Economie
Door lange herfstvakantie geraken bedrijven in de problemen: ‘Te veel tijdelijke werkloosheid’
Wie door de verlengde herfstvakantie geen opvang voor de kinderen heeft, kan enkele dagen tijdelijke werkloosheid aanvragen. Door de onverwachte afwezigheid van heel wat mensen komen ondernemingen in de problemen. ‘We kunnen zo’n aanvraag niet weigeren, maar we proberen toch andere oplossingen te zoeken.’
De verlenging van de herfstvakantie werd niet door alle ouders op gejuich onthaald. Want wat doe je met je kinderen tijdens die extra week verlof? Naar de grootouders gaan ze beter niet en je verlof is al opgesoupeerd. Daarom voorziet de overheid de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid op te nemen. Als werknemer behoud je 70 procent van je loon – al staat daar een maximum op – plus 5,63 euro per dag. Handig voor ouders, maar een doorn in het oog van veel werkgevers.
“Eigenlijk is het absurd. We verzuipen in het werk en zetten daarom jobstudenten en vrijwilligers in, maar moeten onze eigen personeelsleden op tijdelijke werkloosheid zetten”, zegt Nele Verlaecke, hr-directeur van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Lucas in Brugge. “Ik heb begrip voor wie thuis in de problemen zit, maar extra afwezigheden kunnen we echt wel missen. Het is contradictorisch dat de overheid bezorgd is om de ziekenhuizen, maar het wel makkelijker maakt voor medewerkers om thuis te blijven.”
De personeelspuzzel voor het eerste deel van volgende week heeft ze al gelegd, maar voor de extra dagen herfstvakantie komen er nog veel aanvragen binnen. Enkele tientallen op een totaal van 1.300 betaalde medewerkers. “Dat lijkt misschien niet veel, maar we kunnen nu echt iedere persoon gebruiken.”
Hr-dienstverlener Liantis herkent de situatie. “Sinds vorige week krijgen we hierover heel wat vragen van ondernemers”, vertelt Matthias Debruyckere, expert van het Liantis-kenniscentrum. “Zowel van grote firma’s als van kmo’s. Vooral bij die laatste kunnen enkele aanvragen al snel voor problemen zorgen. Stel je maar voor dat je vijf werknemers in dienst hebt, van wie er twee ineens tijdelijk werkloos zijn. Dan draai je een week op 60 procent van je capaciteit. Een klein drama.”
“Werknemers hebben het recht om van het systeem gebruik te maken, maar we raden hen wel aan om samen een andere oplossing te proberen vinden. Misschien kan de werknemer met kinderen een ander uurrooster krijgen? Of hij kan afwisselen met zijn partner: elk om beurt een dag op tijdelijke werkloosheid? Voor de medewerker zelf kan zo’n oplossing ook interessant zijn, want dan levert hij geen loon in en zorgt hij voor continuïteit van zijn bedrijf. Want een kmo die het door de crisis al lastig heeft en nu tegen klanten moet zeggen ‘sorry, maar dat lukt niet, want ik heb te weinig personeel’ dreigt in gevaar te komen.”
In het AZ Sint-Lucas proberen ze alleszins met iedereen die werkloosheid aanvraagt tot een oplossing te komen. Verlaecke: “We bekijken of er nog verlof openstaat en of er opvanginitiatieven in de buurt zijn. We kunnen daarop aansturen, maar we kunnen niemand verplichten.”
Als het van Liantis afhangt, mogen de voorwaarden voor tijdelijke werkloosheid iets strenger. “Tijdens de lockdown in het voorjaar kwam je er pas voor in aanmerking wanneer telewerk onmogelijk was. Die nuance is ook nu welkom. Het zou een rem zetten op het ongebreideld gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid.”
Matthias Debruyckere, expert van het kenniscentrum van hr-dienstverlener Liantis, raadt werkgevers aan om in gesprek te gaan met personeelsleden die tijdelijke werkloosheid willen aanvragen. “Misschien is er een andere oplossing mogelijk.”