Maandag 08/03/2021

Gezondheidszorg

"Dokter niet meteen betalen zorgt voor eerlijker systeem"

Archiefbeeld Beeld BELGAIMAGE
ArchiefbeeldBeeld BELGAIMAGE

Geen geld betalen als je op bezoek gaat bij de huisarts. Volgens een groep van 22 professoren, artsen en experts is dat hét middel om de toegankelijkheid tot de huisarts in ons land te verbeteren.

Wat houdt het voorstel precies in?

De professoren, artsen en experts armoedebestrijding willen het zogeheten derdebetalerssysteem voor iedereen invoeren. Dat systeem komt erop neer dat de arts niet door de patiënt, maar door het ziekenfonds betaald wordt. De patiënt betaalt dan net als iedereen een bijdrage aan de ziekteverzekering, die de pot bijhoudt waarmee de artsen betaald worden. Een alternatief is dat de ziekenfonds maandelijks een vast bedrag per patiënt betalen. In hun opiniestuk in De Morgen pleiten de artsen, professoren en experts daarbovenop voor een afschaffing van het remgeld, het deel van de medische kosten dat de patiënt vandaag zelf bijdraagt.

Volgens de artsen gaat het in hun voorstel om een rechtvaardiger systeem, omdat de volledige kosten voor de huisartsen via de ziekteverzekering door iedereen volledig gedragen worden. Dat vermindert volgens hen de ongelijkheid in de toegankelijkheid tot de huisarts. In hun voorstel kan iedereen, arm of rijk, zonder geld naar de huisarts gaan. Dus ook Albert Frère of Marc Coucke.

Waarom komen ze er nu mee af?

In ons land zijn er elk jaar 900.000 mensen die een bezoek aan hun huisarts uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit een recente studie over de eerstelijnszorg in opdracht van de Europese Commissie. België scoort daarmee in Europees opzicht slecht in financiële toegankelijkheid, met een 20ste plaats op 31. Het invoeren van het systeem van de derde betaler kan daar flink verbetering in brengen, stellen ze. Voordelen zijn volgens hen dat de ongelijkheid in de toegang tot de huisarts weggewerkt wordt en dat de volledige kosten door iedereen gedragen worden via de ziekteverzekering.

Wat maakt het zo bijzonder?

Het is niet de eerste keer dat het voorstel 'zonder geld naar de huisarts' gelanceerd wordt. Het is wel de eerste keer dat het idee gedragen wordt door een groep van vooraanstaande namen uit de Vlaamse en Waalse gezondheidssector en armoedebestrijding. Bij die namen zitten onder meer Marleen Temmerman (directeur Wereldgezondheidsorganisatie en UGent), Jan De Maeseneer (UGent), Jan Vandevoorde (VUB), Marco Schetgen (ULB) en Alain Levêque (ULB).

Wat zijn de bezwaren?

Het voorstel is financieel onhaalbaar, zegt Els Cleemput, woordvoerder van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Als je een kwalitatieve gezondheidszorg wil waar ook ruimte is voor innovatie, dan moet de patiënt daar onvermijdelijk een stuk aan bijdragen. We voeren dit systeem vanaf 1 juli in voor een groep van ongeveer 1,9 miljoen mensen die er nood aan hebben, maar een veralgemening is niet betaalbaar."

Tegenstanders zijn er onder meer ook bij artsenverenigingen, die erop wijzen dat het zal leiden tot overconsumptie. Voorbeelden in Groot-Brittannië en andere landen wijzen in die richting. Huisartsen zijn ook bezorgd over laattijdige betalingen en administratieve overlast.

Hoe groot is de kans dat het gerealiseerd wordt?

Volgens de voorstander is de druk om het door te voeren groot. België is een van de weinige landen in Europa waar het bezoek aan de huisarts nog betalend is. Onder meer het RIZIV pleit volgens hen voor een veralgemening van het derdebetalerssysteem. Experten van de Europese Commissie verdedigen dan weer de afschaffing van het remgeld. Toch is minister van Volksgezondheid De Block het idee op dit moment zeker niet genegen, laat haar woordvoerster weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234