Donderdag 06/05/2021
Bondscoach Marc Wilmots en Nicolas Lombaerts. Beeld Photo News
Bondscoach Marc Wilmots en Nicolas Lombaerts.Beeld Photo News

Column

Door Lombaerts te degraderen is Wilmots zijn enige centrale verdediger kwijt van wie hij weet dat hij altijd zijn job doet

Hans Vandeweghe volgt het EK voetbal, de Tour en de Olympische Spelen in Rio

Met op de achtergrond de internetradio op Radio 1, met allemaal Franse chansons, is het wegdromen. Voor het eerst een beetje slecht geslapen. De schuld ligt bij een lange piekerfase rond 2 uur. Ik kreeg Nicolas Lombaerts niet meer uit mijn hoofd en hoe dichter het uur U nabij kwam - hier l'heure H - des te nerveuzer ik werd.

Over zijn lot is beslist, hoor ik nu net tussen France Gall en Claude François. Geen van zijn collega's heeft donderdagnacht een been verloren en dus is hij gisteren naar huis vertrokken. Het was een complexe zaak waar het laatste woord niet over is gezegd. Lombaerts is na zijn seizoenseinde bij Zenit iets vroeger komen aansluiten dan voorzien. Een beetje met tegenzin, want hij rekende erop om nog wat te kunnen recupereren/revalideren thuis om dan op de afspraak te verschijnen, maar de staf wilde hem sneller in de buurt. Omdat hij niet voluit kon trainen, werd een MRI genomen en op basis van die MRI besloot het medisch compartiment dat minstens drie weken revalidatie nodig waren om het scheurtje te laten genezen.

Lombaerts zelf dacht dat het sneller kon gaan en dat hij fit zou zijn tegen het begin van het toernooi. Eergisteren leverde hij daarvan het bewijs, maar dat is een impressie met een flinke slag om de arm. Voor hetzelfde geld kon hij gisteren zijn bed niet uit zonder een overdosis Diclofenac en een maagbeschermer, maar dat is niet meer te checken sinds het spelershotel een no-gozone is.

In voetbal is subjectiviteit de norm, uit traditie en door gebrek aan objectieve data. Als er dan eens een objectief gegeven als een scan beschikbaar is, kun je de staf niet verwijten dat ze daarop afgaan. Het zou belachelijk zijn als je eerste twee orthopedisten - samen 28 studiejaren - meeneemt om vervolgens hun advies in de wind te slaan. Anderzijds was Lombaerts geen risicopatiënt zoals die ene collega-Rode Duivel die zelfs met een gebroken been nog zou spelen.

Hans Vandeweghe. Beeld Karel Duerinckx
Hans Vandeweghe.Beeld Karel Duerinckx

Door Lombaerts te degraderen tot reservejoker is Wilmots nu zijn enige centrale verdediger kwijt van wie hij weet dat hij altijd zijn job doet, met uitzondering van die ene keer in de Champions League tegen Laurent Depoitre en AA Gent. Waarvoor alsnog dank.

Nicolas is 31 jaar. Dan wil je geen groot toernooi meer missen en al helemaal niet als je voor het eerst uitzicht hebt op een onbetwiste basisplaats.

Ach, het is allemaal praat na de vaak en bij mij speelt ook enige jaloezie. Gisteren was Lombaerts al in ons beider Hertsberge, at hij misschien een visje op het terras van 't Boshuis, deed hij een klapke met de Georges (L., ex-bondscoach) terwijl ik dit weekend en de komende twee weken als een razende tussen Bordeaux en Lyon en tussen Bordeaux en Nice pendel.

Ik moet maandagavond in real time een stuk tikken over de wedstrijd tegen Italië en als ik daaraan denk, protesteren de darmen nu al. Het gebrek aan objectieve criteria om een sportprestatie te beoordelen is een groot gemis, in het bijzonder bij voetbal en helemaal bij avondwedstrijden waar je moet tikken en kijken.

Sommige kranten zullen iemand afvaardigen die op een kwartier voor het einde van de wedstrijd punten geeft aan alle spelers. Dat schiet alle kanten op: soms krijgt een speler in de ene krant een 4 en de andere een 7, afhankelijk van wat ze in het Engels zo mooi confirmation bias noemen, in het schabouwelijk Nederlands voorkeur voor bevestiging. Gewoon omdat een eerder ingenomen stelling wordt bevestigd, of ook gewoon door een simpele bias of vooringenomenheid. Stel dat ik Lombaerts punten had moeten geven en ik gaf een 4; dat had een tijdelijke wegomlegging op mijn loopparcours tot gevolg gehad.

Een paar weken geleden was er bezoek van twee burgies van de KU Leuven. Voor hun thesis hadden ze een realtime analysetool ontwikkeld voor voetbalwedstrijden. Waarlijk alles hadden ze in kaart gebracht. De voorwaarde is wel dat een batterij goed opgeleide data-inputters in de tribune zit, maar dat kan in voetbal het probleem niet zijn. Ik kan niet wachten om dat ding te zien werken in wedstrijden.

Voetbal blijft aanhikken tegen dat ene blijkbaar onoplosbare probleem: het belangrijkste in een voetbalwedstrijd, doelpunten scoren, komt het minst voor. De laatste twee seizoenen werden in de Premier League gemiddeld 2,8 doelpunten per wedstrijd gescoord. Dat is niet veel, dat is zelfs weinig. En omdat statistiek leeft van grote getallen, dient zich hier een immens probleem aan. Koppige statistici hebben echter een verband ontdekt tussen het aantal doelpunten en de totale doelpuntenverhouding, Total Shots Ratio of TSR.

Van alle data zou dat de enige parameter die steek houdt om een overwinning of een nederlaag te duiden. De voorspellende waarde van het aantal keren dat je op doel schiet, afgezet tegenover het totaal aantal doelpogingen in een wedstrijd, lijkt ook niet bepaald hersenchirurgie.

Maar, een team dat twintig keer van achter de middellijn op doel schiet en de ballen meters voorbij het doel ziet waaien, wordt in TSR nog altijd beter gewaardeerd dan een team dat in elke helft een kans uitspeelt, twee keer tussen de palen schiet en met 1-0 wint. TSR is meteen het bewijs van hoe groot de achterstand van voetbal is op andere sporten. Door alle schoten op doel gelijk te waarderen, schiet de statistiek zijn doel voorbij, met excuses voor de lullige woordspeling.

Voetbalverslaggeving en de analyses - al of niet belicht met het lampje - worden pas relevant als het dilemma van de rariteit en als gevolg daarvan de willekeur van doelpunten correct kan worden geduid. We hebben hoop. Baseball hadden hetzelfde probleem met slaggemiddelde en heeft pas honderd jaar later een gecorrigeerde statistiek geïntroduceerd. Vandaag werken voetbalstatistici in alle stilte aan een verbeterde TSR. In afwachting steken we in de perstribunes en in de studio's collectief onze natte vinger op en voelen aan onze buik.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234