NieuwsEconomie
Donald Trump tekent protest aan tegen Europese condooms met zijn naam
Een Duitse ondernemer heeft een aanvraag ingediend voor een merkregistratie voor condooms met de naam Trump. En dat zint de oud-president niet.
Goedemiddag, mag ik een pakje condooms van u? Ja natuurlijk, wilt u Durex of liever een doosje van dat nieuwe merk, Trump? De Duitse ondernemer Frank Lindner hoopt dat we dit soort gesprekjes binnenkort vaak horen. Hij heeft een Europese merkregistratie aangevraagd voor het woordmerk Trump voor condooms. En nu driemaal raden wie dat niet pikt.
Kort nadat Lindner zijn aanvraag had ingediend, werd er bezwaar tegen de merkregistratie aangetekend door DTTM Operations. Dat bedrijf behartigt de zakelijke belangen van Donald Trump. De voormalige president van de Verenigde Staten beroept zich op zijn eigen Europese merkregistratie van het merk Trump voor onder meer hotels, golfclubs, restaurants en bars. Hij bezit een aantal Trump-golfresorts in Schotland en Ierland.
Ridiculiseren
Nu hebben golfclubs en condooms op zich weinig met elkaar te maken. De consument zal beide merken dan ook niet snel verwarren. Daarom beroept de oud-president zich ook op de reputatie van het merk Trump. De merkenwet bepaalt immers dat merken met een grote bekendheid een ruime bescherming krijgen. Als bekend merk hoef je niet aan te tonen dat er gevaar voor verwarring is; er is al sprake van inbreuk als de consument de merken met elkaar associeert. Volgens Trump is dat hier het geval. Hij wordt zonder twijfel in verband gebracht met het Trump-condoom, een product dat hem ‘ridiculiseert’, aldus de oud-president.
Frank Lindner, de geestelijk vader van het Trump-condoom, betwist niet dat de persoon Trump een grote reputatie heeft. Maar volgens de Duitse ondernemer moeten juristen van het merkenbureau niet naar de persoon Trump kijken, maar naar het merk Trump. Dat is het geregistreerde merk van die golfresorts en dat is onbekend, dat kent de gemiddelde condoomgebruiker echt niet, aldus Lindner.
Merkregistratie
Het Europese merkenbureau zal over een aantal maanden uitspraak doen. Als Trump het onderspit delft, krijgt het Trump-condoom de gewenste merkregistratie. Maar ook dan moet Lindner zich niet meteen rijk rekenen. De Europese merkenwet kent namelijk nog een tweede procedure, waarbij beroemdheden zich wél, zonder eigen merkregistratie, op hun reputatie als persoon kunnen beroepen; het zogenaamde ‘recht op de naam’.
Bij verlies zou Trump zo’n nieuwe zaak kunnen beginnen. De geschiedenis laat zien dat hij dan niet kansloos is. Beroemheden als Michael Jackson, Lionel Messi en Jimi Hendrix beriepen zich eerder, al dan niet postuum, met succes op het recht op hun naam.