Donderdag 17/06/2021

Dokters duurder

Patiënten zullen allicht meer moeten betalen voor een bezoek aan de arts. Vooral laboratoriumonderzoeken, scans en chirurgische ingrepen kunnen fors duurder worden nu artsen en de federale regering lijnrecht tegenover elkaar staan.

"Een totale woestenij." Er vallen onder artsen zware woorden nu het akkoord met de ziekenfondsen voor 2016-2017, waarin onder meer de prijzen voor consultaties en handelingen worden vastgelegd, op de helling is komen te staan. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), het grootste artsensyndicaat van ons land, heeft de ontbinding van dat tarievenakkoord in gang gezet. Zij kunnen zich, net als het artsensyndicaat KARTEL, niet vinden in "eenzijdige blinde besparingsmaatregelen van de regering" en voelen zich gedwongen de erelonen te laten stijgen.

Concreet wil de federale regering 247 miljoen euro besparen. Zo werd er beslist om een indexsprong toe te passen op de erelonen van artsen. Normaliter zouden die met 2,51 procent geïndexeerd worden, maar die indexering werd herleid naar een derde. Onaanvaardbaar, zo oordeelden de artsenvakbonden al in oktober. Nu de regering geen duimbreed toegeeft, gaan ze over tot een ongeziene actie.

Zelf prijzen bepalen

"Ik draai al sinds 1987 mee, maar nu zitten we wel in een heel zware crisis", zegt BVAS-voorzitter Marc Moens. "Voor ons bestaat dit akkoord niet meer. Er staat duidelijk in dat er niet eenzijdig mag worden bespaard. Een clausule waar de minister mee akkoord is gegaan, maar die nu simpelweg geschonden is. We hebben geen vertrouwen meer in het systeem. Wij willen minstens de index van 2,51 procent toepassen. We raden onze artsen aan om hun honoraria naar boven af te ronden."

Op dit moment is een op de vijf artsen al niet geconventioneerd, zij volgden de tariefakkoorden sowieso niet. Als het protest de juridische toets doorstaat, zal het akkoord vanaf 28 januari niet langer bestaan. Vanaf dat moment zullen alle artsen, ook dus zij die vandaag nog geconventioneerd zijn, zelf hun tarieven mogen bepalen.

Patiënt betaalt rekening

Huisartsenvereniging Alliantie Artsenbelang - Domus Medica sluit zich niet aan bij het protest van de artsenbonden en is er niet van overtuigd dat het akkoord zal worden ontbonden. "Wij roepen niet op tot ontbinding, omdat de kans groot is dat het zal uitmonden in een lange juridische strijd zonder zekere uitkomst", zegt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

"Als het toch sneuvelt, is het moeilijk in te schatten hoeveel artsen hun honoraria zullen verhogen. Je krijgt dan een totale woestenij. Artsen die consultaties houden, zoals huisartsen en oncologen, konden wel een indexering tegemoetzien. Bij hen zal een tariefverhoging allicht beperkt blijven tot enkele eurocenten. Maar voor technische prestaties, denk aan chirurgie of een elektrocardiogram, of scans en laboratoriumonderzoeken zal er een stevige verhoging komen."

CM-voorzitter Luc Van Gorp kan slechts één conclusie bedenken. "De patiënt zal de rekening betalen. Wij betreuren de stap van de bonden, maar gaan ook niet akkoord met de indexsprong. We moeten steeds meer doen met steeds minder middelen. Het enige positieve dat hieruit kan voortkomen, is dat er een open debat ontstaat over onze gezondheidszorg. Het systeem zit qua betaalbaarheid aan zijn limieten. Houdt het overlegmodel nu op? Wat mij betreft niet. Ook in moeilijke tijden moeten we met elkaar spreken. Al zitten we natuurlijk in een impasse als de ontbinding er zou komen."

Binnen vijftien dagen komen de verschillende partijen samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Mogelijk komt daar nog een compromis uit de bus. Het kabinet-De Block geeft voorlopig alleen mee dat wat hen betreft "het overleg nog loopt".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234