Woensdag 12/05/2021

NieuwsMoordzaak

Doodde 19-jarige zijn slachtoffer ‘om te weten hoe het voelt’? Advocaat ontkent

De 19-jarige Jarod D. (links) stak op 6 maart Leander Quintyn (32) neer op straat. Hij overleed aan zijn verwondingen. Beeld rv
De 19-jarige Jarod D. (links) stak op 6 maart Leander Quintyn (32) neer op straat. Hij overleed aan zijn verwondingen.Beeld rv

De 19-jarige Jarod D. uit Tielt is opgepakt voor de moord op de 32-jarige Leander Quintyn. De tiener zou zijn slachtoffer zomaar neergestoken hebben. ‘Ik wou eens weten hoe dat voelde’, zou hij verklaard hebben. Dat laatste wordt door zijn advocaat echter ontkend.

Zaterdagavond 6 maart. De 32-jarige Leander Quintyn stapt naar huis door het centrum van Tielt nadat hij een vriend had geholpen met werken in de tuin. Het is bijna middernacht en Quintyn wil voor de avondklok thuis zijn. Op diezelfde moment trekt ook de 19-jarige Jarod D. de baan op. Hij heeft een mes op zak en zal de eerste persoon die hij tegenkomt aanvallen. In het centrum van Tielt kruist D. Quintyn. Hij steekt hem meerdere keren met het mes en vlucht weg. Leander Quintyn probeert nog naar huis te strompelen, maar zakt uiteindelijk vlak bij zijn woning in elkaar, waar hij het leven laat. Kort na de feiten rinkelt de telefoon van de broer van Jarod. “Ik heb iemand gedood”, klonk het.

Zijn broer dacht dat het een grap was en doet niets met de info. Anderhalve maand lang probeerden de speurders een aanknopingspunt te zoeken naar de dader. Kort na de feiten deed het parket van Brugge een oproep naar getuigen, zonder succes. Het leek een perfecte moord, tot eind vorige week de ultieme tip binnenkwam bij de speurders.

Een week geleden was de broer van Jarod aan het chatten met een goede vriend, waar dat ene telefoontje van Jarod ter sprake komt. De vriend besluit de politie in te lichten, waarna de speurders maandag naar de woning van Jarod en zijn broer trekken. “Ik schrok maandagavond toen de politie hier was om hem te arresteren”, vertelt de onderbuurvrouw van Jarod. D. “Ik zag hem af en toe, maar meer dan een ‘goeiedag’ zeiden we eigenlijk niet. Hij was wel altijd erg vriendelijk, maar ook een erg stille jongen.”

De beide broers worden verhoord, de broer wordt weer vrijgelaten. Maar Jarod, die bekent al snel dat hij een willekeurig doelwit uitzocht om te doden, om zomaar neer te steken. “Ik kan niet begrijpen dat mijn broer dat gedaan heeft”, zegt zijn broer. “Hij was kwaad op de maatschappij, maar zoiets...”

Uitzonderlijk

“Een willekeurige moord, dat is zeer uitzonderlijk”, zegt forensisch psychiater Rudy Verelst. “Er zijn eigenlijk drie hypotheses die hier van toepassing kunnen zijn. De eerste is effectief een willekeurige doding. Bij de tweede piste kan men verder onderzoeken wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn voor dergelijk gedrag: is er sprake van gebruik van verdovende middelen? Is er sprake van een psychotische toestand? Het kan altijd dat iemand de pedalen verliest en iemand doodt. Maar dan moeten er wel al signalen in het verleden geweest zijn. Ook bij de derde hypothese moet men het verleden van de dader induiken: zijn er ontwikkelingsstoornissen? Negentien jaar is hoe dan ook een scharnierleeftijd, een moment waarop stoornissen en pathologieën kunnen ontstaan.”

Jarod had het al een tijdje mentaal moeilijk, zegt zijn familie. “Mijn zoon was depressief en heeft enkele maanden geleden een zelfmoordpoging ondernomen”, zegt zijn moeder. “De coronacrisis deed er niet veel goed aan. Het enige dat hij nog deed was werken. Eenmaal thuis sloot hij zich op in zijn appartement. Hij gamede veel ja, maar ik geloof nooit dat dat er iets mee te maken heeft. Hij kwam wel nog vaak langs bij ons. Afgelopen weekend zei hij: ‘Je zou eens moeten weten welke erge dingen ik heb gedaan’. Maar ik geloofde hem niet en hechtte er geen belang aan. We wisten helemaal van niks, anders hadden we hem natuurlijk zelf aangegeven bij de politie. Ik wil ook heel graag mijn medeleven betuigen aan de familie van het slachtoffer. Ik hoor dat het een heel lieve en sociale jongeman was. Dit is zo erg, voor iedereen.”

De 19-jarige jongeman blijft nog een maand langer in de cel. Zijn advocaat Randall Huysentruyt ontkent intussen dat Jarod verklaard heeft dat hij wou weten hoe het voelt om iemand te doden. “Al zeker niet in die bewoording. dat betwisten we met klem”, klinkt het.

Wel staat vast dat Jarod en slachtoffer Leander Quintyn elkaar niet kenden. Het lijkt dus wel degelijk zo dat het 32-jarige slachtoffer op het verkeerde moment op de verklaarde plaats was. Al wil de raadsman van Jarod D. niet dieper ingaan op de ‘trigger’ die zijn cliënt deed overgaan tot de moord.

Ongeloof

Bij de familie van Leander Quintyn heerst ongeloof en verdriet. “We hebben altijd gedacht dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, en dat blijkt nu ook”, zeggen zijn zussen. Het parket bracht de familie dinsdagmorgen op de hoogte dat ze de dader gearresteerd hadden. “Ze zeiden ook dat hij bekentenissen had afgelegd. Wat heeft die persoon bezield? Leander deed geen vlieg kwaad. Zijn vrienden en familie waren zijn alles.”

In de marge van het onderzoek zal een proces-verbaal opgesteld worden voor schending van het beroepsgeheim. Het gerecht tilt zwaar aan het feit dat de nabestaanden van het slachtoffer bepaalde details via Het Nieuwsblad moesten vernemen. Het parket gaat ervan uit dat de informatie enkel door een schending van het beroepsgeheim in de krant kan zijn geraakt. Er zal dan ook een proces-verbaal opgesteld worden om het perslek te achterhalen en de verantwoordelijke te kunnen vervolgen. “Aan schending van het beroepsgeheim wordt immers zwaar getild”, klinkt het.

Volgens hun advocaat werden de nabestaanden door de politie op de hoogte gebracht van de aanhouding. Over de precieze omstandigheden waren de slachtoffers echter nog niet ingelicht, waardoor ze bepaalde elementen via de media hebben moeten vernemen. “Dat was voor hen erg pijnlijk”, aldus meester Jelle Dejaegher.

Vrijdag zal Jarod D. voor de raadkamer van Brugge verschijnen, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234