Zaterdag 16/10/2021

'Doeners helpen het spel vooruit. Blèters niet'

Duracellkonijn, Dokter Jekyll, Mister Hyde, Patje. Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen heeft veel aliassen. Logisch, voor iemand die niet voor een gat te vangen is. Alles aan hem roept vragen op: zijn personeelsbeleid, zijn ondernemerschap, zijn persoon. Hieronder: de antwoorden. 'We leven in 2012. De flowerpower is voorbij. Wat is het probleem?' Jan-Pieter de Vlieger

P Vanoppen stapt in de lift op het moment dat de deuren dicht gaan. Er is een botsing en de voorzitter van Beerschot AC wint. Hij kan mee naar de hoogste verdieping. Het is over hem dat de vorige preses Jos Verhaegen zegt: "Die man gaat door beton."

Sinds de machtsgreep van Vanoppen op 16 februari 2011 is bij de Antwerpse club nog weinig hetzelfde. Hij schrapte Germinal uit de clubnaam en haalde de bezem door spelerskern, management en entourage. Niet weinig mensen die hij zelf aanstelde zijn weer verdwenen. De laatste in de rij was sportief directeur Chris Van Puyvelde, die zelf opstapte en aangaf: "Ik denk dat ik de voorzitter niet meer kon volgen."

Een niet-exhaustieve lijst van vertrekkers die hem voorafgingen: drie commerciële directeurs (Peter Wouters, Paul Heylen en Tony Vermeulen), één trainer (Jacky Mathijssen), één conditietrainer (Jan Van Winckel), één kinesist (Marc Luyckx), één hoofdscout (Stan Van den Buijs), één operationeel manager (Steven Van Beethoven), één persman (Frank Van Laeken) en één community manager (Paul Beloy). Een ex-medewerker vat Vanoppens intrede als volgt samen: "Beerschot had nood aan een frisse wind. Vanoppen heeft een storm gebracht."

De man provoceert en polariseert. Vaak bewust en soms ook onbewust. Dat de aftrap door Filip Dewinter in de thuiswedstrijd tegen Kortrijk zoveel stof zou doen opwaaien had hij niet verwacht.

Klopt dat, meneer Vanoppen? Was Dewinter aan de aftrap geen goed idee?

"Mixed feelings. Wij hebben daarmee aangetoond dat wij politiek neutraal zijn: als de ene mag, mag de andere ook (eerder gaf Annemie Turtelboom (Open Vld) de aftrap, JPDV). Nu, gezien de timing en de commotie na afloop hadden we het misschien niet moeten doen. Maar ik vind de reacties ook krampachtig. Het echte forum is de commotie die jullie errond hebben gecreëerd. Dat is het rare aan het verhaal."

Punt van discussie: wie nam het initiatief? Volgens Dewinter u.

"Kijk, Filip komt regelmatig naar Beerschot. Toen hij Annemie de aftrap zag geven, vroeg hij: 'Kan iedereen dat doen?' Daarna heb ik via sms van hem de vraag gekregen. 'Mag ik de aftrap geven aub'. Na intern overleg hebben we ingestemd."

Hebt u het imagoprobleem van uw club niet versterkt? Dewinter tweette na afloop: 'ratten stemmen rechts.'

"Dat twittert hij. Maar Beerschot is een politiek neutrale club waar alle mensen welkom zijn. Ongeacht hun persoonlijke overtuiging, ongeacht de gemiddelde kleur van onze supporters. Groen zou hier ook de aftrap mogen geven, geen probleem mee.

"Normaal zou morgen (vandaag, JPDV) ook een politieker de aftrap geven, maar hij heeft afgezegd. Jammer. Zo krijgen we niet de kans om nog eens te tonen dat wij neutraal zijn."

Nog eentje: U zette het sociale project 'Downtown' stop en dankte bezieler Paul Beloy af. Vindt u de sociale rol van uw club Beerschot onbelangrijk?

"Totaal onjuist. Integendeel. Ik ben een voorzitter die daar honderd procent voor staat. Maar ik wil wel de juiste projecten. En die van Paul Beloy strookten niet met mijn visie. Verder wil ik daar niet op ingaan.

