Donderdag 04/06/2020

'Don' José Happart toegang tot Luikse luchthaven ontzegd

José Happart.Beeld BELGA

De Federale Overheidsdienst Mobiliteit verbiedt de Waalse socialist José Happart (PS) de toegang tot de Luikse luchthaven omdat hij bij te veel corruptiezaken betrokken is. Klein probleem: Happart is voorzitter van de raad van bestuur.

Het zou een goede mop kunnen zijn, maar het blijkt bittere ernst. In een brief van de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit, die De Morgen kon inkijken, staat dat PS'er José Happart de Luikse luchthaven niet meer binnen mag. Voor de overheidsdienst vertegenwoordigt Happart een gevaar voor de veiligheid op de luchthaven.

Dat toegangsverbod doet wel wat problemen rijzen. Happart is voorzitter van de raad van bestuur van de Luikse luchthaven én voorzitter van het directiecomité. Zal hij die functies nog kunnen uitvoeren als hij niet op zijn werkplek mag komen?

De Luikenaar, de vroegere voorzitter van het Waalse parlement, vroeg op 26 januari een identificatiebadge aan de luchthavencommissie, die ressorteert onder de FOD Mobiliteit. Op 27 februari zaten de leden van die commissie samen en beslisten ze om Happart geen badge te geven.

In een brief van 25 maart aan de operationeel directeur van Liège Airport verduidelijkt de verantwoordelijke van de FOD Mobiliteit de redenen voor het veto. De badge die Happart vroeg, verschafte hem toegang tot alle zones van de luchthaven. "En dat is een gevaar aangezien de verschillende elementen die de commissie heeft gevonden." Er lopen allerlei onderzoeken in Luik tegen Happart (voor corruptie, misbruik van sociale goederen en belangenvermenging tussen 2005 en 2009, bux), schrijft de commissie nog. Bovendien hebben die zaken een band met de Luikse luchthaven.

Daarnaast, zo vermeldt de briefschrijver, 'is mijnheer Happart ook bekend bij de politie voor enkele corruptiezaken'. "We moeten de luchthaven beschermen tegen verboden feiten", concludeert Stéphane Wellemans, voorzitter van de commissie.

Weigering
Happart wou geen commentaar kwijt over de weigering van zijn badge. Ter vergelijking: Jean-Pierre Grafé (CDH), voorzitter van Liège Airport security, kreeg dit jaar zijn badge binnen enkele uren. De functie van voorzitter van de raad van bestuur levert Happart een salaris op tussen 1.500 en 2000 euro per maand en een bedrijfswagen.

In september 2009 ontstond er ophef omdat hij een gouden parachute kreeg van 530.000 euro als voormalig voorzitter van het Waals parlement. Aan Franstalige kant leverden die 'bonus' en de verschillende corruptiezaken hem de bijnaam 'Don José' op.

Happart verwierf bekendheid door een burgemeesterskwestie in het Limburgse Voeren. Daar werd hij in 1983 voorgedragen en door de Koning benoemd, op voorwaarde dat hij Nederlands zou leren. Bij zijn eedaflegging in december van dat jaar liet Happart evenwel duidelijk blijken geen Nederlands te kennen. Een maand later werd hij ontslagen omdat hij weigerde een taaltest af te leggen. Hij ging in beroep, werd tot eerste schepen verkozen en fungeerde als waarnemend burgemeester. Als gevolg van de kwestie viel op 19 oktober 1987 de regering-Martens VI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234