Vrijdag 15/11/2019

'Dominant voetballen, dat is onze identiteit'

Stel: Zulte Waregem benut in Genk een van zijn open kansen, en de lijnrechter heeft tegen Standard geen zand in de ogen. Dan telt Zulte Waregem vijf punten meer, zijn ze leider, en kunnen ze morgen Anderlecht op zes punten zetten. Grijpt Francky Dury de macht? 'Ik kijk geweldig uit naar dit duel.'

U zou bijzonder opgewekt zijn vandaag.

Francky Dury: "Als je tweede staat, net hebt gewonnen bij Club Brugge en in een goede periode zit, dan moet je als trainer meegaan in dat moment. Toen ik deze ochtend voor de groep stond, heb ik gezegd: 'Ik wil niet te lang stilstaan bij de twee late goals van Club Brugge. Ik onthoud liever dat het toen 1-4 stond.'"

Wij weten wel beter.

"Het was een gebrek aan ervaring, aan metier. Ik geef een voorbeeld: bij 1-4 werpt mijn keeper snel uit naar Berrier, drie seconden later verliezen we de bal en staat de ploeg uit positie. Racing Genk zal zo'n fout niet snel maken, zij hebben die dingen geleerd in de Europa League.

"Anderlecht zal ze ook niet maken, want zij hebben de ervaring opgedaan in de Champions League. Als je ziet hoe Vadis de 3-4 mag maken... Hij kan nog eens naar links draaien en rondkijken. Bij 1-4 zijn we gestopt met druk te zetten op de tegenstander in balbezit. We zijn achteruit gaan kruipen en we gaven een ploeg waar geen leven meer inzat nieuwe energie. Ik wijt dat aan, nogmaals, minder metier, minder onderlinge coaching, en ook wel aan de jonge leeftijd van de ploeg."

Het was verrassend hoe jullie begonnen aan de wedstrijd. Dominant, met de intentie om te voetballen.

"Dat is onze identiteit."

En toch kroop de ploeg voor de winterstop vaak in de rol van underdog, loerend op de omschakeling.

"Ik vind niet dat daar iets mis mee is. Ik heb die kritiek nooit helemaal begrepen. Weet je, veel trainers vertellen dat als een van de backs oprukt, de andere moet blijven. Wel, bij mij staan allebei de backs hoog: Verboom of Godeau en De fauw. Pas als ook nog eens een van mijn centrale middenvelders de diepte opzoekt, roep ik een back terug. Zoals ik Zulte Waregem laat spelen, komen de flankvoorzetten van de twee vleugelverdedigers, en niet van de flankaanvallers. Hazard en Conté moeten veeleer naar binnen knijpen om daar tussen de linies te spelen."

Conté is goed.

"Ja, natuurlijk is Conté goed. Ik ken hem van bij AA Gent. Op elke scoutingsvergadering vertelde ik: 'Conté is ons grootste talent'. Ik ben eigenlijk verrast dat... Maar goed, ik ben weg bij Gent. Toen ik Gent verliet, had Conté zich aardig ontwikkeld.

"Daarna is Trond Sollied gekomen, en in diens tweede jaar wilde de club verjongen. Ik dacht: 'Conté zal nu volop kansen krijgen'. Maar dat liep blijkbaar moeilijker dan verwacht. Terwijl je met jonge spelers als coach geduld moet opbrengen en flexibel moet zijn.

"Ik kwam in januari manager Michel Louwagie tegen op de Gouden Schoen en ik vroeg langs mijn neus weg hoe het was met Conté. 'Moet je hem hebben?', vroeg Michel. 'Onmiddellijk', heb ik geantwoord. Maar ik wist ook dat die jongen fysiek en mentaal nog lang niet klaar was. In mijn eerste gesprek met Conté vertelde ik hem: 'Jij wordt de man van de play-offs.'"

U bent een trainer die veel nadruk legt op positiespel, op passing. Is het niet lastig om jonge vrijbuiters zoals Conté en Hazard binnen het systeem te houden?

"Ach, laat ze maar eens uit het systeem lopen."

Wel, tegen Club Brugge waren zij niet altijd even tactisch gedisciplineerd en toch maakte u zich niet kwaad langs de lijn.

"Dat zulke spelers eens 'weg zijn', maakt deel uit van hun talent. Je mag ze niet in een keurslijf stoppen. Kijk naar het internationale topvoetbal: daar zwerven de Ribéry's, de Ronaldo's en de Messi's ook vaak alle kanten uit. Je mag een elftal niet te statisch en te voorspelbaar maken."

Gudjohnsen kan ook goed zwerven.

"Voilà."

Kwam u dat goed uit, dat Garrido hem donderdag op het middenveld posteerde?

"Heb je gezien dat we bij onze pressing vooruit Gudjohnsen vrijlieten? We lieten hem staan omdat ik dacht: 'We pakken hem vanuit die positie wel terug'. Ik had meer schrik toen Vázquez in het veld kwam. Hij is mobieler. Club kende plots tien sterke minuten omdat wij na het inkomen van Vázquez op dezelfde manier bleven spelen - doorverdedigen op hun achterste lijn. Toen moest ik even roepen om meer druk te zetten op Vázquez. Gudjohnsen kun je op het middenveld vrijlaten, hij is een aanvaller. Vázquez is een pure spelmaker, die mag je zijn ding niet laten doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234