Zaterdag 10/06/2023

Misbruikschandaal

Dood van Jeffrey Epstein meteen goed voor resem complottheorieën

Jeffrey Epstein op een foto eerder dit jaar gemaakt door de Amerikaanse justitie. Beeld Reuters
Jeffrey Epstein op een foto eerder dit jaar gemaakt door de Amerikaanse justitie.Beeld Reuters

De dood van de van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein heeft in de VS geleid tot ongeloof, frustratie en verdachtmakingen. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft Epstein ‘schijnbaar’ zelfmoord gepleegd in zijn cel.

Theo Koelé

Epstein (66), beschuldigd van het misbruik van tientallen minderjarige meisjes, werd zaterdagochtend bewusteloos aangetroffen in zijn cel in een zwaar beveiligde gevangenis in New York. Kort daarop werd in een ziekenhuis zijn dood vastgesteld.

Epsteins dood riep heftige reacties op, met name onder slachtoffers. “Nu ontkomt hij aan een proces waar we zo hard voor gewerkt hebben”, zei een van hen, Virginia Roberts Giuffre. Een ander, Jennifer Araoz: “Wij zullen de littekens voor de rest van ons leven meedragen, maar hij zal nooit de consequenties van zijn misdaden ervaren.”

Frustratie ging hand in hand met ongeloof. Waarom stond Epstein niet onder permanent videotoezicht in zijn cel, nadat hij in juli al bewusteloos was aangetroffen met verwondingen aan zijn hals? Om nog onduidelijke redenen werd de verscherpte bewaking al na enkele dagen opgeheven, meldden Amerikaanse media.

Dat leidde op sociale media tot tal van samenzweringstheorieën. Onder de hashtag #EpsteinMurder regende het dit weekeinde verdachtmakingen, in de trant van: ‘Personen met hoge posities willen Epstein dood hebben’. Epstein stond op goede voet met onder anderen oud-president Bill Clinton, de huidige president Donald Trump en de Britse prins Andrew.

Drie keer daags een orgasme, ‘zoals eten’

Jeffrey Epstein hield er een uitgebreid netwerk van minderjarige meisjes op na die seksuele diensten moesten verrichten voor hem en zijn vrienden. Gerechtelijke stukken die daags voor Epsteins dood werden vrijgegeven, werpen licht op de duistere praktijken van de miljardair die onder meer werd beschuldigd van handel in minderjarigen.

Centrale figuur in de bijna tweeduizend pagina’s is een van zijn slachtoffers, Virginia Roberts Giuffre. Ze omschrijft zichzelf als een seksslavin van Epstein en diens entourage. Naar eigen zeggen werd ze rond de eeuwwisseling door een Britse vrouw, Ghislaine Maxwell, op 17-jarige leeftijd ‘gerekruteerd’ toen ze werkte in Mar-a-Lago, een van de buitenverblijven van de huidige president Donald Trump. “Bij de eerste ontmoeting met Epstein gaf ze (Maxwell, red.) mij de opdracht mijn kleren uit te trekken en hem orale seks te geven.” Daarna reisde ze met hem de halve wereld rond en had ze gedwongen seks met onder anderen de Britse prins Andrew en prominente Amerikaanse politici. Buckingham Palace en de politici ontkennen dat ten stelligste.

De voorkeur van Epstein voor jonge meisjes blijkt onder meer uit een bericht van een van zijn medewerkers. Het ging daarin om een meisje op wie Epstein zijn oog had laten vallen: “Ze vraagt zich af of ze om half drie langs kan komen. Ze moet nu nog op school blijven.” Een studente, Johanna Sjoberg, vertelde dat ze Epstein “seksuele massages” moest geven. Als ze hem niet tot een orgasme wist te brengen, werd ze “gestraft”. Volgens Sjoberg wilde Epstein drie orgasmes per dag. “Het was biologisch, zoals eten.” Een bericht van een andere medewerker lijkt dat verhaal te bevestigen: “Ik heb een meisje voor vanavond. Bevestiging van (meisjesnaam) om vier uur ’s middags. Wie staat er ’s ochtends op het programma? Ik geloof dat (meisjesnaam) wil werken.”

Clinton

Trump deelde via Twitter een suggestief bericht van artiest Terrence Williams, die de dood van Epstein in verband bracht met Clinton. Epstein “had informatie over Bill Clinton en nu is hij dood”, aldus Williams, die volgens The New York Times een aanhanger van Trump is. De president deelde ook het bericht van een twitteraar die schreef dat Clinton “privé-uitstapjes maakte naar Jeffrey Epsteins ‘pedofieleneiland’”.

Een woordvoerder van Clinton noemde de suggesties en opmerkingen “belachelijk en natuurlijk onjuist – en Donald Trump weet dat”. Clinton en Trump lieten, gevraagd naar hun banden met Epstein, de afgelopen tijd weten dat ze al jaren geen contact meer hadden met hem.

Jeffrey Epstein zat opgesloten in het Metropolitan Correctional Center in Manhattan. De gevangenis staat bekend als een van de strengst beveiligde van de VS. Beeld REUTERS
Jeffrey Epstein zat opgesloten in het Metropolitan Correctional Center in Manhattan. De gevangenis staat bekend als een van de strengst beveiligde van de VS.Beeld REUTERS

Het vermoeden dat Epstein de hand boven het hoofd werd gehouden door invloedrijke personen, bestond al geruime tijd onder de Amerikaanse bevolking. Epstein was al eens veroordeeld wegens seksueel misbruik, maar kwam er toen van af met een lichte gevangenisstraf. Ditmaal hing hem een celstraf van maximaal 45 jaar boven het hoofd. Hij werd onder meer verdacht van de handel in minderjarigen. Epstein zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

De New Yorkse hoofdaanklager Geoffrey Berman zei dat het strafrechtelijk onderzoek doorgaat. Dat strekt zich ook uit tot personen die met Epstein samenwerkten. Volgens Berman verdienen de slachtoffers – “dappere jonge vrouwen” – het om in de rechtszaal gehoord te worden. Sommige slachtoffers bereiden zelf een civiele procedure voor. Ze willen een financiële genoegdoening vanwege het leed dat Epstein hen heeft berokkend. Het vermogen van Epstein wordt geschat op ten minste 1 miljard dollar.

Politieke gevolgen

De dood van Epstein krijgt mogelijk ook politieke gevolgen. “Er moeten koppen rollen”, stelde de Republikein Ben Sasse, voorzitter van een juridische commissie binnen de Senaat. “Het ministerie van Justitie had dit nooit mogen laten gebeuren. Epsteins dood ontneemt niet alleen zijn slachtoffers de mogelijkheid van een confrontatie voor de rechter, maar maakt het ook moeilijker om zijn netwerk te ontrafelen.”

De gevangenis waar Epstein zijn laatste weken doorbracht, staat bekend als een van de strengst beveiligde van de VS. Het Metropolitan Correctional Center in Manhattan herbergde bazen van drugskartels – onder wie El Chapo – en terroristen. Een voormalige gevangenisdirecteur, Cameron Lindsay, zei dat “het systeem op schokkende wijze gefaald heeft”.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234