Dinsdag 02/06/2020

Dom of net heel erg slim?

Is Sas Van Rouveroij dom? Het lijkt erop. In een gesprek met deze krant zegt de Gentse cultuurschepen dat hij nog altijd keihard wil gaan voor het Muziekforum, een project dat de Vlaamse regering zowat 25 miljoen zal kosten, de exploitatiekosten niet meegerekend. Anderzijds maakt Van Rouveroij er plots geen geheim meer van dat hij een iets goedkopere, want niet door de overheid te exploiteren Gentse megabibliotheek best wel een acceptabel alternatief vindt.

Het moet cultuurminister Anciaux als muziek in de oren klinken. Anciaux staat de komende weken immers voor een waarlijk onmogelijke begrotingsopdracht. Zowel tegenover de stad Antwerpen en haar Museum aan de Stroom als tegenover Gent en zijn Muziekforum maakte hij in het verleden al "engagementen". Om deze en nog talloze andere beloftes na te komen, is er extra geld nodig. En extra geld zal er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet te vinden zijn.

Sas Van Rouveroij bezorgt de cultuurminister met andere woorden een godsgeschenk. Want als Gent plots laat weten ook wel te kunnen leven met een goedkoper alternatief in de vorm van een nieuwe bibliotheek, zal Anciaux wellicht niet twijfelen. Schrappen dat Muziekforum. Vanaf nu wordt er onderhandeld over een nieuwe bibliotheek voor Gent.

Domme Sas Van Rouveroij dus? Het lijkt er zo erg op dat je moeilijk anders kunt dan te vermoeden dat er een strategie achter zit. Een slimme strategie. Een strategie die uitgestippeld werd op basis van zeer veel gezond verstand. Want behalve de vaststelling dat er binnen de cultuurbegroting weinig ruimte is voor megalomanie, is er ook nog de vraag naar de noodzaak ervan. Is er in Gent een behoefte aan het Muziekforum? Achter de titel van een uitgevoerde studie naar de haalbaarheid stond destijds een groot vraagteken. Het Gentse "podiumpubliek" zou volgens de studie met 50 procent in aantal moeten toenemen. Nog gesteld dat dat wonder zich zou voltrekken, wat dan met de Vooruit, de Gele Zaal, de Bijloke, het NTG, de Handelsbeurs? Elke medewerker van een van die instellingen zal u kunnen vertellen hoe moeilijk het is om elke keer weer voldoende publiek naar de zalen te lokken. Met een Muziekforum erbij zal het er niet op verbeteren. Het Muziekforum zou de instellingen die dankzij jarenlange inspanningen eindelijk een publiek hebben gevonden zonder twijfel kannibaliseren.

Tegenover die bedenkingen staan de cijfers die de nog niet eens zo lang geleden opgetrokken bibliotheek op het Gentse Zuid kan voorleggen. Die bibliotheek is de drukst bezochte culturele instelling van Gent. Bijna de helft van de Gentenaars maakt er gebruik van. Ze zijn met zovelen dat de bibliotheek dik tien jaar na de inhuldiging al uit zijn voegen barst.

Van Rouveroij weet dat en zet het in het gesprek met deze krant ook dik in de verf. De schepen wil geen twijfelachtig megalomaan project, hij wil een nieuwe Boekentoren. Zijn electoraat zal het graag horen, de minister niet minder. Tel uit zijn winst.

Slimme Sas Van Rouveroij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234