Zondag 23/01/2022

Dood kartelbaas opsteker voor Mexico

Naast Beltrán vielen ook zes andere leden van het Kartel van Sinaloa in de hinderlaag. Binnen die groep dreigt nu echter de strijd om zijn opvolging los te barsten.

De Dood. De Baard. De Witte Laarzen. De Chef der Chefs. Bijnamen had Beltrán te kust en te keur, maar zeker die laatste duidde op zijn positie: hij was de hoogste leider van het beruchte kartel van Sinaloa. Beltrán werd woensdag doodgeschoten in een residentiële wijk in de stad Cuernavaca, een uur rijden van Mexico-stad. Behalve Beltrán zelf werden ook vijf handlangers omgebracht, een zesde pleegde volgens officiële bronnen zelfmoord om niet door de autoriteiten aan de tand gevoeld te worden. “Deze operatie is een belangrijk succes voor het volk en de regering van Mexico”, reageerde president Felipe Calderón. “We hebben een zware slag toegebracht aan een van de gevaarlijkste criminele groepen van Mexico en van het continent.”

‘Koning van de Accordeon’

Dan mogen de jacht op en uitschakeling van Beltrán nog zo’n bloedige ernst zijn, enig herkenbaar surrealisme heeft ook deze militaire operatie vergezeld. Zo zou het leger aanvankelijk niet Beltrán op het spoor geweest zijn, wel diens rechterhand, Edgar Baldés Villareal, om onduidelijke reden bijgenaamd La Barbie. Dat was vrijdagavond, tijdens een feestje in Tepoztlan, in de centrale deelstaat Morelos. Toen soldaten het huis in kwestie binnenvielen, bleek niet alleen La Barbie op de valreep de vlucht te hebben genomen, maar net zo goed baas Beltrán. Binnen bleven alleen ‘Koning van de Accordeon’ Ramón Ayala, enkele beoefenaars van de Norteña-muziek en 24 prostituees achter. Het hele gezelschap werd voor ondervraging meegenomen, terwijl de jacht op de grote vis werd voortgezet.Uiteindelijk wisten ‘marines’ van het leger woensdag het appartementencomplex Altitude te omsingelen waar Beltrán zich schuilhield. In Cuernavaca, nog wel in de buurt van de Hoogspanningslaan, werden een honderdtal soldaten en twee helikopters in stelling gebracht. De militairen werden onthaald op spervuur en granaten, maar deinsden niet terug. Met resultaat: Beltrán schoot er zijn hachje bij in. In afwachting dat ’s mans stoffelijke resten naar de hoofdstad werden overgebracht, nam een groep van 500 soldaten de bewaking ervan op zich. Concreet wordt Beltrán Leyva ervan beschuldigd een van de hoofdverantwoordelijken te zijn voor de orgie van bloed en geweld die Mexico in de ban heeft. Sinds Calderón drie jaar geleden aan de macht kwam met de belofte schoon schip te maken in de drugswereld, zijn daar al 15.000 doden bij gevallen. Concreet deed Beltrán onder meer een beroep op Los Zetas, een erg gewelddadig privéleger. Beltrán, wiens kartel van Sinaloa een flink deel van de drugsroutes tussen de Andes en de VS controleert, is een telg uit een heuse drugsdynastie. Een aartsvijand van de Beltráns is de historische bons Joaquín Guzmán Loera, alias El Chapo Guzmán. Dé hamvraag luidt intussen of Calderóns aanpak wel vrucht afwerpt. Volgens professor An Vranckx van de Vakgroep Derde Wereld aan de Universiteit Gent “heeft de opgevoerde oorlog tegen de kartels enkele successen opgeleverd, bijvoorbeeld meer cocaïnevangsten en meer arrestaties of uitschakelingen van kartelleiders. Toch gaan zulke zaken gedurende enige tijd ook gepaard met meer geweld. Zowel voor de vrijgekomen plaatsen in de kartelhiërarchie als voor de vrijgekomen routes wordt hard gevochten. Calderón vraagt dan ook geduld en zegt dat er offers nodig zijn. Maar dat hij de ‘jefe de los jefes’ kon pakken, is uiteraard een meevaller.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234