Zaterdag 23/01/2021

Opinie

#doopisdope of groot gelijk: studenten reageren op open brief over dopen

Beeld bob van mol

Senior writer Joël De Ceulaer schreef een brief aan alle nieuwelingen op de campus: 'Beste studenten, laat u niet dopen, doe niet mee aan die flauwekul' (DM 3/10). Reactie kon niet uitblijven.

Mensen samenbrengen

Wat krijg je gratis bij een doop (Zeg nee tegen de doop, DM 3/10)? Veel vrienden, ontzettend grappige momenten en relativeringsvermogen. Dat laatste zouden sommigen goed kunnen gebruiken. Zelf 'schachtentemster' geweest zijnde kan ik alleen zeggen dat mijn uitgangspunt mensen samenbrengen was. Als dat heel goed lukt door eieren over hun kop te kletsen en door hen één dag te 'vernederen', laat ons dan toch gewoon doen? If it's not your cup of tea, don't drink it. But please, let the others enjoy.

Laura Huysmans, gewezen feestleider at Studentenclub Translatio

Vetzakkerij is niét traditioneel

'Zeg nee tegen de doop!', adviseerde Joël De Ceulaer eerstejaarsstudenten aan hogeschool en universiteit (DM 3/10). Prachtig om te lezen hoe alle studentenclubs over dezelfde kam geschoren worden...

Heeft iemand al ooit de moeite gedaan om de geschiedenis van de traditionele studentendoop op te zoeken? Dan zal blijken dat vetzakkerij helemaal niet traditioneel is. (Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf ook een vettige doop meegemaakt en geleid, maar dat was in vergelijking met wat ik lees, allemaal zeer braaf en ludiek, en bijlange niet zo vernederend als De Ceulaer beschrijft.

Ikzelf ben Praeses van een studentikoze club, die regionaal, politiek en religieus ongebonden is. Het is gewoon een groep vrienden, die zich inzet voor het behoud van het traditioneel studentikoze, zoals Dr. Mon de Goeyse en Jef Vandeneynde dit zagen.

Onze doop is een overgangsrite, waarbij het aspirant-lid een peter of meter toegewezen krijgt, die hem of haar wegwijs maakt in het studentikoze landschap. Deze rite is van traditionele aard, zoals deze in de codex beschreven wordt. De peter/meter neemt het aspirant-lid op de rug, en draagt deze rond de tafel. Na een korte eed krijgt de aspirant dan een lint omgehangen, en mag plaatsnemen bij de schachtenmeester. Vanaf dan zijn zij officieel schacht. Geen vetlapperij, geen vernederingen.

Bij wijze van ontgroening moeten zij een schriftelijk examen afleggen, om te tonen dat ze de club en de studentikoze geschiedenis kennen, en een opdracht inleveren (zo werd er al bier gebrouwen, een thesis over cantussen geschreven, en een liedbundel samengesteld, om maar enkele voorbeelden te geven).

Jeroen Coenraerds, praeses studentikoze club Gaudia

Groot gelijk

Groot gelijk, Joël De Ceulaer (DM 3/10). Studentendopen zijn zó passé - een vorm van oubollige boerenleute. Ik heb er zelf ook nooit aan deelgenomen, er was niets in m'n hele lijf dat daar nog maar een béétje zin in had. Waarom zou je dan jezelf vrijwillig kwellen? Ook ik heb me heel goed geamuseerd als student en heb me zeker genoeg in het uitgaansleven gesmeten. Het kan ab-so-luut ook zonder dwaze, vernederende, vieze dopen. Blijkbaar zijn er nog altijd risico's aan verbonden. Ik had en heb trouwens nog steeds een degout als ik 'schorten' met veel pretentie zie lopen op straat...

Anneleen De Leyn, studeerde Sociale Agogiek aan de UGent en werkt als freelance journaliste

Zwart gemaakt

In de open brief van Joël De Ceulaer, worden wij als studentenclubs onnodig zwart gemaakt. Er zijn zo veel belangrijke facetten niet aangehaald. De dopen zijn in elke studentenstad verbonden aan een streng doopcharter waar iedereen die wil dopen zich moet aan houden. Als dit niet gebeurt treedt de stad er ook tegen op en daar staan een hoop strenge straffen tegenover.

Jullie zouden moeten beseffen hoe vermoeiend het is om elk jaar weer te moeten vechten tegen het zoveelste artikel of reportage met allerhande vooroordelen over ons. Terwijl wij echt totaal niet staan voor machtsgeile mensen die hun plezier halen uit het kleineren en vernederen van eerstejaars. Zo'n mening heeft volgens mij zelfs geen plaats binnen de moderne samenleving. Wij als studentenclubs staan eerst en vooral voor plezier en samenkomst van gelijkgezinden. Doorheen het jaar heeft elke student nood aan een uitlaatklep en die bezorgen wij hen.

Wietse Janssens, Praeses Magistra. In naam van Magistra Antwerpen

Doopdecreet

Vanmiddag las ik tot mijn grote verbazing een opiniestuk over studentendopen. Het artikel is geschreven door een persoon die zelf nooit actief was in een studentenvereniging. Hoe kan iemand die niets weet over de werking van de studentenverenigingen in België hierover schrijven? Door extreme voorbeelden aan te halen, onder meer over druggebruik? Ik kan u garanderen dat in de club waar ik praeses ben, wij volledig tegen het gebruik van drugs zijn.

Alle clubs worden helaas over dezelfde kam geschoren. Dit terwijl er zelfs clubs zijn hier in Gent, en bij uitbreiding Vlaanderen, die zelfs geen doop hebben.

Een van de grootste misvattingen is dat schachten verplicht worden bepaalde zaken te doen. Iedereen heeft het recht om dingen te weigeren en men kan niemand tot iets verplichten. Straks ga ik mee het doopdecreet gaan ondertekenen op het stadhuis te Gent omdat alle Gentse verenigingen zich aan de afspraken willen houden.

Vorig jaar waren het verkiezingen voor het praesidium van dit academiejaar. Zelf had ik mij kandidaat gesteld om praeses te worden. Na de speech en vragenronde moest ik buiten wachten en ging de hele club (iedereen, dus ook schachten bijvoorbeeld) stemmen. Het moment dat ik werd binnengeroepen en men zong het Io Vivat, was mijn mooiste moment. Eindelijk mijn doel bereikt, na er 2 jaar voor te werken.

Ik hoop dat er nog een artikel in de krant verschijnt met iemand die wel een positief beeld geeft over de studentenverenigingen en de mensen die er jaren belangeloos hun tijd in steken.

Thomas De Kerpel, Praeses Moeder Meetjesland 2016-2017

Ondertussen is de hashtag #doopisdope trending op Twitter

Lees de tweets:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234