Donderdag 02/02/2023

'Donald Trump mag nooit het Witte Huis in'

De #Notmypresident-beweging tegen Trump heeft in enkele dagen tijd het potentieel verzameld om uit te groeien tot een massaal volksprotest. Ze verenigt betogers die vrezen dat hun vrijheden onder de nieuwe president worden ingeperkt, van vrouwen, holebi's en moslims tot Amerikaanse kinderen van mensen zonder papieren. 'We zijn bang voor wat hij met onze rechten zal doen.'

'We willen vrijheid!' De duisternis valt net als Juan Carlos Carabantes en een menigte betogers zich naar het hek van het Witte Huis begeven om slogans te scanderen tegen de geplande massa-uitwijzingen van mensen zonder papieren door verkozen president Donald Trump. Het is geen toeval dat zij hier vanavond de schaduw opzoeken.
"Deze groep bestaat uit Amerikaanse kinderen van Latijns-Amerikanen zonder papieren, de eersten die slachtoffer dreigen te worden van Trumps massadeportatieplannen", zegt hij. "Wij zijn de stem van de mensen zonder stem. Mijn Mexicaanse ouders kunnen hier bijvoorbeeld vanavond niet aanwezig zijn omdat ze nog geen verblijfspapieren hebben. Ik kom hier om hun verhaal te delen. We zijn hier om te blijven. We zullen terugvechten zoveel we kunnen."
De latino's krijgen meteen gezelschap van een bonte mengeling van honderden Amerikanen uit alle bevolkingsgroepen. In navolging van de tienduizenden #Notmypresident-betogers die protesteren in steden als New York City, Oakland en Portland zullen ze ook in Washington tot een stuk in de nacht op straat betogen, met als ankerpunt van protest het luxueuze Trump International Hotel op Pennsylvania Avenue.

'Nasty woman'

In de demonstratie zien we vooral veel jonge vrouwen die T-shirts dragen met het opschrift I'm a nasty woman - een verwijzing naar Trumps belediging van Hillary Clinton. Twintiger Elizabeth Figueroa: "Trump is seksistisch, racistisch en heeft geen enkel respect voor iemand die anders is dan hijzelf. Het is beangstigend. Persoonlijk vrees ik dat hij (door benoeming van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof, MR) Roe versus Wade zal laten afschaffen, het historische abortusvonnis dat in 1973 bepaalde dat een vrouw het recht heeft te kiezen of ze een baby krijgt of niet."
Terwijl de betoging zich onder de discrete, vriendelijke begeleiding van de politie in gang zet naar het Witte Huis, schreeuwen Maureen Johnson en Leighan Scully 'Pussy grabs back!' - een verwijzing naar de omstreden video-opname waarin Trump pochte dat hij een vrouw ongewenst betastte. Honderden mensen roepen prompt hetzelfde.
De 21-jarige studentes vrouwenstudies van Washington University zijn hier om de lgbt-rechten te verdedigen die door de conservatieve wind van het Trumpisme uitgehold kunnen worden. "We zijn vrouwen, we zijn holebi's, we nemen onze reproductieve rechten heel ernstig", zegt Scully. "We hebben veel van de bescherming nodig die hij denkt af te schaffen. We moeten ook opstaan voor de mensen die niet het privilege hebben om hier vandaag aanwezig te zijn." Johnson: "We hopen dat onze woede zal leiden tot politieke en juridische veranderingen aan de top."
Afro-Amerikanen roepen daarna 'Black Lives Matter!' maar hun bordje dat verwijst naar de vele doden van ongeoorloofd politiegeweld wordt ook gedragen door Jesse Rabinowitz (25), die waarschuwt dat sinds Trumps campagne het antisemitisme weer stijgt. "Als Joodse Amerikaan weet ik wat er kan gebeuren als fascisme de macht overneemt. Sinds hij is verkozen is er al een stijging genoteerd van haatmisdrijven tegen Joden, maar ook tegen moslims, zwarten en holebi's. Het zal alleen maar erger worden tenzij wij het stoppen. Trump heeft niet het recht om mensen die zwart, moslim, holebi of een beperking hebben te delegitimeren en te criminaliseren." Rabinowitz zegt te zullen blijven betogen. "We willen dat deze protestbeweging bereikt dat Trump nooit het Witte Huis intrekt."

'We, the people'

Het doel van de jonge activist is misschien wat hoog gegrepen. Maar toch. Als de prille protestbeweging ons in de voorbije dagen iets leerde, dan wel dat Amerikanen van alle rang en stand, kleur, religie en gender sinds woensdag een zwijgend pact sloten om te blijven protesteren. Het potentieel bestaat dat deze beweging uitgroeit tot een soort Maidan- of Tahrir-massabeweging (naar het volksprotest in Oekraïne en Egypte) die verkozen president Trump tot concessies zal dwingen. Nu al wordt op sociale media gemobiliseerd om tijdens zijn eedaflegging op 20 januari de grondwettelijke stem van We, the people luider te laten klinken dan die van één man.
Als iemand dan vraagt hoe het allemaal begonnen is, mag het krediet gegeven worden aan de lieve grootmoeder Ann Ford (65), een kleine zelfstandige uit DC, die donderdagochtend vroeg als eerste demonstrant postvatte aan het Witte Huis om te protesteren tegen Trumps bezoek. "We komen terug", vertelde ze me. "Buiten onze werkuren, tijdens het weekend en vooral tijdens de inauguratie in januari. Ik hoop dat we dan met honderdduizenden zullen protesteren tegen Trump."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234