Woensdag 07/12/2022

'Door de religieuze lobby is haar hoop op een rustige dood vervlogen'

In Frankrijk woedt het euthanasiedebat in alle hevigheid na het overlijden van Chantal Sébire

Daags na de nog niet opgehelderde dood van Chantal Sébire, die aan een uiterst pijnlijke gezichtstumor leed, woedt het Franse euthanasiedebat in alle hevigheid. 'Dankzij de overheid en de religieuze lobby is Chantals hoop om rustig te sterven, omringd door de liefde van haar kinderen, definitief vervlogen.'

DOOR LODE DELPUTTE

PARIJS l 'Het is ongelooflijk dat Chantal in alle verdokenheid moet sterven op de dag dat minder dan twee uur van Parijs de schrijver Hugo Claus zelf het moment van zijn heengaan heeft mogen kiezen', zegt Jean-Luc Roméro van de Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité (ADMD).

Het Franse gerecht onderzoekt de omstandigheden waarin Chantal Sébire, een vrouw die aan een ongeneeslijke gezichtstumor leed en euthanasie gevraagd had, maandagavond overleed. "Als Chantal zich in het kanaal gegooid had, vlak bij haar huis in Plombières-les-Dijon, dan zou er van een onderzoek geen sprake zijn", fulmineerde gisteren Gilles Antonowicz, haar advocaat. "Een autopsie zou alleszins schandalig zijn."

Sébire (52) werd levenloos aangetroffen door haar oudste dochter. Er wordt gewaagd van zelfmoord, mogelijk met hulp uit Zwitserland, waar de wet die vorm van levensbeëindiging voorziet. Toch wordt niet uitgesloten dat de vrouw een natuurlijke dood gestorven is. De laatste mensen die haar maandag belden, zeiden dat Sébire danig verzwakt was, aan zware bloedingen leed en geen stem meer had.

Chantal Sébire overleed twee dagen nadat een rechter in Dijon haar verzoek verworpen had om een uitzondering te verkrijgen op de wet-Léonetti uit 2005. Die voorziet weliswaar een laisser mourir - het recht om de behandeling stop te zetten, met het overlijden als gevolg - maar verbiedt actieve euthanasie. De wet-Léonetti was er gekomen nadat een andere Française, Marie Humbert, haar ongeneeslijk zieke en verlamde zoon bij zijn heengaan geholpen had. De aantijging van moord aan haar adres werd uiteindelijk geseponeerd.

Ook Humbert, die de jongste vijf jaar hemel en aarde bewoog om een euthanasiewet naar Nederlands, Zwitsers of Belgisch model af te dwingen, reageert ontzet. "Ik ben opgelucht dat er een eind gekomen is aan de lijdensweg van Chantal," zei Humbert op France Inter. "Maar ik ben ook kwaad. Weer werd iemand in dit land verplicht zich te verstoppen en in alle eenzaamheid te sterven."

Humbert, wier petitie voor een aangepaste euthanasiewet al door 350.000 burgers werd ondertekend, doet nu een oproep aan Carla Bruni, de kersverse echtgenote van president Sarkozy. "Ik hoop dat een vrouw en moeder de zaak beter zal begrijpen", zegt ze. Volgens Humbert moet de bestaande wet zo geamendeerd worden dat de uitzondering waar Chantal Sébire om gevraagd had, legaal wordt.

In politiek Frankrijk is het hek intussen van de dam. Dinsdagmiddag, daags nadat bekend werd dat Sébire geen euthanasie kon krijgen, had Nicolas Sarkozy haar arts bij zich geroepen, evenals enkele in gezichtstumoren of neus-, keel- en oorziekten gespecialiseerde artsen. Naar aanleiding van de zaak-Sébire wil de president een commissie van experts opzetten die zich over dit soort gevallen zou buigen.

De centrumrechtse regering zelf reageert intussen verdeeld. Terwijl minister van Huisvesting en aartsconservatieve pasionaria Christine Boutin zich vorige week nog heel erg tegen euthanasie uitsprak, daarbij gesteund door minister van Justitie Rachida Dati en enkele andere excellenties, betoonde minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zich net voorstander van een speciale regeling voor Sébire.

Ook staatssecretaris voor Familiezaken Nadine Morano, die destijds mee de wet-Léonetti opstelde maar van meet af aan voor de tekorten ervan waarschuwde, vindt dat voor de "één procent gevallen als dit" een wettelijke uitweg moet worden gevonden.

"Kouchner klaagt over onze wet, maar toen hij zelf minister van Volksgezondheid was (in een socialistische regering, ld) heeft hij er hooguit een zeer dunne wet over de rechten van zieken door gekregen", reageerde UMP-parlementslid Jean Léonetti, de 'vader' van de regelgeving uit 2005. Volgens Léonetti is het stuitend dat "Chantal Sébire geen artsen heeft gevonden die haar konden helpen binnen het kader van de wet".

Op France 3 zei een van Sébires naaste vrienden, ADMD-voorzitter Jean-Luc Roméro, intussen dat hij geschandaliseerd is door de houding van de Franse politiek. "Dankzij de overheid en de religieuze lobby is Chantals hoop om rustig te sterven, omringd door de liefde van haar kinderen, definitief vervlogen", aldus Roméro. Uit peilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Franse opinie vóór het legaliseren van euthanasie is.

Euthanasieactiviste Marie Humbert:

Ik ben opgelucht, maar ook kwaad. Weer werd iemand verplicht in alle eenzaamheid te sterven

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234