Maandag 02/08/2021

DM Zapt

Doe ze nog eens vol, madam. Het is misschien de laatste keer

Jeanne (89) van het woon-zorgcentrum Sint-Augustinus in Halle is bezig op haar smartphone. Beeld SInt-Augustinus
Jeanne (89) van het woon-zorgcentrum Sint-Augustinus in Halle is bezig op haar smartphone.Beeld SInt-Augustinus

Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de vloggende senioren in Iedereen beroemd.

Het Eén-programma Iedereen beroemd heeft een nieuwe rubriek: Woonvlogcentra. Daarin brengen senioren aan de hand van zelfgemaakte filmpjes verslag uit over het leven in de virologische vagevuren genaamd woon-zorgcentra.

In een recente aflevering werd de 93-jarige Clementine in een rolstoel naar een binnenplaats gereden. Ze vond dat het tijd was om eens te gaan wuiven naar Fernanda, de hartsvriendin die ze om quarantaineredenen al langer dan een maand niet meer had gezien. Nog voor Clementine goed en wel onder het balkon van Fernanda was geparkeerd, gaf ze haar vriendin al een stukje veel te lang opgespaarde informatie mee: “Ik heb al vijf sjaals gebreid, Fernanda. Vijf.” Fernanda beantwoordde de woorden van Clementine met een essentiële mededeling: “Gij zijt mijn beste vriendin, gij.”

Even later was een zekere Paula aan het skypen met medebewoonster Clara. In het begin van het gesprek moest Paula door Clara herinnerd worden aan haar eigen naam. “Hoe zeg je dat ik heet?” Daarna begon ze een liedje te zingen: “Ik ben Lola / Zwarte Lola / Ik ben Lola uit de stripteasebar.” Toen ze uitgezongen was, hield Paula een groot glas donkerbruin bier voor de webcam: “Kijk eens hier.” “Ga je er nog één drinken?”, vroeg Clara. “Ik kan er wel vijf drinken”, antwoordde Paula. Waarna ze opnieuw een lied aanhief: “Doe ze nog eens vol, madam / Doe ze nog eens vol / Het is misschien de laatste keer.”

Vorige week maakten we kennis met de 84-jarige Pol. Terwijl verzorgster Adriana zijn bureau ontsmette, trakteerde Pol haar op een liedje in haar moedertaal: “Vaya con dios, mi vida / Vaya con dios, mi amor.” Er welden tranen in zijn ogen op. “Het is spijtig dat ik achter dat mondmasker de mooie glimlach van Adriana niet kan zien.” Zijn stem brak in duizend stukken toen hij zei: “Als ik haar zie lachen, doet dat iets met mijn hart.”

Geen van de Iedereen beroemd-senioren had kritiek op de powerpointpresentatie van de regering-Wilmès. Geen van hen klaagde over de Belgische lockdowndictatuur, de voorkeursbehandeling van tweedeverblijvers in kustgemeenten of de truien van Marc Van Ranst.

Wel deden ze hun best om te overleven. Om door hun raam niet alleen de afgevoerde lijkzakken te zien, maar ook de flora die overal aan het ontluiken is. Om niet alleen te tobben, maar ook te lachen, desnoods met behulp van donkerbruin bier.

Mogen jullie nog lang onder ons blijven, woon-zorgcentrum bastards.

Iedereen beroemd, van maandag tot zaterdag om 19.40 uur op Eén

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234