Maandag 01/06/2020

4 vragenSarah Van Wolputte

‘Door mijn burn-out kon ik niet meer voor mijn kinderen zorgen’

Sarah Van Wolputte.Beeld Mia Uydens

Vijf jaar geleden ging het licht uit bij Sarah Van Wolputte. Een burn-out, zo luidde de diagnose. Gefrustreerd in de gebrekkige begeleiding voor haar gezin schreef ze nu zelf het boek waar ze toen nood aan had. Viktor en het vuur legt kinderen in simpele woorden uit wat een burn-out en stress zijn. ‘Nadat ze het boek gelezen had, besloot mijn buurvrouw van werk te veranderen.’

Hoe kwam het verhaal van Viktor en het vuur tot stand?

“Het is mijn eigen verhaal. Vijf jaar geleden vond er een kortsluiting plaats in mijn hoofd. Dat bleek later, na maanden van zoeken naar de juiste diagnose, een burn-out te zijn. Die periode was zo heftig dat ik eigenlijk niet meer voor mijn eigen kinderen kon zorgen. Ik was degene die alles draaiende hield: de kinderen naar school brengen, inkopen doen, het huishouden... Dat viel plots allemaal op de schouders van mijn man, die plots een pak stress bovenop zijn sowieso al stresserende job zag vallen.

“Er werd helemaal geen rekening gehouden met mijn gezin tijdens de behandeling. Elke verpleegkundige of psycholoog die ik zag, negeerde mijn vraag om ook mijn gezin te helpen. ‘Leg nu eerst de focus op jezelf, de rest volgt wel’, vertelden ze. Klinkklare nonsens natuurlijk: zonder dat mijn gezin weer rust zou vinden, kon ik dat zelf ook niet.”

Kon u er met uw kinderen over spreken?

“Neen, voor hen was het erg verwarrend. Ze zagen mijn ouders, vrienden en familie bijspringen maar wisten niet wat er aan de hand was. Doordat het zo lang duurde eer ik de juiste diagnose kreeg, hebben we hen eigenlijk ook nooit uitgelegd wat ik had.

“Pas twee jaar later is dat gesprek er gekomen, met mijn oudste dochter – de twee andere waren nog te jong om het te snappen. Dat was confronterend. Niemand had haar verteld wat er gebeurde. Al die tijd was zij ervan uitgegaan dat ik erg ziek was en uiteindelijk zou sterven. Toen realiseerde ik me dat we de kinderen te veel hadden ontzien.”

Nochtans lijkt het alsof het taboe over burn-out steeds kleiner wordt?

“Over jezelf wel, maar mensen staan nog te weinig stil bij de omgeving. Dat komt natuurlijk voor een groot deel door de schaamte die ermee verbonden is: niemand geeft graag toe dat hij niet meer voor zijn eigen kinderen kan zorgen.

“Er is ook gewoon nauwelijks informatie over. Toen ik op zoek ging, vond ik kinderboeken over rouw, verdriet of kanker, maar niets over burn-out of stress. Ik maakte me de bedenking dat zo’n boek wel handig zou zijn geweest om mijn kinderen wat duidelijk te maken, dus besloot ik het zelf te schrijven. Een goed idee, zo bleek later. Toen ik psychiater Dirk De Wachter vroeg of hij het voorwoord bij mijn boek wilde schrijven, antwoordde hij verrassend positief. ‘Dit boek is nodig’, zei hij.”

Wat hoopt u te bereiken met het boek?

“Dat zoveel mogelijk mensen het lezen. In de eerste plaats gezinnen die een moeilijke periode doormaken, maar eigenlijk hoop ik dat het ook andere mensen de ogen opent. Doordat ik alles zo simpel moest uitleggen, snapten veel van mijn vrienden en familie nu beter wat ik had doorgemaakt dan vijf jaar geleden. Mijn buurvrouw is zelfs van job veranderd nadat ze het boek had gelezen. Ze wilde uit de ratrace stappen.” (PG)

Viktor en het vuur - Stress, burn-out en balans in kindertaal van Sarah Van Wolputte, beschikbaar via de website van uitgeverij stressedout.nl, 20 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234