Dinsdag 14/07/2020

Doel: tien olympische medailles in 2016

Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft het Topsportactieplan Vlaanderen III gepresenteerd. 'Focus' is het codewoord, hij wil zich toespitsen op tien sporten om te oogsten in 2014 en 2016, op de (Winter)Spelen van Sotchi en Rio.

Sportminister Muyters heeft zijn huiswerk gemaakt, dat moeten zelfs de meest gedreven criticasters toegeven. In een poging om een einde te maken aan 'nattevingerwerk' probeerde zijn kabinet zoveel mogelijk parameters te objectiveren. Zo wist Muyters gisteren op zijn presentatie ook in cijfers te duiden wat iedereen al wist: dat het niet goed was op de Spelen van Londen. België haalde drie medailles. Vlaanderen, de bevoegdheid van Muyters, één. Via een internationale index waren de prestaties van de Vlamingen op de Spelen een teleurstelling toonde de minister aan.

Het marktaandeel van Vlaanderen in alle prestaties van alle atleten op de Spelen was volgens die index 0,23 procent. Op de Spelen van Peking was dat nog 0,34 procent. Leg daar het topsportbudget naast en dan blijkt bovendien dat het geïnvesteerde geld minder opbrengt dan in andere (richt)landen. Zo heeft Denemarken een topsportbudget dat 1,4 keer zo groot is als dat van Vlaanderen, maar het presteerde in Londen wel 3,9 keer zo goed. Nederland geeft 2,3 keer zoveel uit aan topsport, maar haalt daar wel 8 keer meer aan 'prestaties' uit. Conclusie van Muyters: "We kunnen meer doen met de huidige middelen."

Ondanks de moeilijke budgettaire omstandigheden zal er niet worden bespaard op topsport, zei de minister. Meer zelfs, er komt allicht zo'n 10 miljoen euro vrij voor sportinfrastructuur. De huidige financiële middelen wil Muyters naar eigen zeggen wel anders gaan inzetten. "Focus is het codewoord", zei hij. Dat betekent concreet dat de Vlaamse regering haar energie en centen vooral in tien focussporten zal stoppen: atletiek, wielrennen, tennis, gymnastiek, zwemmen, judo, volleybal, paardrijden, zeilen en hockey. De federaties van die sporttakken krijgen de meeste centen. 350.00 euro per jaar.

Slecht nieuws is er voor de roeiers. De sport waar ons land toch een traditie in heeft, zakt in de Vlaamse rangorde van de sporttakken naar de derde van vier categorieën. Ook het jeugdvoetbal zal lijden onder de keuze binnen het nieuwe topsportbeleid. De Vlaamse tak van de voetbalbond, die onder meer de jeugd van de topclubs vertegenwoordigt, krijgt voortaan 125.000 euro minder. "Voor de mensen die vandaag bezig zijn met onze nationale jeugdploegen is dit totaal ongeloofwaardig", zegt Benny Mazur, secretaris-generaal van de Voetbalfederatie Vlaanderen.

Muyters wijst voor de selectie van de 'focussporten' naar een objectief beoordelingsmodel dat is samengesteld door verschillende werkgroepen. Structuur en werking van de sportfederatie, resultaten op internationale wedstrijden (van senioren en jeugd) en uitstraling in binnen- en buitenland zijn de criteria die zijn gehanteerd, in die volgorde van gewicht. Naast meer geld wil Muyters ook voor de tien 'focussporten' de omkadering verbeteren. Behalve extra budget voor infrastructuur betekent dat ook een betere wetenschappelijke begeleiding. De minister wil de kennis die er is bundelen en beter africhten op de noden van de federaties. Zo komt er een 'gangmaker wetenschappen en sport' als tussenpersoon.

Trainers zullen worden gedetecteerd en opgeleid. Om toppers binnen te halen, moeten ze een competitief loon en een vierjarig contract krijgen (vandaag zijn dat contracten van een jaar). Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe structuur binnen de federaties, waarbij de soms raden van bestuur aan macht moeten inbinden. Bedoeling is om topsportcommissies meer controle te geven, onder leiding van een high performance-manager. Bloso krijgt ook meer zeggenschap. Ook wil Muyters dat elke sporttak zijn eigen campus krijgt.

Een lang verhaal om te zeggen dat hij de randvoorwaarden voor de federaties wil verbeteren. Die hebben immers blijkbaar grote ambities. Tien medailles in totaal op de Winterspelen van Sotchi en Zomerspelen in Rio. Al wil Muyters zich daar niet op laten vastpinnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234