Zaterdag 05/12/2020

'Doomsday Clock' staat op vijf voor twaalf

BRUSSEL

Internationale atoomwetenschappers hebben de wijzers van de Doomsday Clock een minuut dichter bij middernacht gebracht. 'De nucleaire dreiging is toegenomen', zegt Tom Sauer, docent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. 'Het is nu vijf voor twaalf.'

Wetenschappers van het wetenschappelijke tijdschrift The Bulletin of Atomic Scientists lanceerden de Doomsday Clock al in 1947, twee jaar nadat kernbommen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki vernielden. De symbolische klok geeft aan hoe het gesteld is met de nucleaire dreiging wereldwijd en houdt sinds 2007 ook rekening met de klimaatverandering.

Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) is niet verrast door de beslissing van de wetenschappers. "De kernwapenstaten moeten dringend meer engagement tonen om kernwapens af te zweren. We hanteren nog steeds Koude Oorlog-doctrines."

Wat zijn de concrete aanleidingen voor het aanpassen van de klok?

Sauer: "De kernramp in Fukushima heeft volgens mij zeker een rol gespeeld. Dat er 25 jaar na de ramp in Tsjernobyl opnieuw een catastrofe van die omvang kon plaatsvinden, bewijst dat er een probleem is met die vorm van energie. Daarnaast is er ook de problematiek van de kernwapens. Iran werkt in het geheim aan kernwapens en de kans is groot dat het daarin slaagt. Er zijn verschillende voorbeelden dat dit niet in de goeie richting evolueert. De NAVO heeft een tijdje geleden een inspectie gehouden van de Amerikaanse kernwapens in Europa, maar heeft uiteindelijk niets beslist. Die blijven hier maar liggen."

Wat moet er gebeuren om minuten bij te winnen?

"De kernwapenstaten moeten dringend meer engagement tonen om kernwapens af te zweren. Al in 1968 hebben we afgesproken om ze uit te bannen, maar vandaag zijn er wereldwijd nog steeds 20.000 kernwapens. Zolang we dat niet aanpakken, gaan we moeten leren leven in een wereld met kernwapens. En dan kunnen we er niet vanuit gaan dat we in het Midden-Oosten evenveel geluk zullen hebben als tijdens de Cubacrisis. "

De laatste keer dat er een kernbom is gebruikt, ligt ondertussen meer dan 65 jaar achter ons. Mensen gaan ervan uit dat het niet meer zo'n vaart zal lopen.

"We zijn ons in slaap aan het wiegen. Maar de geschiedenis zit vol verrassingen, dat mogen we niet vergeten. Tot vandaag hebben we nog nooit te maken gekregen met nucleair terrorisme, maar de kans dat het gebeurt, is reëel."

Wat is het effect van de onheilspellende Doomsday Clock?

"De klok staat eerst en vooral symbool voor de nucleaire dreiging op aarde, maar het moet ook het maatschappelijk debat aanzwengelen. Discussies over nucleaire dreiging moeten niet louter tussen politici of academici plaatsvinden. De klok moet die abstracte dreiging visualiseren en dichter bij de mensen brengen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234