Zaterdag 04/02/2023

Donderdag om 12.31 u kennen we de eurokoers

Di Rupo is er klaar voor, de

rekenmachientjes nog niet

Donderdag om 12.30 u vergadert de ministerraad om de waarde van de euro vast te leggen. Een minuutje later zullen we dan de koers van de Europese eenheidsmunt kennen. 'Wie het moeilijk heeft om de frank om te rekenen in euro krijgt in de lente een rekenmachientje,' belooft vice-premier Elio Di Rupo (PS).

Brussel

Geert Sciot

Dezer dagen verschijnt in het Staatsblad een aanbestedingsbericht waarin fabrikanten van euro-rekenmachientjes worden opgeroepen om een prijsofferte in te dienen. De regering wil immers in de lente tussen een half miljoen en anderhalf miljoen van dergelijke toestelletjes uitdelen via de ziekenfondsen. Als het even kan worden ze gratis verspreid of desnoods met sponsoring gefinancierd. "Hoeveel het er uiteindelijk worden zal afhangen van de banken. We merken immers dat zij hun klanten dergelijke machientjes cadeau doen," legt minister Di Rupo uit.

De minister van Economische Zaken belooft dat het zeer gebruiksvriendelijke toestelletjes zullen worden. Gisteren profileerde hij zich alvast als een specialist terzake. "Ik heb al veel bestaande modellen gezien en ben niet altijd tevreden over het resultaat", zegt hij. "Omslachtige bediening, kleine schermpjes, slechte toetsen... De machientjes die Economische Zaken gaat verspreiden zullen er helemaal anders uitzien. Ze moeten het ook bejaarden eenvoudig maken om te leren rekenen in euro. Om te verhinderen dat voor de productie kinderen worden ingezet hebben we in onze aanbestedingsregels een clausule opgenomen die dat uitsluit." Erg veel voorlichtingscampagnes plant de overheid niet. "We gaan ons vooral toespitsen op de derde leeftijd", aldus Di Rupo. "De andere bevolkingsgroepen zijn al flink geïnformeerd dankzij de banken en de media." Toch zijn er nog elke dag nieuwigheden. Zo leerde de minister gisteren aan de pers dat een cheque gedekt zal zijn tot 200 euro. Dat is ongeveer duizend frank meer dan de huidige dekking van 7.000 frank.

De omschakeling naar de euro bezorgt Economsiche Zaken trouwens flink wat werk. Di Rupo moest al 24 koninklijke besluiten schrijven om de overgang vlot te laten verlopen. Zoals bekend mogen handelaars vanaf 1 januari naast de prijs in Belgische frank ook die in euro opgeven. "Als ze dat doen moeten ze wel de omzettingsregels respecteren, de wettelijk vastgelegde afrondingsprocedure hanteren en de prijs in euro even groot vermelden als die in frank", waarschuwt di Rupo. "Een vijftigtal inspecteurs van Economische Zaken gaat controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Ik garandeer dat er streng zal worden opgetreden tegen misbruiken." Om de consument te beschermen tegen de verkoop van ondeugdelijk materiaal is erin voorzien dat Economische Zaken of erkende gespecialiseerde organen als AIB-Vinçotte rekenmachientjes en weegschalen controleert op hun 'euro-correctheid' en ze vervolgens een speciaal certificaat meegeeft. Economische Zaken maakt certifiëring echter niet verplicht. De minister geeft toe dat fraude plegen in België een populaire sport is, maar toch denkt hij niet dat de omschakeling naar de euro tot bedenkelijke praktijken gaat leiden. Di Rupo benadrukte gisteren dat de komst van de euro voor de Belgische economie een heilvolle kuur is geweest. "Het heeft ons ertoe genoodzaakt de overheidsschuld terug te dringen tot 118,5 procent van het BNP dit jaar en 115 procent volgend jaar", zegt hij. "In '99 gaan we 680 miljard schuldintresten kunnen terugbetalen." En wie er nog aan twijfelde, de vice-premier is een groot voorstander van de eenheidsmunt "die voor een typisch exportland als België alleen maar voordelen oplevert".

Dat de verkiezingsperiode er aankomt bewees Elio Di Rupo uitgebreid tijdens zijn persconferentie. Hij kon het niet nalaten om de hele tijd de successen van de regering-Dehaene in de verf te zetten en had voor de journalisten ook nog enkele grafieken in petto waaruit moest blijken dat de werkloosheid in Bergen de voorbije jaren met enkele procenten is gedaald. "Het was een van de zwaarst getroffen streken van het land," aldus Di Rupo. Toevallig is Bergen ook zijn kiesdistrict.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234