Maandag 23/11/2020

Dollars voor een dinokluif

Paco, een Argentijnse jongen van zes, verdiende vorige week ruim 40.000 frank omdat hij een been had gevonden van een Argentinosaurus. 'Het lag zomaar tussen de rotsen. Ik toonde het aan mijn vader en die kreeg er heel veel geld voor.'

Brussel / Van onze medewerker

Dirk Bogaert

Voor een Argentijnse landbouwersfamilie betekenen antieke dinosaurussen moderne rijkdom. Voor Vlamingen zijn de gigantische beesten, die 65 miljoen jaren uitstierven, vooral filmplezier. Sedert deze week draait de nieuwste Disney-productie Dinosaurs in de bioscopen. Telkens als de dino's over het witte scherm lopen, stijgt de belangstelling voor de paleontologie. Het Amerikaanse Fernbank Museum speelt in op de vraag van de bevolking om de grote beesten te zien en toont binnenkort voor het eerst volledige skeletten van de grootste dinosauriërs die ooit werden ontdekt, de Gigantosaurus en de Argentinosaurus. De eerste exemplaren werden pas in 1997 opgegraven.

De Morgen sprak met Marissa Vivona van het Fernbank Museum of Natural History in Atlanta. "De hype, die sedert juni dit jaar is ontstaan over de twee grootste dinosaurusfamilies, is gigantisch. Ons museum trok de meest gerenommeerde paleontologen aan om die twee grootste beesten aller tijden terug te vinden en te reconstrueren. Argentinië verbiedt immers dat er één bot van een dinosaurus het land verlaat, zelfs niet voor harde dollarvaluta."

Marissa Vivona nam zelf deel aan een aantal expedities. Ze is vooral gefascineerd door de twee totaal nieuwe dinosaurusfamilies die groter zijn dan de afschrikwekkende Tyrannosaurus Rex, die beroemd werd in de Spielberg-films en nu ook prominent in de Disney-prent rondloopt. De vleesetende Gigantosaurus (gewicht acht ton) is met zijn lengte van achttien meter en een hoogte van vier meter de grootste vleeseter uit de geschiedenis. Zijn lievelingsmenu bestond onder meer uit smakelijke Argentinosaurussen. Dat zijn, tot nu toe, de grootste dinosaurussen die ooit door wetenschappers zijn ontdekt. Ze leefden, net als de Gigantosaurussen die op hen jaagden, 90 miljoen jaar geleden. Argentinosaurussen zijn meer dan dertig meter lang, vijf meter hoog en wegen gemakkelijk honderd ton. In de Argentijnse provincie Neuquen, langs de steile hellingen van het Andesgebergte, liggen er op vele plaatsen resten van de twee dinosaurusfamilies.

"Het klopt dat we de plaatselijke bevolking, voornamelijk boeren, hebben ingeschakeld om resten van de dieren terug te vinden. De prijzen die we voor beenderen betalen schommelen tussen 200 frank en meer dan een miljoen. Paco had woensdag geluk toen hij een waardevol stuk van een Argentinosaurus vond. Het Fernbank Museum spendeerde tot op heden bijna 53 miljoen frank aan de opzoekingen." In juni werd de reconstructie van het skelet van een Gigantosaurus onthuld in Fernbank. "In december zullen de wetenschappers klaar zijn met een 'remake' van de Argentinosaurus. Dan is de familie pas compleet", vertelt Vivona trots. "We zullen het museum moeten uitbreiden. Eén exemplaar van de Argentinosaurus is ongeveer drie verdiepingen hoog."

Mensen moeten zelfs niet tot in de Verenigde Staten komen om een glimp op te vangen van de dinosaurussen. Iedereen die een internetaansluiting heeft, kan een webcambeeld krijgen van de dieren. Je ziet er heel duidelijk de nietigheid van de mens tegenover de gigantische dieren. Het volstaat om de website http://www.fernbank.edu/museum/giants.html te openen om een eerste indruk te krijgen van de omvang van de nieuw ontdekte dieren. "De site kent een enorm succes", zegt Vivona. "Daarom laten we iedere bezoeker slechts een minuut op de site toe. Per dag zijn er tot vierhonderdduizend belangstellenden uit de hele wereld."

Het bestuur van het Fernbank Museum vindt het betreurenswaardig dat de Argentijnse regering blijft weigeren de beenderen van de dinosaurussen te verkopen aan de Verenigde Staten. "Argentinië heeft het geld niet om de nodige opzoekingen te doen. Ze doen niets met het materiaal. Wij kunnen hen bevoorraden met sterke valuta. We tonen onze goede wil door iedereen die een been van een dinosaurus vindt flink te vergoeden voor zijn vondst. Toch blijven alle restanten van de dieren in Argentijns bezit. De gevonden beenderen worden opgestapeld in kelders. Dat is zonde", besluit Vivona. Fernbank kan dus enkel de volledige skeletten in Amerika tonen, nadat er van elk bot een replica is gemaakt. Daarvoor worden moderne computertechnieken gebruikt. Het Fernbank Museum kan via de gevonden resten, en dankzij de moderne computertechnieken, een perfecte replica maken van de dieren.

Paleontologie

Grootste beesten ooit tentoongesteld

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234