Zondag 20/09/2020

Dood of levend, de jacht gaat door

De Argentijnse magistratuur heeft onderzoeksrechter Daniel Rafecas aangewezen om de aanklacht van Alberto Nisman tegen president Cristina Kirchner te onderzoeken. Nisman had, voor hij stierf, plannen om Kirchner te laten arresteren.

Nisman onderzocht de aanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994. Daarbij vielen 85 doden en honderden gewonden. Hij concludeerde in 2007 dat Hezbollah de aanslag had gepleegd, in opdracht van Iran. De verdachten zijn nooit gepakt en volgens Nisman hebben Kirchner en de minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman daar een bepalende hand in gehad. Zij zouden het in het geheim op een akkoordje hebben gegooid met de Iraniërs, in ruil voor gunstige handelsakkoorden.

Op 14 januari diende Nisman een uitgebreid onderzoeksrapport met deze conclusies in bij de rechter. Vijf dagen later zou hij het Congres toespreken over zijn bevindingen, maar de dag daarvoor werd hij met een kogel in zijn hoofd gevonden, het pistool lag naast hem.

De rechter aan wie Nisman zijn rapport overhandigd had, verklaarde zich incompetent de zaak te behandelen. Ook andere rechters weigerden de zaak, waarna de magistratuur de zaak toewees aan Rafecas, een gerenommeerd onderzoeksrechter. Hij kreeg oud-dictator Jorge Videla achter de tralies, en heeft het dossier-Zorreguieta onder zijn hoede. Ook binnen de Joodse gemeenschap geniet Rafecas aanzien.

Dinsdag bleek dat Nisman plannen had om Kirchner en Timerman te laten arresteren voor hun rol in de zaak. Een eerste versie van een arrestatiebevel werd gevonden in een afvalbak in zijn huis. Zondag kwam de Argentijnse krant Clarin al met het nieuws. Viviana Fein, de aanklager die de dood van Nisman onderzoekt, ontkende het bestaan van het document, maar verklaarde dinsdag plotseling dat het toch waar was.

Immuniteit

Om onduidelijke redenen heeft Nisman het arrestatiebevel niet ingediend bij de rechter toen hij zijn rapport presenteerde. Maar mocht hij dat wel hebben gedaan, dan geniet Kirchner net als de meeste staatshoofden immuniteit. Om haar op te kunnen pakken moet twee derde van de rechters van het Hooggerechtshof akkoord gaan.

Kirchner is op staatsbezoek in China en heeft nog niet op de vondst gereageerd. Haar medewerkers slaan intussen wild om zich heen. Kabinetschef Jorge Capitanich scheurde zondag op een persconferentie de krant Clarin aan flarden, woest over de 'leugens' die erin stonden. Toen het twee dagen later toch geen leugens bleken, hield hij zich koest, en deed Aníbal Fernández het woord.

Fernández, secretaris-generaal van het presidentschap en grote vertrouweling van Kirchner, nam uitgebreid de tijd om aanklager Fein zwart te maken en haar capaciteiten ter discussie te stellen. Hij noemde haar optreden 'een blunder', en herhaalde de theorie van de regering dat voormalig chef van inlichtingendienst SI Antonio Stiuso achter de moord op Nisman zit.

Stiuso werkte met Nisman samen aan het onderzoek en voorzag hem van de telefoontaps die een belangrijk deel van het bewijsmateriaal vormen in zijn rapport. Volgens de regering heeft hij Nisman bewust van foutieve informatie voorzien, en hem uiteindelijk vermoord om de verdenking op de regering te schuiven. "Ze zouden Stiuso moeten oproepen voor verhoor", aldus Fernández.

De oppositie vreest dat hoofdaanklager Alejandra Gils Carbó een andere aanklager op de zaak zal zetten. Carbó staat bekend als zeer loyaal aan de regering en zou er dus baat bij hebben een meer regeringsgezind persoon aan te stellen. Ook Feins directe leidinggevende Ricardo Sáenz zei in een interview dat "het duidelijk is dat ze haar van de zaak willen halen". Fein zelf ontkent dat ze onder druk staat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234