Maandag 29/11/2021

Doe de multimedia!

Met het eerste Artef@ct-festival houdt Vlaams-Brabant gedurende de hele herfstvakantie de vinger aan de technologische pols. Negen dagen lang legt de hele provincie middels workshops, exposities, performances en muziek de link tussen kunst en nieuwe media. Zo hopen de organisatoren de ongekende mogelijkheden op dat vlak aan een publiek van 15- tot 25-jarigen te openbaren.

n Kurt Blondeel

Het festival rust op twee belangrijke pijlers. Op tal van locaties in de provincie kun je theater-, video- en muziekvoorstellingen gaan bekijken die de nieuwste multimediale ontwikkelingen al toepassen. De meeste aandacht gaat evenwel uit naar de workshops, die iedere geïnteresseerde in staat stellen zelf een en ander in de vingers te krijgen. Zo leer je in Leuven een videoreportage maken, toont de Rockfabriek in Herent je hoe digitaal te musiceren, of word je in Dilbeek in de geheimen van de animatiefilm ingewijd. Hoewel Artef@ct in de eerste plaats een provinciaal initiatief is, zegt coördinatrice Veerle Vanschoelant van de vzw Jeugd en Stad dat ook specifieke noden van de jongeren zelf aan de basis van het festival hebben gelegen. "Voor wat de traditionele cultuurbeleving onder jongeren betreft, gitaarmuziek bijvoorbeeld, bestaan er al veel faciliteiten. Maar jongeren zijn natuurlijk met meer bezig dan dat." Toch is het verkeerd te veronderstellen dat bijvoorbeeld het internetgebruik in die leeftijdsgroep al stevig verankerd is. "Het lijkt me heel handig om met het internet uit de voeten te kunnen en veel kinderen op de lagere school zijn al zover, maar het hangt uiteraard ook af van de situatie thuis", legt Vanschoelant uit. "Je zou er bovendien verbaasd van staan hoeveel jongeren maar weinig van de door ons voorgestelde zaken afweten."

Doordat de provincie nadrukkelijk op een samenwerking tussen de departementen Cultuur en Jeugd aanstuurde, ligt de drempel voor sommige voorstellingen als het multimediale theater 'k Heb Moete Botse misschien wel wat hoog. "Dat lijkt me inderdaad niet uitgesloten. Ook voor de dingen van de Filmfabriek en de videoprogrammering in 't Stuc zal het moeilijk zijn, hoewel die hun eigen publiek hebben. Maar het is ook niet de bedoeling om iedereen daar naartoe te krijgen. Wat we proberen is om via een basis van workshops een doorstroming te krijgen naar de voorstellingen. Hopelijk lukt ons dat."

Het tiendaagse festival culmineert op zaterdag 4 november in een groots opgezette slotmanifestatie in de Leuvense Stadsschouwburg. Naast kleinschaligere workshops over digitale fotografie en deejaying ligt de nadruk die dag op de elektronische muziek van concerterende acts als Eavesdropper, Phonem, Kurt Ralske, Manufracture en het IJslandse Mùm, de groep waarmee Björk volgend jaar op tournee gaat. Daarnaast kun je er nog de virtuele fantasiewereld van Sesuad'ra induiken, het kortefilmfestival Leuven Kort on line meepikken of een 'lingo-battle' meemaken waarbij twee ploegen beeld en geluid tot de mooiste soundscape samensmeden.

Het Artef@ct-festival begint op vrijdag 27 oktober en loopt tot en met zaterdag 4 november. Het volledige aanbod vind je op www.artefact.vl-brabant.be. Voor info kun je terecht bij de vzw Jeugd en Stad op het nummer 02/411.68.83.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234