Zondag 20/06/2021

Update

Doel opnieuw woongebied

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Doel krijgt op het gewestplan opnieuw de bestemming woongebied. Nadat de Raad van State de gewestplanwijziging van 2000 tien jaar geleden schorste, werd die nu definitief vernietigd. Volgens Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zal de vernietiging van de gewestplanwijziging maar een beperkt effect hebben op het terrein.

De schorsing heeft enkel betrekking op het dorp Doel en de omliggende landbouwgronden., maar heeft geen gevolgen voor het Deurganckdok.

Het arrest zorgt ervoor dat Doel weer de bestemming woongebied krijgt, zodat de overgebleven inwoners van het dorp voorlopig niet onteigend kunnen worden. Het is nu wel mogelijk dat de Vlaamse regering een nieuwe procedure start, zodat de grond toch kan gebruikt worden voor een uitbreiding van de Antwerpse haven. De vernietiging kwam er door een schending van de Europese milieurichtlijnen.

"Geen stap verder"
"Eigenlijk staat men juridisch terug op nul, na twaalf jaar staan we geen stap verder". Dat zeggen advocaten Igor Rogiers en Matthias Storme namens de inwoners en Doel2020 op de vernietiging van de gewestplanwijziging.

"We gaan de implicaties voor de situatie op het terrein nu onderzoeken", aldus Igor Rogiers. "Ik denk dat wat twaalf jaar lang in Doel gebeurde, onwettig is." Hij verwijst naar onder meer de aankopen in der minne, de slopen of de verkopen van gemeentelijke eigendommen. "De Maatschappij Linkerscheldeoever is enkel bevoegd in zeehavengebied."

Morele overwinning
Rogiers wijst ook op de morele overwinning en zegt over het nieuwe GRUP: "als het dit keer niet lukt moet men de eer aan zichzelf houden." Hij wijst wel op een "zwaar probleem" als het nieuwe GRUP voor een groot stuk gebaseerd is op wat nu vernietigd is.

Jan Creve van Doel 2020: "De vernietiging van het gewestplan is de illustratie van de onvoorstelbare lichtzinnigheid en onzorgvuldigheid waarmee in dit dossier is te werk gegaan. Het maakt ook duidelijk hoe de Vlaamse Overheid de voorbije jaren een loopje heeft genomen met de democratische spelregels."

Creve vraagt zich ook openlijk af of de Vlaamse Regering bij de opmaak van het GRUP wel degelijk rekening hield met de effecten van de uitbreiding. "Bovendien baseert het GRUP, waar nu een openbaar onderzoek voor loopt zich, onder meer op de gewestplanwijziging die nu vernietigd is.

Muyters
Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zegt dat de vernietiging van de gewestplanwijziging in Doel maar een beperkt effect zal hebben op het terrein. "Dat zou anders geweest zijn als we niet bezig waren met het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen", klinkt het op zijn kabinet.

Havengebied
"Strikt juridisch is het zo dat er in Doel opnieuw bewoning kan komen, maar in de wijzigingen die we met het nieuwe GRUP voorstellen, staat Doel opnieuw ingekleurd als havengebied. Dus zou het als bestuur onverstandig zijn daar nieuwe bewoning toe te laten of nieuwe bouwvergunningen te verlenen," aldus een woordvoerder.

Het kabinet wil nog geen uitspraken doen over de motivering van het nieuwe arrest. "Maar bij de opmaak van het nieuwe GRUP hebben we wel rekening gehouden met de motivatie van het schorsingsarrest uit 2002. Bovendien moet ook nog een advies van de Raad van State gevraagd worden in het lopende GRUP."

"Niets veranderd"
"Er verandert niets aan de bestaande situatie", reageert Volksvertegenwoordiger en burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver (CD&V). "Niemand zat te wachten op dit arrest." Van de Vijver wijst erop dat er geen uitspraak werd gedaan over de grond van de zaak. "Ik ga er wel van uit dat bij de opmaak van het nieuwe GRUP, iedereen zijn huiswerk wel op een goede manier doet."

Peter Van de Putte, directeur van de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) zegt dat de meeste eigendommen in het bezit van de MLSO blijven. "De 38 mensen die er nog wonen, kunnen blijven, maar er zullen eerder mensen weggaan dan bijkomen." Hij wacht op het nieuwe GRUP begin 2013, dat van Doel-centrum opnieuw havengebied maakt en ook een onteigeningsplan bevat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234