"Onze projecten zijn bijgestuurd, geen halt toegeroepen. De helft van onze jeugdspelers zijn nieuwe Belgen. Spelers als Alpaslan Öztürk en Funso Ojo, die neem ik vast alsof het mijn eigen kinderen zijn. Alleen: babysit spelen op woensdagmiddag is geen sociaal project. Het moet verder gaan. En het is niet omdat Paul een andere huidskleur heeft, dat hij automatisch de juiste persoon is. Veel mensen denken zo, maar dat is onjuist.

"De perceptie is wat ze is, daar kan ik niet tegen vechten. Ze wordt gemaakt door mensen zoals u."

U bent meer dan twee jaar voorzitter van Beerschot. Ligt u nog wakker van perceptie?

"Dat blijft frustreren. Ik ben ook een papa met kinderen. Jongens, ik ben ook maar een mens. Vergeleken worden met Saddam Hoessein... (column Hugo Camps, JPDV)."

Uw club heeft op dit moment dertien punten. Bent u daar tevreden over?

"Beerschot moet de linkerkolom ambiëren en dat kan nog. Ik blijf realist: AA Gent thuis en Racing Genk uit zijn twee moeilijke wedstrijden. En vorige week geven we op Bergen in de laatste minuut een punt weg. De laatste play-offplaats kan om één of twee punten gaan. Twee punten van 2 miljoen euro, zo moet je tellen.

"We zijn wel on track. In mijn bureau hangt een lijst waarbij ik voor elke wedstrijd voorspel hoeveel punten we gaan halen. Vorig jaar zat ik er op het eind twee punten naast. Dat zal nu niet anders zijn. Voorlopig hebben we zelfs één punt meer dan ik had voorzien."

En de bekeruitschakeling tegen STVV? Had u die voorspeld?

"Daarin had ik ons hoger verwacht. Een teleurstelling van formaat. Daar heb ik met Adrie Koster over gepraat. In België zijn er acht ploegen die een speciaal ticketje kunnen pakken. Zes in play-off I en twee in de bekerfinale. Beerschot moet een keer zo'n ticketje pakken."

Waarom is het personeelsverloop zo hoog bij Beerschot?

"Als patron maak ik beslissingen: is dat een goeie voor de toekomst of niet? Ik duld geen mensen die maar half werk doen. Ik wil 100 procent rendement. Sorry het is 2012, we zijn niet in de sixties. De tijd van de flower power is voorbij.

"Sportief directeur Chris Van Puyvelde hebben wij een andere job aangeboden, die beter bij zijn kundigheid paste. Hij heeft neen gezegd.

"En wat doe je met een commerciële directeur die na drie maanden geen contracten binnenhaalt? Wat is het probleem? We tonen dat we als club niet bij de pakken blijven zitten. Zoals in het verhaal van de shirtsponsoring: er kwam niks, dus heb ik gezegd: 'We gaan voor roterende sponsoring'. En dat lukt tot nu toe."

Maar bent u Fabian Cancellara?

"Wat doet Cancellara als hij aan de streep alleen staat? Hij gaat zich het volgende seizoen omringen met ploegmaats die een trapje harder kunnen stampen. Kan ik er misschien aan doen dat mensen mij niet kunnen volgen? Frank Van Laeken: fantastische kerel, maar te braaf voor de job."

Moet je een haai zijn om voor Patrick Vanoppen te werken?

"Niet om voor mij te werken. Wel om in het voetbal te werken. Je moet gepokt en gemazeld zijn. Als het te plat is kom je er niet. Voetbal is een vijver met veel haaien. Je moet dus snel tandjes en vinnekes krijgen en ook een stevige haai worden.

"Wij hebben in de huidige saneringsronde niet de marge om te prullen. Als dit een club wordt met minder financiële problemen kan de sfeer veranderen, dan kan het misschien met andere mensen. Nu hebben we lef en felheid nodig om te groeien."

En toch: een kinesist met 26 dienstjaren zonder uitleg ontslaan. Hoort dat?

