Dinsdag 26/01/2021

Dominique Van Remoortel (49) kocht een huis in de anderlechtse wijk Kuregem

'Respect voor de gemeenschappelijke voorzieningen is hier soms ver te zoeken'

Als de portefeuille wat dikker was , woonde Dominique Van Remoortel in een eigen huis in Ma Campagne, op de grens van Sint-Gillis en Elsene. Zijn budget en de lokroep van een gekleurde buurt dreven hem een jaar geleden naar Kuregem.

Buurten met een reputatie, Dominique kan erover meepraten. Vijfentwintig jaar woonde hij in de Schaarbeekse wijk Gaucheret. Hij heeft er goede herinneringen aan. "Het was een buurt waar vooral buitenlanders woonden, maar wel met een echte mix. Niet zoals rond de Haachtsesteenweg, waar de Turkse gemeenschap woont, of Molenbeek, dat erg Marokkaans gekleurd is."

"In al die tijd hebben ik, mijn vrouw en mijn twee dochters er nooit het minste probleem gehad met criminaliteit. We kenden er bijna iedereen en als we in onze wijk aankwamen, wisten we dat we veilig waren." Zowat het enige waar Dominique zich aan stoorde, was de netheid, of beter het totale gebrek eraan.

Een paar jaar geleden verhuisde Dominique naar Ma Campagne, ook al een gemengde buurt, maar dan wel een waar de bewoners sociaal en economisch enkele trapjes hoger staan. "Ik had er behoefte aan om eens in een nette buurt te wonen, waar ik kon ademen." Dat de bevolking het er een stuk beter had, zegt voor Dominique alles over het probleemgehalte van de wijk. "Of een buurt met problemen kampt of niet hangt bijna uitsluitend van het economische niveau van de bewoners af, niet van de proportie migranten. Het contrast tussen Ma Campagne en Kuregem of de Gaucheretwijk toont dat heel duidelijk."

Een jaar geleden kocht Dominique een huis in Kuregem. Lichtjes tegen zijn zin, maar geld voor een huis in Ma Campagne heeft hij niet. Kuregem, merkte hij, is een heel eigen buurt. "Ik ben hier blij. Van de criminaliteit heb ik nog niets gemerkt. Het contact met de buren is goed en ik doe daar ook veel moeite voor. Ik zeg goedendag op straat en ik ben al eens de moskee gaan bezoeken." Tegelijk merkt Dominique dat de moslimgemeenschap, die in Kuregem heel sterk vertegenwoordigd is, veel geslotener is dan andere Brusselse culturen. "Met Afrikanen heb je hier veel sneller contact." Het valt Dominique op dat het respect voor gemeenschappelijke voorzieningen in Kuregem vaak ver te zoeken is. "In Schaarbeek deed ik mijn was in een wasserette. De klanten waren er even gekleurd als in Kuregem, maar de wasserette was pico bello. Hier passeer ik elke dag langs een wassalon waar ik niet durf binnen te stappen."

Ook Kuregem verandert. "De wijkcontracten hebben de buurt aangenamer gemaakt. Maar ook de bevolking wisselt. Er zijn de laatste tijd Rwandezen bij gekomen, Polen en Bulgaren ook. Die worden niet altijd hartelijk ontvangen door de oude migranten uit Turkije en Marokko. Nous sommes tous un peu racistes. Iedereen is bang voor wat hij niet kent."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234