Zondag 15/09/2019

Wanbeheer?

Donderwolken boven Voetbalbond

Beeld UNKNOWN

Het hoge woord kwam er gisteren uit bij de Pro League: vertrouwensbreuk. De eersteklassers vermoeden financieel wanbeheer bij de Voetbalbond en eisen uitleg van CEO Steven Martens en voorzitter François De Keersmaecker.

Het academiejaar is nog niet goed op gang of François De Keersmaecker en Steven Martens mogen zich al opmaken voor een examen. De top van de Voetbalbond werd gisteren door de Pro League officieel uitgenodigd voor een vergadering waarop ze zullen worden bestookt met vragen van de eersteklassers. Een kruisverhoor wou Pro League-voorzitter Michel Dupont dat op zijn persbabbel niet noemen - 'want dat klinkt zo middeleeuws' - maar het komt wel erg dicht in die buurt.

"We willen duidelijkheid over de incidenten die de voorbije weken aan het licht zijn gekomen bij de Voetbalbond", aldus Dupont. "Onze clubs zitten met veel vragen en er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen de bond en zijn grootste aandeelhouder (de Pro League, red.). De komende twee weken zullen we alle vragen verzamelen en doorsturen naar de CEO en de voorzitter van de bond. Op die manier kunnen zij zich voorbereiden."

Beeld UNKNOWN

Hotelfactuur

Het manoeuvre van de Pro League is vreemd omdat twee vertegenwoordigers begin september al aanwezig waren tijdens een uitzonderlijke raad van bestuur van de KBVB. Op die vergadering kregen Joseph Allijns (KV Kortrijk) en Johan Timmermans (KV Mechelen) de kans om vragen te stellen. Achteraf heette het dat CEO Martens "bevredigend" had geantwoord op de meeste dossiers en dat er besloten werd om het management van de bond voortaan strenger te controleren. De kous leek daarmee af.

Gisteren werd tijdens een urenlange vergadering van de Pro League echter snel duidelijk dat de antwoorden van Martens voor een aantal clubs niet volstonden. Onder meer de verantwoordelijkheid van de CEO in het dossier rond de onbetaalde hotelfactuur van 300.000 euro is sommigen nog niet duidelijk. Bepaalde clubleiders vragen zich hardop af hoe het kan dat een factuur van die omvang de exclusieve verantwoordelijkheid is van teammanager Nicolas Cornu - de man die voor de fout ontslagen werd.

Dat Martens publiekelijk verklaarde dat zo'n dossier hem volledig ontgaan was, doet bij andere clubs dan weer vragen rijzen over de manier waarop de bondstop georganiseerd is. "Er zijn blijkbaar geen procedures aanwezig die dat soort fouten kunnen vermijden", klonk het na de vergadering in de wandelgangen. Het inspireerde de leden van de Pro League tot het strenge woord 'vertrouwensbreuk'.

Eurostadion

Ook over het Eurostadion in Brussel zijn er vragen binnen de Pro League, al is de verontwaardiging daarover een stuk minder groot. Want zo hard voorzitter Dupont zich gisteren uitliet over de incidenten bij de bond, zo voorzichtig deed hij dat over het nieuwe stadion op de Heizelvlakte, waarin zowel Anderlecht als de nationale ploeg terecht zouden kunnen. "We blijven hetzelfde standpunt houden als vorig jaar", aldus Dupont. "De bond mag geen middelen vrijmaken voor dat stadion en mag geen voortrekker spelen in het project."

Een tegenvaller voor Club Brugge, dat de voorbije dagen had geprobeerd om medestanders te verzamelen tegen het gedeelde stadion van Anderlecht en de nationale ploeg. Maar ook tijdens de lange vergadering - en de informele vergadering met de G5 (de grootste Belgische clubs, red.) achteraf - bleek er bij de andere clubs geen draagvlak voor een gezamenlijk front. De Pro League hield het daarom gisteren bij: "Er zal ook in het stadiondossier om verregaande transparantie gevraagd worden, want niet al onze vragen zijn momenteel beantwoord."

Bij de bond was men niet meteen verrast door de eisen van de Pro League, maar wel door de manier waarop die naar buiten werden gebracht. "De Pro League heeft echter het recht om haar ongenoegen te uiten en wij zullen daar intern met hen over praten", aldus woordvoerder Pierre Cornez. Over twee weken moet blijken of de vertrouwensbreuk hersteld kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234