"Dat gaat over communicatie. Maar moet je met iedereen die je ontslaat een uur praten? Opnieuw: wij willen met het medische ergens anders naar toe. Vandaag ben ik daar nog altijd niet tevreden over."

Kunt u delegeren? Of beslist u alles? Sportief, medisch en commercieel.

"Ik oordeel over alles. Anders ben je geen patron. De beslissingen landen bij mij. Ik moet van alles veel weten, maar van niks het meeste, dat is mijn uitgangspunt. En ik heb kennis van het medische: ik heb sportschool gevolgd en mijn vader was kinesist. Ik ken daar meer van dan jullie denken."

Iedereen zegt dat u een man bent van goeie ideeën. Formuleer er eens een paar voor het Belgische voetbal.

"Het voetbalbedrijf moet geoptimaliseerd worden. Er gaat nog te veel geld op niet-optimale manier weg. Vorig jaar is in de eerste klasse voor 12 miljoen aan makelaars betaald. Meer dan ons hele budget. Crazy stuff. Die uitwassen moeten eruit.

"Ik geloof niet in de vzw-structuur voor clubs. Wel in een nv met aandeelhouders die het management aansprakelijk stellen. Daar gaan we ook in de Pro League naar toe. Onder impuls van Bart Verhaeghe zijn we daar eindelijk weg van de praatbarak. Er is een management dat wij ter verantwoording kunnen roepen."

Voor welk competitieformat pleit u in de Pro League?

"Het gaat over meer dan het format. Alle reeksen moeten er in betrokken worden, tot en met vierde klasse. Nu, de play-off staat op de wip, dat is duidelijk. Volgend jaar zal het laatste jaar zijn. Ook de grote ploegen beginnen na te denken. We moeten naar een model dat transparant is voor alle stakeholders. Zonder play-offs, maar wel moet zestien ploegen.

"Een ander pijnpunt: de verdeling van de tv-gelden: 45 procent daarvan wordt nu verdeeld op basis van de prestaties in de laatste vijf seizoenen. Een minder seizoen voor de grote clubs wordt zo grotendeels uitgevlakt. In andere Europese competities is dat op basis van één seizoen."

Klopt dat?

"Totaal onjuist. Alle aandelen staan op mijn naam en zijn door mij betaald."

Hebt u op dit moment schulden?

"Elke ondernemer heeft vreemd vermogen. Wij zoeken allemaal private equity. Investeerders werken met bancair en privaat kapitaal. Vroeger waren er alleen de banken, in het huidige economisch klimaat gebeurt veel meer met beleggers en investeerders."

Hoopt u uw geïnvesteerde geld te recupereren?

"Dat hoop ik zeker. Mecenaat bestaat niet meer. Of alleen nog in Rusland. Die kunnen nog een jaarbudget uit hun mouw schudden. Maar terugverdienen zal niet voor de komende jaren zijn.

"De kunst is om een laag operationeel verlies te draaien. AA Gent doet dat het best momenteel: die neigen naar de nullijn. En met transfers kun je de rode cijfers dan naar zwarte draaien."

Wat voor ondernemer bent u? Goede huisvader dekt naar verluidt de lading niet.

"Ik ben een ondernemer met buikgevoel. Ik kan snel beslissen. In mijn bedrijf Vivinvest loopt dat gesmeerd. Het zijn doeners die het spel vooruit helpen. Niet de blèters. Je moet de boel vastpakken, schup in de grond en keihard werken."

Maar u zou grote risico's niet schuwen.

"Risico's? De waanzin van risico's is dat het niks te maken heeft met het aantal nullen. Soms heb je met 1 euro meer risico dan met 1 miljoen. Het echte risico is de mogelijke afwijking van het resultaat. Ik heb nog nooit wakker gelegen van de grootte van een bedrag.

"Zoals gezegd: ik hoop mijn geïnvesteerde geld terug te verdienen. Maar het gaat om mijn geld. En ik hoef niet soberder te leven. Ik smeer nog altijd even veel choco op mijn boterhammen als vroeger."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234