Woensdag 26/02/2020

Brussel-Noord

Dokters van de Wereld: ‘Geen uitbraak van tbc, schurft of malaria in Brussel-Noord’

Een transitmigrant urineert nabij de stopplaats van De Lijn in Brussel-Noord.Beeld Wouter Van Vooren

De vakbonden ACLVB, ACV en ACOD zijn overeengekomen om niet meer te stoppen aan het Brusselse Noordstation. De actie is een gevolg van geruchten dat schurft, malaria en tuberculose uitgebroken zijn in het station. Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt gaat maandag een onderzoek vragen. Volgens Dokters van de Wereld is er geen sprake van een uitbraak van deze ziektes onder de transmigranten in het station.

De drie vakbonden zullen vanaf maandag niet meer stoppen aan Brussel-Noord. Voor de verschillende buslijnen zullen andere eindhaltes worden gebruikt. Aanleiding van de maatregel zijn recente geruchten dat er schurft, malaria en tuberculose uitgebroken waren bij transmigranten die hun toevlucht zoeken in het station. De socialistische vakbond zou dit via de politie vernomen hebben.

“Volgens de arbeidsgeneesheer is er geen gevaar, maar ik noem dat snoepjes om de mensen te sussen”, zei Marcel Conters, voorzitter van het ACOD MTB, in Het Laatste Nieuws. “Zelfs de politie rijdt hier alleen nog met een combi langs. Als ze dan toch even uit hun wagen komen, dragen ze mondmaskers. Dat illustreert hoe ongezond het hier wel is.” 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schaart zich achter de vakbonden. “Veiligheid en gezondheid zijn basisrechten voor chauffeurs en passagiers. Wij vragen de Brusselse gewestregering om voluit mee te werken aan oplossingen voor zowel de haltes als voor de wachtzone voor de chauffeurs. Maar dat zijn maar tijdelijke maatregelen. Een structurele oplossing kan enkel de verwijdering zijn van de transmigranten. Het zal ons worst wezen of het nu de Brusselse Gewestregering is of de federale regering die daarvoor de verantwoordelijkheid opneemt, maar de transmigranten moeten daar weg.”

Meer lezen

Volgende halte: vuilnisbelt. Onveiligheid troef in station Brussel-Noord

Burgemeester Clerfayt (DéFI) gaat maandag aan de medische dienst een rapport vragen over een eventuele uitbraak van schurft. “Als de epidemie wordt bevestigd, moet een behandeling plaatsvinden. Dat moet regelmatig worden opgevolgd, onder goede hygiënische condities. Gezien de omstandigheden waarin die migranten leven, is dat onmogelijk”, aldus Clerfayt.

De Schaarbeekse burgemeester wijst opnieuw met een beschuldigende vinger naar de federale regering. Clerfayt dring al langer aan op een opvangcentrum voor transmigranten. “Zolang het federale niveau zijn verantwoordelijkheid niet opneemt, blijven we in rondjes draaien”. 

Voor Clerfayt is de toestand aan het Noordstation een verkiezingsthema voor 26 mei. “Wij zijn het beu, de buschauffeurs zijn het beu, de buurtbewoners en de reizigers zijn het beu”, verklaarde hij zondag in De Zevende Dag op Eén. 

‘Geen sprake van een uitbraak’

Volgens de ngo Dokters van de Wereld is er echter geen sprake van een uitbraak van tuberculose, malaria of schurft onder de groep transmigranten in het treinstation Brussel-Noord. “Uit de cijfers van de medische consultaties in de humanitaire hub is er van een uitbraak van tbc, malaria of schurft geen sprake: het aantal vermoedelijke gevallen van tbc blijft stabiel, het aantal gevallen van schurft is zelfs gedaald”, zegt directeur Pierre Verbeeren zondag in een persbericht. “Er is dus niets nieuws onder de zon: er zijn niet meer migranten, niet plots meer ziektes, geen outbreaks en epidemieën.”

