Vrijdag 04/12/2020

Jozef Chovanec

Dood Jozef Chovanec: politie verzweeg hardhandig optreden in cel

Een screenshot uit de camerabeelden van de cel waar Chovanec vastgehouden werd.Beeld rv

In het politieverslag van de gebeurtenissen in de cel van Jozef Chovanec worden cruciale elementen uit het optreden van de agenten weggelaten. Het doet opnieuw vragen rijzen over hoe de politie intern met de zaak omging.

“De dokter stelt de hartstilstand vast om 05.03.” Zo staat het in het politieverslag van wat er gebeurde in de nacht van 23 op 24 februari 2018, de nacht waarop Jozef Chovanec in een coma belandde na een politie-interventie. De Morgen kon het verslag inkijken.

De interventie wordt evenwel enkel in grote lijnen geschetst. Vanaf 4u20 begint Chovanec het hoofd tegen de deur van zijn cel te slaan. De brandweer wordt erbij gehaald. Om 4u22 gaan enkele agenten de cel binnen om Chovanec te verhinderen zichzelf verder te verwonden. “We proberen opnieuw hem te kalmeren en met hem te praten, tevergeefs.” Even later wordt Chovanec op een matras gelegd, en wordt zijn ademhaling gecontroleerd. “Voor de brandweer is de persoon OK.” Nog even later wordt een kalmeringsmiddel toegediend. “De betrokkene verzet zich enkele seconden en kalmeert vervolgens voor hij bewusteloos valt.”

Wie die versie van de feiten vergelijkt met de beelden die twee weken geleden naar buiten kwamen, kan niet anders dan vaststellen dat het verslag het politieoptreden enigszins minimaal beschrijft. Er wordt niet verteld dat Chovanecs hoofd in een deken gewikkeld werd. Evenmin is te lezen dat agenten minutenlang op Chovanecs rug zaten, waardoor hij amper adem kon halen. Ook de Hitlergroet van een agente is een opvallende afwezige.

Er is ook een groot verschil met het relaas van wat er zich eerder op de avond afspeelde, toen Chovanec het op het vliegtuig en op het tarmac aan de stok kreeg met agenten. Dat alles wordt in extenso beschreven, in lange paragrafen vol details. De zware nachtelijke interventie wordt in elf zinnetjes afgehaspeld.

Verhoren

Een stuk uitvoeriger zijn de verhoren die het Comité P afnam van de betrokken agenten. Ook die kon De Morgen inkijken. Daarin schetsen agenten hoe Jozef Chovanec tegen hun been plaste en zich hevig verzette. Over de Hitlergroet klinkt het: “Die mijnheer was Duits beginnen praten, of een taal die daarop leek. Het deed ons denken aan die imitatie van Hitler door Louis de Funès. In al dat gedoe heeft R. dat gebaar gemaakt.”

De droge weergave van de interventie doet opnieuw vragen rijzen over hoe de politie intern omging met wat er die bewuste nacht gebeurde. Tweeënhalf jaar na de feiten, nadat de beelden via de pers naar buiten kwamen, viel de voltallige politietop van zijn stoel. Nochtans was het geen geheim dat er camera’s hingen. De beelden werden rechtsreeks getoond op een scherm in een kantoor van de luchthavenpolitie.

Toch nam niemand de moeite om die te vergelijken met het verslag. Ook Danny Elst niet, de directeur van de luchtvaartpolitie. Hij had op basis van die beelden een tuchtonderzoek kunnen starten. Maar Elst was de avond van de feiten ook officier van dienst, wat betekent dat agenten met hem contact hielden over hun werk. Op die manier was hij zelf betrokken partij. Elst werd intussen overgeplaatst naar een administratieve dienst.

Publiek maken

Elst was ook degene die het verslag enkele dagen later overmaakte aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die zei de afgelopen week al dat er een groot verschil is tussen het politieverslag en de feiten die uit de beelden naar voren komen, Het was volgens hem een van de redenen dat zijn kabinet niet gealarmeerd was door de zaak-Chovanec.

Jambon wil het politieverslag publiek maken wanneer hij dinsdag – samen met de huidge en vorige topman van de politie – gehoord wordt in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Maar het document verandert weinig aan het feit dat de Slowaakse ambassadeur verscheidene malen bij Jambon en zijn kabinet verhaal kwam halen over Chovanec. Ook na een persoonlijk onderhoud met de ambassadeur gingen er geen alarmbellen af bij Jambon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234