Woensdag 02/12/2020

Dominomuur met een Belgisch tintje

BERLIJN

In Berlijn viel gisteren opnieuw een muur. Eentje samengesteld uit duizend kleurig beschilderde dominostenen, anderhalve kilometer lang, op de plek van de oorspronkelijke Muur. Meer dan 15.000 vrijwilligers stuurden een ontwerp in om de blokken te versieren. Ook twee Belgische inzendingen konden de jury bekoren.

De Poolse vakbondsman Lech Walesa gaf gisteravond het eerste duwtje, een uur later was de anderhalve kilometer lange muur gevallen. Daarmee kwam een eind aan een project van één jaar, waaraan meer dan 20.000 mensen wereldwijd hebben meegewerkt. Een jaar lang werden blokken piepschuim, met een hoogte van 2,5 meter, de wereld in gestuurd, om daarna beschilderd met vredesboodschappen terug in Berlijn te belanden. Nu het evenement voorbij is, kunnen de makers de blokken meenemen. “Het domino-effect staat voor de vele moedige individuen die de val van de Berlijnse Muur mogelijk gemaakt hebben”, legt Dorett Auerswald, woordvoerster van het vrijheidsfeest, uit. “Het protest van enkelen heeft in 1989 geleid tot een massale vredelievende omwenteling”, zegt Auerswald. “Maar tegelijk waren de dominostenen gewoon een uitstekende manier om jongeren te betrekken bij het evenement”, aldus Auerswald. Een jaar geleden werd de hoofdmoot van de duizend blokken naar Duitse schoolpleinen gebracht, een klein deel werd overgevlogen naar andere delen van de wereld. Zo kregen enkele symboolfiguren voor de wereldvrede een blok thuis geleverd. De familie van Nelson Mandela ging twee dominostenen te lijf, net zoals het West-Eastern Divan Orchestra onder leiding van Daniel Barenboim, waar muzikanten uit onder andere Israël, de Palestijnse gebieden, Egypte en Jordanië samenspelen.Verder stuurde het Goethe-instituut, dat de Duitse taal en cultuur promoot buiten Duitsland, dominostenen uit naar onder andere Mexico, de Palestijnse gebieden, Jemen en Korea. Onder de noemer ‘Wall in the World’ schilderden kunstenaars en burgers over hun eigen, nog bestaande muren.

Een beeld van hoop

Daarnaast zette het instituut internationale samenwerkingsverbanden op met twintig buitenlandse scholen. Elk van de scholen kreeg een hagelwitte steen toegestuurd om er een eigen boodschap op te kalken. Voor België kreeg het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwecollege die eer. Veertien leerlingen gingen er onder leiding van leerkracht Werner De Smet mee aan de slag. “We hebben het hele blok grijs geschilderd. Op de ene kant hebben we silhouetten afgebeeld, met hun rug naar een muur”, vertelt De Smet vanuit Berlijn. “Ze symboliseren de opsluiting van het Oost-Duitse volk.” Maar als het blok eenmaal is gevallen, is alleen de positieve kant nog zichtbaar. “In de muur zit een gat in de vorm van Berlijn. De barsten zijn bekende zinsnedes, en door het gat is een felblauwe hemel zichtbaar. Dat vonden wij erg hoopvol.” De dominosteen van het Antwerpse college stond opgesteld voor de Brandenburger poort. “Ik denk dat we de enige Belgen zijn die hier aan hebben meegewerkt”, geeft De Smet nog mee.Maar dat klopt niet. Wat verder, ook voor de Brandenburgse poort, staat immers een ontwerp van Lode Anseel (53) uit Zwevezele. Hij is een van de veertig individuen die de jury wisten te overtuigen met hun idee. Anseel kreeg zelfs als enige twee blokken toegewezen. “Dat ben ik pas gisteren te weten gekomen”, vertelt hij. “Ik had een ontwerp doorgestuurd met foto’s van de muur, die ik zelf genomen heb tussen 1977 en 1991. Maar het bleek heel moeilijk te zijn om het piepschuim te beplakken, en de organisatie vroeg mij of ik iets wilde schilderen.” Omdat Anseel niet veel vertrouwen had in zijn schilderskunsten ging hij op zoek naar een vrijwilliger. Dat werd uiteindelijk de zoon van een Duitse vriend, die een paard tekende, springend over de muur. “Maar omdat ze mijn ontwerp met de foto’s zo mooi vonden, hebben ze zelf een oplossing gezocht voor het lijmprobleem. De organisatie heeft me dat gisteren gemeld. En al heb ik uren moeten zoeken voor ik het blok vond, het resultaat is schitterend.” Zowel Anseel als het Onze-Lieve-Vrouwecollege willen hun ontwerp naar België laten overbrengen. “De overige worden over de verschillende stadsmusea verspreid”, zegt Dorett Auerswald, woordvoerder van het vrijheidsfeest. “Zodat iedereen, waar ook ter wereld, blijvend herinnerd wordt aan wat de Muur symboliseerde.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234