“Het zou nuttig zijn alvorens uitspraken te doen over epidemieën, absoluut zeker te zijn dat de cijfers en feiten kloppen”, aldus nog Verbeeren. “Qua stigmatisering heeft deze groep het al stevig te verduren.” 

Ook de gezondheidsinspectie van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft voorlopig geen meldingen van een uitbraak van tbc, schurft of malaria in Brussel-Noord gekregen, zegt het kabinet van bevoegd Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld). Artsen die dergelijke besmettelijke ziektes vaststellen, moeten dat normaal gezien aangeven bij de gezondheidsinspectie.

De federale overheidsdienst Volksgezondheid moet in het geval van een serieuze uitbraak van ziektes ook geïnformeerd worden, maar ook dat gebeurde nog niet, zegt woordvoerder Jan Eyckmans. “Voorlopig hebben wij daar geen melding van gekregen.” 

Beeld Wouter Van Vooren

Al maanden klachten

De chauffeurs bij De Lijn klagen al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden om en rond het Brusselse Noordstation, waar veel daklozen en transmigranten rondhangen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel niet qua veiligheid als qua gezondheid zowel voor de chauffeurs als onze klanten”, klinkt het intussen bij de vakbonden. 

“Ook al worden we voor de 100 procent gesteund door onze directie van Vlaams-Brabant en zijn zij mee vragende partij om liever vandaag in plaats van morgen met een deftige oplossing te komen, gebeurt er in dit dossier niets.”

Beeld Wouter Van Vooren

Gebrek aan daadkracht

De vakbonden laken het gebrek aan daadkracht vanuit politieke hoek. “Er komt weinig tot geen schot in de zaak en alles blijft op zijn beloop. Het gevolg is hiervan dat de situatie van dag tot dag verslechtert en dat er steeds minder de veiligheid en de gezondheid zal kunnen worden gegarandeerd van onze chauffeurs en klanten in de toekomst.”

“Het gaat van kwaad naar erger”, beaamt Rita Coeck van de socialistische ACOD. “De directie moet een oplossing zoeken.”

Geert Witterzeel van de christelijke ACV bevestigt dat het Noordstation als eindhalte geschrapt wordt, en zegt dat ook de privébedrijven die rond het station opereren gecontacteerd zijn. Hij benadrukt dat de vakbonden hiermee niet de transmigranten willen viseren. “Het zijn schrijnende taferelen daar.”

De Lijn zelf reageert “verrast” op de demarche van de chauffeurs, “gezien de open communicatie en de acties die al ondernomen werden”, zegt woordvoerster Anneliese Meynaerts. Officieel is de directie niet op de hoogte gesteld, al kreeg ze wel een pamflet van de vakbonden in handen. Morgen probeert de directie de zaken uit te klaren, “om de reizigers zo goed mogelijk te kunnen informeren vanaf maandag”. Daarbij wordt ook contact opgenomen met de vakbonden. 

Beeld Wouter Van Vooren

Rogierplein

De bussen van De Lijn die normaal aan het Noordstation in Brussel stoppen en vertrekken, zullen vanaf maandag het nabijgelegen Rogierplein als begin- en eindpunt hebben. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. 

De directie van De Lijn werd verrast door de aankondiging van de vakbonden, maar ze heeft er naar eigen zeggen begrip voor. Daarom zullen de bussen vanaf maandag niet langer het Noordstation zelf als begin- en eindpunt hebben, maar wel het nabijgelegen Rogierplein. 

Tussen hun ritten zullen de bussen stilstaan op de busbaan in de Vooruitgangsstraat, tussen het Rogierplein en het Noordstation. Dat gebeurde eind vorig jaar ook al eens, maar dat was niet naar de zin van de lokale politie. Die dreigde met boetes, omdat bussen niet mogen stilstaan op een busstrook.

De Lijn vertrouwt erop dat de politie begrip zal opbrengen voor de situatie, omdat er snel beslissingen genomen moesten worden. Maandag is er ook overleg gepland met de lokale politie. De maatregel blijft van kracht zolang de situatie om en rond het Noordstation niet onder handen wordt genomen, aldus de vakbonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234