Donderdag 20/01/2022

'Door krachten te bundelen tillen we elkaar omhoog'

Terwijl in televisieland de productiehuizen elkaar voor de voeten lopen, kenden kranten en tijdschriften niet zulke schrijverscollectieven. Tot nu. In jaagpad bundelen drie freelancejournalisten de krachten en zoeken ze samen naar de mooiste verhalen.

Aandachtige lezers van deze krant zagen de naam jaagpad de voorbije weken al enkele keren opduiken in de krantenkolommen. Bij het stuk over de herneming van La meglio gioventù bijvoorbeeld, of bij de reportage over de laatste eucharistieviering in het Oudenaardse gehucht Volkegem. Artikels met als auteur 'Lander Deweer / jaagpad'. Vanaf morgen duikt de naam opnieuw op, in een nieuwe reeks over drie onbekende troonopvolgers van koning Filip. De drie komen uit een officiële lijst van 305 troonopvolgers.

Verhaal in elke mens

Die reeks is de echte start van jaagpad, het nieuwe schrijverscollectief waar behalve Deweer ook Matthias M.R. Declercq (M.R. om naamsverwarring met de vele naamgenoten te vermijden) en Marijke Libert deel van uitmaken. Twee jonge snaken en een ervaren rot die elkaar leerden kennen bij De Morgen. Ondertussen werken ze alle drie als freelancejournalist voor verschillende media, maar ze bleven steeds contact houden en elkaars stukken lezen. Die verwantschap mondt nu uit in het nieuwe collectief jaagpad.

"We vertrouwen elkaar blindelings en delen dezelfde blik op de wereld", zegt Matthias Declercq. "We proberen de wereld te begrijpen door te zien hoe mensen reageren op de zaken die gebeuren. Over Griekenland schrijven we geen economische analyse, maar ik heb wel goesting om voor enkele weken naar daar te gaan. Nu staat iedereen zijn verhaal te maken aan de bankautomaat, maar het diepere verhaal ligt overal in dat land."

"In elk mens zit een verhaal", vult Marijke Libert aan. "We willen daar tijd voor vrij maken en naar hem luisteren." Vandaar ook de naam 'jaagpad', zegt Deweer. "Je kunt er snelheid maken, maar ook tot rust komen naast de drukke mainstream van het kanaal. En het is gewoon ook een mooi woord."

Die verhalen vinden en uitschrijven kun je ook alleen doen, maar het solitaire bestaan van een freelancer blijkt ook nadelen te hebben. "Mediahuizen clusteren almaar meer, waarom zou je als kleine freelancer ook de krachten niet bundelen? Het maakt het alvast gemakkelijker om reeksen of rubrieken uit te werken", zegt Deweer. "Nu kunnen we als een soort miniredactie werken, als een klein wendbaar bootje naast de grote schepen van de mediahuizen. Daarnaast tillen we elkaar omhoog door de krachten te bundelen. We komen bijna wekelijks bijeen om te praten over stukken en interviews. Daardoor stel je soms andere vragen of krijg je een andere insteek voor je reportage of interview."

"Als je ideeën samenbrengt met gelijkgestemden, worden ze nog beter", zegt Libert. "Het is een schone carambole."

Kosten delen

De parallellen tussen jaagpad en de tv-productiehuizen zijn makkelijk te trekken, maar toch zijn er ook grote verschillen. De samenwerking tussen de drie journalisten is nu een feitelijke samenwerking, een juridische structuur zit er niet achter. "We worden alle drie apart betaald en de kosten die we maken delen we door drie." Een hiërarchie is er ook niet. "We zijn alledrie even waardig", benadrukt Libert. "Ik ben ook niet hun mentor. Zij fluiten me even goed terug als ik hen."

Daarnaast is het ook niet de bedoeling om zich in de beste Woestijnvis-traditie aan één medium te binden. Jaagpad levert zijn eerste reeks nu aan De Morgen, maar het trio spreekt ook met andere media en met uitgevers en musea. "We zouden ons idee tenietdoen door weer vast voor een partij te werken", zegt Declercq. "Dan zijn we een speedbootje dat met een touw aan een tanker vasthangt en kunnen we even goed weer op een redactie gaan werken. Die vrijheid bindt ons nu."

www.jaagpad.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234