Vrijdag 25/09/2020
Beeld rv

StandpuntCathy Galle

Door de ontradingspolitiek van Francken is de asielinstroom niet drastisch gedaald. Zo werkt het namelijk niet

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

“Ik tref een departement in crisis aan”, zei Maggie De Block (Open Vld) in december vorig jaar toen ze Asiel en Migratie overnam van haar voorganger Theo Francken. Het deed sommige leden van de regering wat ongemakkelijk op hun stoel schuifelen. Na de exit van de N-VA uit de regering en met belangrijke verkiezingen in het verschiet leek N-VA-coryfeeën schofferen niet zo’n goed plan.

Ondertussen zijn we bijna negen maanden verder. In het asielcentrum van Arendonk zijn deze week legertenten geplaatst om te voorkomen dat mensen op de vlucht wegens plaatsgebrek op straat moeten slapen. En dat plaatsgebrek komt er deze keer niet door een verhoogde instroom van asielzoekers. De oorzaak is de grote achterstand bij de asielinstanties zelf.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zit 11.000 dossiers achter, het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) een goede 3.500. Zolang asielzoekers geen antwoord op hun aanvraag krijgen, blijven ze in de opvangcentra zitten en komt er geen plaats voor nieuwe bewoners vrij.

Afgebouwd

Achterstand bij de asielinstanties is een oud zeer en voor een stuk inherent aan de sector. Dossiers zijn vaak erg complex, waardoor het soms langer dan verhoopt duurt om een onderbouwd antwoord op een aanvraag te geven.

Maar de achterstand heeft deze keer andere oorzaken. Ze is het gevolg van een bewust beleid. Na de asielcrisis van 2015 werden zowel de opvangplaatsen als het personeel bij de asieldiensten weer afgebouwd. Toen er in het najaar van 2018 opnieuw een kleine piek in de instroom was, weigerde de toenmalige bevoegde staatssecretaris Francken extra plaatsen te voorzien. In de plaats daarvan voerde hij quota in: slechts vijftig asielzoekers per dag konden een aanvraag indienen. Het gevolg was dat sommige mensen dagenlang moesten aanschuiven voor ze geregistreerd werden en aan de procedure konden beginnen.

Tegelijk voerde DVZ op sociale media een ontradingscampagne met foto’s van vluchtelingen en migranten die op straat sliepen, met een duidelijke boodschap: ‘Don’t come to Belgium! Want daar was het Francken allemaal om te doen: hij wou ontraden, ontraden en nog eens ontraden. 

Niet gedaald

De asielcijfers geven hem nu ongelijk. Door zijn ontradingspolitiek is de asielinstroom niet drastisch gedaald. Zo werkt het namelijk niet in asielland. De realiteit waarvoor mensen hun land ontvluchten is vele malen erger dan de chaos en de wachtrijen waarin ze hier terechtkomen. 

Wat wel gestegen is, is de achterstand bij de asielinstanties, zo blijkt nu. Zelfs na het terugdraaien van de quota en het opvoeren van de capaciteit en het personeel door Franckens opvolgster. 

Het ziet er dus naar uit dat Maggie De Block gelijk had met dat departement in chaos.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234