Vrijdag 09/06/2023

Moordproces Van Eyken

Doek valt over zaak-Van Eyken: 23 jaar cel voor gewezen Vlaams Parlementslid

Christian Van Eyken en zijn vriendin en voormalig medewerkster Sylvia B. Beeld Photo News
Christian Van Eyken en zijn vriendin en voormalig medewerkster Sylvia B.Beeld Photo News

Na allebei te zijn veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar ex, mochten gewezen Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn partner Sylvia Boigelot als vrije mensen gewoon naar huis. ‘Het spreekt vanzelf dat we beroep zullen aantekenen.’

Douglas Deconinck

“Tijdens het onderzoek hebben de twee meermaals leugenachtige verklaringen afgelegd. Beiden geven blijk van een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Het was een laffe executie, een ijskoude daad.”

Voor rechter Marie-France Keutgen is er geen twijfel: gewezen Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (65) en zijn ex-medewerker Sylvia Boigelot (41) vermoordden in de nacht van zondag 6 op maandag 7 juli 2014 haar ex, koffie-importeur Marc Dellea (45). Waar de verdediging aanvoerde dat de man, die schulden had en in niet zo koosjere kringen een lening was aangegaan, moet zijn gedood door een nachtelijke indringer, motiveerde Keutgen haar verdict met een analyse over het muggenraam in de slaapkamer van Dellea. “Onderzoek toont aan dat het enkel langs de binnenkant kon worden geopend.”

Vluchtgevaar

Het proces tegen Van Eyken, van 1995 tot 2014 de eenzame vertegenwoordiger van de Union des Francophones in het Vlaams Parlement, verliep door de wetswijziging rond de assisenprocedure voor een correctionele rechtbank. Met een iets vluchtiger vooronderzoek, maar een niet minder ingrijpende strafmaat. Van Eyken en Boigelot hoorden zich dinsdagochtend allebei veroordelen tot 23 jaar gevangenisstraf. Het openbaar ministerie eiste de onmiddellijke aanhouding, maar daar ging Marie-France Keutgen niet op in.

Gevolg: het paar mocht na de uitspraak vrij de rechtszaal buitenwandelen. Laurent Kennes, advocaat van Van Eyken, kondigde meteen al aan dat hij in beroep gaat. Er komt dus een tweede proces.

“Dit is geen definitieve uitspraak”, zegt Kennes. “Het zou niet de eerste keer zijn dat een uitspraak in eerste aanleg achteraf wordt omgedraaid. Vandaar ook de kritiek op de assisenprocedure.”

Volgens Marc Preumont, advocaat van Boigelot, laat de wereld anno 2019 allang niet meer toe om even in het vliegtuig te stappen en te verdwijnen: “Waar zouden ze een schuilplaats moeten vinden?”

Houtbrandpen

Marc Dellea werd gedood met een professioneel afgevuurd minikogeltje achter de oorlel. De methode laat bij een perfecte uitvoering nauwelijks sporen achter en in eerste instantie dachten ambulanciers aan een natuurlijke doodsoorzaak. Tegen Van Eyken en Boigelot pleitten vooral beelden op een bewakingscamera, die lieten zien dat ze op maandagochtend om 1.27 uur het appartement van Dellea in de Mutsaardwijk in Neder-over-Heembeek verlieten.

In oktober 2017 mochten Van Eyken en Boigelot op de griffie van de rechtbank het bewijsmateriaal inkijken. De pc, met de bewakingsbeelden, schoot in de fik. Later onderzoek wees uit dat ze de dvd hadden bewerkt met een houtbrandpen en – een beetje naïef – bewijsmateriaal hadden trachten te vernietigen.

Van Eyken was eerder al, na zijn arrestatie, vrijgekomen wegens een procedurefout. Het geheel aan incidenten maakt de zaak lastig te begrijpen voor de buitenstaander. Gisterochtend rond elven wandelde het paar hand in hand het justitiepaleis uit, om nog wat etalages te gaan bekijken in de Louizalaan.

Advocaat Laurent Kennes gaf tegenover journalisten al een voorzet over de inzet van het nieuwe proces: “Het hof stelt nu dat het muggenraam enkel langs de binnenkant kon worden geopend. Tijdens de debatten is amper gesproken over dat muggenraam. Wij hebben ons op dat punt niet kunnen verweren. Mijn cliënt blijft zijn onschuld uitschreeuwen. Ja, men ziet hem en mevrouw op de bewakingsbeelden, maar dieven en moordenaars komen niet via de voordeur. Die komen langs achteren, via het raam.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234