Dinsdag 26/05/2020

Verkiezingen VS

Donald Trump aanvaardt nominatie en stelt zijn actieplan voor tijdens historisch lange speech

Beeld AFP

Op de slotavond van de Republikeinse Conventie in Cleveland heeft de 'ultieme outsider' Donald Trump de Republikeinse nominatie officieel aanvaard. Trump sprak de Conventie meer dan een uur toe na een introductie door zijn dochter Ivanka. De speech duurde een uur en een kwartier, één van de langste aanvaardingsspeeches in de Amerikaanse geschiedenis.

Ivanka noemde haar vader "de genomineerde van het volk".
"Dit is het moment en Donald Trump is de persoon om Amerika weer groot te maken", zei Ivanka, die haar vader een vechter noemde en stelde dat hij "kleurenblind en genderneutraal" is.

Na die introductie aanvaardde Trump "met nederigheid en dankbaarheid" de nominatie en begon hij aan zijn toespraak waarin hij zijn actieplan voor de Verenigde Staten uit de doeken deed.

"Vanaf januari 2017 zal de veiligheid worden hersteld'', zei Trump.
De Republikeinse kandidaat zei ook dat het gedaan moet zijn met de politieke correctheid en beloofde de waarheid te zullen spreken. "USA, USA'', scandeerde het publiek, waarna Trump fel van leer trok tegen het beleid van huidig president Barack Obama en zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

Donker beeld
Hij schetste een donker beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. "President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in derdewereldtoestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen.''

Trump sprak harde woorden over Clinton, die hij verantwoordelijk stelde voor "vreselijke misdaden'', waarmee hij doelde op het opslaan van vertrouwelijke e-mails op haar privéserver ten tijde van haar ministerschap. Haar bewind op Buitenlandse Zaken heeft volgens de Republikeinse kandidaat slechts geleid tot "dood, vernietiging en zwakte''.

Trump suggereerde dat Clinton schuld heeft aan de opkomst van IS, de chaos in Irak en Libië, de Syrische burgeroorlog, de onrust in Egypte van de laatste jaren en het feit dat Iran volgens hem nog steeds op weg is naar een kernwapen.

Amerikanisme
Trump presenteerde een meer isolationistische koers als alternatief: "Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn.'' In regimeveranderingen ziet hij niets, maar het gevecht tegen IS gaat door. "We gaan de barbaren van ISIS verslaan'', zei Trump, die zichzelf ook in binnenlands opzicht opwierp als beschermer van het volk tegen "de machtigen''. "Niemand kent het systeem beter dan ik'', zei Trump. "Daarom kan alleen ik het repareren.''

Immigratie
"Het onverantwoordelijke discours van onze president, die het spreekgestoelte heeft gebruikt om ons te verdelen op basis van ras en huidskleur, heeft Amerika gevaarlijker gemaakt voor iedereen", aldus Trump, die eveneens cijfers aanhaalde van de criminaliteit in de VS en het aantal illegale immigranten die een uitleveringsbevel hebben gekregen, maar die "vanavond vrij rondlopen om vreedzame burgers te bedreigen".

Trump herhaalde dan ook zijn voornemen om een muur te bouwen aan de Mexicaanse grens. "We gaan een grote muur bouwen aan de grens om illegale immigratie te stoppen, om de bendes en het geweld te stoppen en om ervoor te zorgen dat er geen drugs meer binnenkomt in onze gemeenschappen", aldus de Republikein.

De presidentskandidaat riep bovendien op om immigratie te stoppen vanuit landen die aangetast zijn door het terrorisme, tot er een controlemechanisme op poten wordt gezet", aldus Trump, zonder expliciet naar de moslimgemeenschap te verwijzen. Tijdens de voorverkiezingen riep hij nog op alle moslims te bannen uit de VS.

De nationalistische speech was in vele opzichten historisch. Zo had Trump het wel over de LGBTQ gemeenschap, die hij beloofde te zullen beschermen tegen terroristen, maar repte hij nauwelijks over God.
Hij sloot zijn speech wel af met de traditionele "God bless" maar voegde daar nog ene kort en krachtig "I love you" aan toe.

Trumps dochter Ivanka leidt haar vader in.Beeld AFP
Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld AFP
Beeld AP
Trump kust zijn vice-presidentskandidaat Mike Pence.Beeld REUTERS

Peter Thiel: 'Trots dat ik homo ben'

Voor de familie Trump het podium opging, gaf miljardair en mede-oprichter van PayPal Peter Thiel een opvallende én historische speech. Hij was de eerste Republikein die tijdens een Conventie uitkomt voor zijn geaardheid. "Ik ben trots dat ik homo ben, trots dat ik een Republikein ben, maar ik ben vooral trots op het feit dat ik Amerikaan ben!"
Daarop barstte een luid applaus los. Uiteraard sprak Thiel ook zijn steun voor Trump uit.

Beeld AP
Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld AFP

Minder protest dan verwacht

De gevreesde protesten tijdens de toespraak zijn uitgebleven. Voor het complex waar de Conventie doorging hadden zich slechts enkele tientallen demonstranten verzameld. Televisiezender MSNBC zond de toespraak van Trump, die het onder meer had over veiligheid, uit op groot scherm. Ook op de plekken waar protest was toegestaan bleef het rustig.

De voorbije weken waren erg onrustig in de VS, door de moord op politieagenten in dienst, en op zwarte burgers door de politie.

Er werd gevreesd voor incidenten tijdens de vierdaagse Republikeinse Conventie, en daarom werden er de afgelopen dagen 5.000 politieagenten ingezet in Cleveland. Al bij al is de Conventie zonder grote incidenten verlopen.

Beeld REUTERS
Beeld EPA
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234