Woensdag 27/10/2021

Dood van kinderoppas Oulematou was arbeidsongeval

Hoewel de Malinese oppas Oulematou Niangadou (24) in het zwart werkte bij de ouders van Luna Drowart (2) was haar dood een arbeidsongeval, meent het Antwerpse arbeidshof. De ouders van Luna dreigen de rekening gepresenteerd te krijgen voor de moord door Hans Van Themsche.

Hans Van Themsche kreeg levenslang voor zijn raid van 11 mei 2006 in het centrum van Antwerpen. Hij verwondde een Turkse vrouw en schoot de 24-jarige oppas Oulematou Niangadou en de 2-jarige peuter Luna Drowart dood.

"Alle nabestaanden van Oulematou hebben na de uitspraak door het hof van assisen van het Fonds voor Slachtoffers van Gewelddaden een vergoeding gekregen", zegt Andy Matthijs, die optreedt voor haar nabestaanden. "Voor haar dochtertje Bin Tou werd een bedrag van ongeveer 11.000 euro opzij gezet, als morele schadevergoeding. Wij zijn altijd van mening geweest dat het meisje ook recht heeft op een materiële schadevergoeding. We spreken dan over het wegvallen van het geld dat haar mama trouw opstuurde naar Mali om haar dochtertje daar op te voeden en groot te brengen. Omdat wij menen dat haar dood een arbeidsongeval was, moet het Fonds voor Arbeidsongevallen die schadevergoeding betalen."

De arbeidsrechtbank oordeelde aanvankelijk echter dat Oulematou dood was omdat ze zwart was. Ze was vermoord uit racisme, klonk het. En van een arbeidsongeval was er dus geen sprake. Het Antwerpse arbeidshof ziet dat nu anders: "Oulematou was die dag gevraagd een wandeling te maken met het meisje. Ze werd neergeschoten op de openbare weg tijdens de uitvoering van haar arbeidscontract. Het is wel degelijk een arbeidsongeval."

Het is onduidelijk op welk bedrag het nu 12-jarig meisje recht heeft. Haar advocaat Andy Matthijs: "We moeten die berekening nog maken, maar gemakkelijk is dat niet. Omdat haar mama in het zwart werkte, stond er niets op papier." Volgens de advocaat kan dat bedrag aardig oplopen. "We zullen moeten kijken naar het minimuminkomen en dat vermenigvuldigen met twaalf jaar - dat zijn de jaren dat het kind nog naar school moet zonder het inkomen van haar mama. Eventueel komt daar nog een bedrag bij als ze later verder wil studeren."

Op 13 juni beslist het Antwerpse hof over dat bedrag.

Omdat Oulematou in het zwart werkte, kan het Fonds voor Arbeidsongevallen (FOA) dat bedrag recupereren bij zij die de vrouw tewerk stelden: de ouders van Luna. Andy Matthijs: "In het arrest staat expliciet dat het Fonds een bedrag zal moeten betalen en dat het elke euro daarvan kan terugvorderen bij de familie van Luna." Matthijs zegt dat dat nooit de bedoeling was. "We hopen dat het Fonds zijn menselijk gelaat toont en dat bedrag niet zal terugvorderen van Luna's ouders."

De advocaat van de ouders van Luna Drowart, meester Rudy Arts, verbonden aan het kantoor van Jef Vermassen, deelt die mening: "Een beheerscomité van het Fonds voor Arbeidsongevallen kan in specifieke gevallen wel verzaken aan die terugvordering. Dan moeten onze cliënten dat natuurlijk wel eerst vragen. Het is nog te vroeg maar ik denk dat hier wel bijzondere omstandigheden van toepassing zijn. Onze cliënten wilden destijds het werk van hun oppas in regel brengen maar zijn toen slecht geadviseerd."

Arts spreekt van een pijnlijke zaak. "De ouders van Luna hebben altijd het beste voorgehad met hun kinderoppas. De twee partijen zijn allebei slachtoffer maar staan nu wel recht tegenover elkaar in het arbeidshof."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234