Woensdag 14/04/2021

AnalyseOverlegcomité

Doe het buiten uw kot, is boodschap voor laatste weken lockdown

Aan het verbod op niet-essentiële reizen en de avondklok tornde het Overlegcomité voorlopig niet. Beeld ISOPIX
Aan het verbod op niet-essentiële reizen en de avondklok tornde het Overlegcomité voorlopig niet.Beeld ISOPIX

Het einde van de lockdown komt in zicht. Vanaf maandag zijn buiten meer contacten mogelijk, in de weken daarna worden activiteiten in de buitenlucht uitgebreid. Als alles goed gaat, kan vanaf 1 mei de horeca weer open.

“Er kan meer, maar buiten, buiten, buiten”, benadrukte premier Alexander De Croo vrijdag na het Overlegcomité met de deelstaten. “De afspraak is dat we buiten meer mogen, en ons binnen meer aan de maatregelen houden. Dat er buiten meer mag, moet ons motiveren om binnen bijzonder voorzichtig te blijven. Binnen is het risico op besmetting veel groter.”

De eerste versoepeling gaat na het weekend in, met een grotere buitenbubbel. Vanaf maandag mogen maximum tien mensen in het openbaar bijeenkomen in plaats van de huidige vier. Belangrijke kanttekening: afstand houden en mondmaskers dragen blijft noodzakelijk. Ook thuis mag je tien personen buiten uitnodigen, op voorwaarde dat er een rechtstreekse toegang is tot de tuin en de nodige onderlinge afstand gerespecteerd wordt.

Met die aanpassing wil het Overlegcomité voorkomen dat het draagvlak voor de coronamaatregelen helemaal onderuitgaat. Uit de motivatiebarometer van de UGent was vorige week gebleken dat steeds minder mensen, amper één op de drie, nog bereid zijn de maatregelen strikt te volgen.

Mentale zuurstof

De versoepeling van de buitenbubbel moet “mentale zuurstof” geven, aldus de premier, en er zo voor zorgen dat de bevolking de andere maatregelen nog even volhoudt tot de lockdown echt afgebouwd kan worden. Al zijn de perspectieven voor de komende maanden voorwaardelijk: alles hangt af van de evolutie van de epidemie.

Binnen verandert er niets: daar blijft de regel van één nauw contact per persoon behouden. Dat is vooral voor de MR een bittere pil. De Franstalige liberalen drongen erop aan om van één naar twee knuffelcontacten te gaan, maar vingen bot. Samen met de Vlaamse regering vroeg de MR ook dat de terrassen van de horeca vanaf 1 april weer open konden gaan. Dat idee werd afgeblokt door de premier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), de coronatandem die op het Overlegcomité telkens weer de voorzichtigheid predikt.

Het perspectief voor de horeca wordt op 1 mei gelegd. De hoop is dat de vaccinatiecampagne dan ver genoeg gevorderd is om ook binnenactiviteiten weer mogelijk te maken. “Een harde maar duidelijke boodschap. Tegen dan zijn we 6,5 maanden gesloten”, reageert Horeca Vlaanderen. De Vlaamse regering kondigde wel aan de steunmaatregelen voor de laatste weken nog op te drijven.

Van buiten naar binnen

Van buiten naar binnen, dat is de logica in de afbouw van de lockdown. April moet de maand van het ‘buitenplan’ worden. Het is de bedoeling dat evenementen, ook culturele, dan in de buitenlucht mogelijk worden voor maximaal vijftig personen. “Daar kunnen wij helaas niet tevreden mee zijn”, klinkt het bij muzikant Frederik Sioen, die optreedt als woordvoerder van de Crisiscel Cultuur.

“Massale zelftests en sneltests” moeten volgens De Croo helpen om vanaf mei veiliger activiteiten en evenementen te organiseren. Hoe een en ander concreet zal verlopen, wordt nog uitgetest. Volgens microbioloog Herman Goossens komen er onder meer twee testevenementen, waar bekeken zal worden hoe het publiek zich gedraagt en waar de risico’s op besmetting schuilen.

Het verbod op niet-essentiële reizen blijft intussen overeind, tot en met 18 april. Ook de avondklok gaat voorlopig niet op de schop. Dat is opmerkelijk, omdat die avondklok al geruime tijd onder vuur werd genomen door verscheidene partijen, ook regeringspartijen.

Zeker bij liberalen ligt de avondklok moeilijk, omdat het gaat om een flinke inperking van de bewegingsvrijheid. Bovendien zijn er zo goed als geen wetenschappelijke aanwijzingen om hard te maken dat de avondklok resultaten oplevert. Volgens een politieke bron hangt het lot van de avondklok mogelijk samen met dat van de horeca: wanneer de cafés weer open zijn, zullen mensen ook weer ’s nachts de straat op moeten kunnen.

Onderwijs

De scholen, die door de verschillende regeringen als prioritair gezien worden, zullen in maart weer meer leerlingen naar het leslokaal kunnen laten komen. In het hoger onderwijs moet iedereen één dag per week op de campus les kunnen krijgen. Voor het lager en secundair onderwijs wordt het afstandsonderwijs in april geschrapt: iedereen zou dan weer voltijds naar school moeten.

Het akkoord staat in schril contrast met de ongerustheid van vorige week, toen het Overlegcomité een time-out inriep. De besmettings- en hospitalisatiecijfers waren in enkele dagen tijd flink geklommen, wat experts en ministers deed vrezen voor een nakende derde golf. Intussen is de stijging weer vertraagd en ziet het ernaar uit dat de curves zullen stabiliseren op een hoger plateau. Ook het scenario waarbij de diensten intensieve zorg snel volstromen, lijkt voorlopig van de baan. De federale en regionale regeringen zagen daarom ruimte voor kleine versoepelingen.

Verscheidene wetenschappelijke experts van de adviesraad GEMS toonden zich achteraf tevreden met het compromis van het Overlegcomité. “Die buitenactiviteiten toelaten was ook wat we als experts voorgesteld hadden”, klonk het bij viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Die uitspraak leidde naar verluidt tot tandengeknars bij enkele ministers, omdat de GEMS net iedere versoepeling voor eind maart van de hand had gewezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234