-up restaurant in Salzburg en daarna vertrek ik naar Japan om voor de keizerlijke familie te koken. Zo'n kansen kan ik toch niet laten liggen?"
"(stilte) Ik leef al jaren op adrenaline, maar ik weet ik dat ik dit tempo niet heel mijn leven zal kunnen volhouden. Het knaagt soms aan me dat ik kleine dingen niet meemaak. De eerste stapjes van mijn drie kinderen zijn aan mij voorbij gegaan, dat vind ik jammer. Als er nog een kindje bij zou komen, dan wil ik er meer van kunnen genieten." (lees verder onder de foto)

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Hoe moeilijk is het voor een sterrenchef om er een gezonde levensstijl op na te houden?
"Ik heb lang als een Bourgondiër geleefd want het is niet gemakkelijk om de kaas, taartjes, sauzen, lekkere broden... uit onze keuken te negeren. Dat zie ik ook bij veel collega's. Tot twee jaar geleden at ik 's morgens croissants met een dikke laag boter, ik stopte na het werk bij een frituur en dronk een drietal glazen wijn voor ik naar mijn bed ging. Dat doe ik allemaal niet meer. Mijn ontbijt bestaat nu uit muesli, yoghurt, fruit... 's middags maak ik een kom soep of een slaatje met verse groenten uit onze tuin en ik eet regelmatiger."

Geen guilty pleasures meer?
"(lacht) Toch wel. Elke avond drink ik thuis één glas wijn en rook ik een sigaar terwijl ik mijn mails lees. Dat is gedoseerd genieten en daar stap ik niet van af."

Neem je soms deel aan loopwedstrijden?
"Ik loop de ten miles, de twintig van Brussel, Dwars door Brugge... Mijn droom is om volgend jaar de marathon van Londen te kunnen lopen. Vorig jaar heb ik er voor getraind, maar toen werd het te druk en ben ik moeten stoppen."

Was je ontgoocheld?
"Helemaal niet. Ik had nooit gedacht dat ik dertig kilometer aan een stuk zou kunnen lopen in 2014. Die marathon is één van de doelen in mijn leven en als ik een doel heb, dan ga ik er helemaal voor. Toen ik Annelies voor het eerst zag, zei ik: met die vrouw wil ik trouwen. Zo is het gegaan. En twee weken nadat Joachim en ik elkaar voor het eerst ontmoetten, zeiden we tegen elkaar dat we ooit samen drie Michelinsterren zouden halen. Alles hebben we zelf gedaan en we hebben dag en nacht gewerkt om dit uit de grond te stampen. Ik leef van goal naar goal en als er iets is wat mij typeert, dan is het wel dat ik in mezelf en mijn doelen geloof. Ooit loop ik de marathon van London, dat weet ik zeker."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234