Zondag 27/11/2022

Doe de dhvani

Niks universeler dan geluk, al beleven we dat gevoel in vele vormen. Van Japanse schoonheid zien in de imperfecties van ons bestaan tot een Italiaanse wandeling bij valavond: 'la vie en rose' kleurt elke cultuur kameleongewijs. Acht 'vreemde' geluksmomenten om eens uit te proberen.

WABI-SABI
Wat: De filosofie van de schoonheid zien in de onvolmaaktheid en de vergankelijkheid van het leven in al zijn facetten.
Taal: Japans
Kunst van de uitvoering: Uit de tuin geplukte bloemen in grootmoeders vaas overscha- duwen de peperdure bos rode rozen van de florist. Het maatpak dat je vijf jaar geleden voor een prijsje kocht, wint het van een goed- nieuw designerpak. Liever haar verfomfaaid ochtend- gelaat dan een onberispelijk Estée Lauder-meisje.
Deze Japanse gelukzalig- heid betekent niet elke dag sushi eten of dwepen met Hello Kitty. Wie wabi-sabi- gewijs door het leven waadt, gooit de hang naar perfectie in de prullenmand. De kodak- momenten, allemaal goed en wel. Wat is het leven zonder de schoonheidsfoutjes? Noem het een ode aan ezels- oren in je lievelingsboek, blauwe plekken op zon- gebruinde benen en het bolletje stracciatella-ijs dat bij het eerste likje de kasseien kust.

HANYAUKU
Wat: Op je tenen lopen door warm zand.
Taal: Namibisch
Kunst van de uitvoering: Terwijl de golven dansen op het strand, pastelgetinte parasols schaduw bieden en het flesje factor 30 door zon gekuste huiden blust - gebeurt het. Het glorieuze ogenblik waarop je op je tenen dartelt over het zon- overgoten zand, dat aanvoelt als een warme omhelzing, als voetjevrijen onder tafel. Elk stapje is als poëzie in bewe- ging. Er is geen wolkje aan de lucht en het doet je gedachten afdwalen naar luchthartige tijden, waar je grootste zorg was of je zandkasteel de opkomende vloed wel zou overleven en je niet op kwallen trapte. Moederlief smeert je kinderlijf in als tegengif voor rodekreeften- vel. Watergevechten met strandstruiners. Schelpjes oprapen om er vriendschaps- armbandjes mee te maken. Hadden wij allemaal maar wat meer vitamine Zee.

FIKA
Wat: Tijdens de koffiepauze bijkletsen met vrienden.
Taal: Zweeds
Kunst van de uitvoering: Waar Amerikanen 's ochtends op straat hun koffie jachtig naar binnen gieten en Italianen al staande espresso's aan de toog drinken, voelen Zweden zich prinsheerlijk bij hun lijzige koffietraditie. Of je nu je dagen slijt op de school- banken, of op de werkvloer, fika biedt een welgekomen ademhapmomentje voor wie dagelijks de ratrace-mara- thon rent. Het ritueel wordt er zelfs zo op handen gedra- gen, dat er de Zweedse wet toestaat dat elke school- en werkdag tot twee keer toe voor een langgerekte koffie- klets onderbroken wordt. Geen koetjes en kalfjes aan het koffieapparaat, maar oprecht tijd maken voor anderen. Zilveren lepeltjes slalommen door gitzwarte koffie. De geur van gebak dat net de oven verliet. Koffie- bonen gaan door de molen. Lachende ogen ontmoeten elkaar.
Fika waaide een vijftal jaar geleden over naar ons land. Sindsdien schieten koffiebars als paddenstoelen uit de grond. Net als in Zweden lenen onze onthaast- plekjes zich tot sociale ont- moetingen. Koffiedrinken als een metafoor voor bijpraten.

DHVANI
Wat: Wanneer een bepaalde zin uit een lied of gedicht meteen die gevoelige snaar raakt.
Taal: Sanskriet
Kunst van de uitvoering: Dhvani is een lofzang aan de schoonheid van hoe een zin zich als een speer een weg baant in je hart. Wat je precies raakt, hangt af van je emotionele blauwdruk. Plots lijken de woorden van blad- goud en wil je ze opschrijven, inkaderen of crocheteren op grootmoeders kussentje.
De ene krijgt een verte- derde glimlach bij 'Papa' van Stef Bos, terwijl de andere de watervallen van Coo huilt. Lach of traan, de ontroering neemt je mee naar vervlogen tijden. Hoe je vader je kietelde tot je het bijna in je broek deed, of 's avonds de boeken van Roald Dahl voorlas. Schrijvers leggen hun ziel in gedichten en liedjes. Magisch wordt het pas wanneer hun woorden ook anderen beroeren. Een hartenkreet in het kwadraat.

HYGGE
Wat: Een warme atmosfeer in huis creëren terwijl je geniet van de geneugten van het leven.
Taal: Deens
Kunst van de uitvoering: Denemarken staat bekend als een van de gelukkigste landen in de wereld en nu kennen we ook hun geheim. Van je laten meeslepen door een goed boek tot een etentje met geliefden bij kaarslicht: hygge beschrijft het gevoel helemaal jezelf te mogen zijn in een lekker knusse om- geving. Het maakt je huis gezellig vertoeven en mensen vreugdevoller.
Dit ritueel stamt af van de 19de eeuw en groeide uit tot de Deense visie op geluk. Kerstmis moet wel de hoog- mis van hygge zijn. De tijd van het jaar waarin geliefden samenkomen, glühwein de keel smeert en de kalkoen aangesneden wordt. Edoch, of je nu televisie kijkt onder een dekentje, de kat des huizes streelt of thee drinkt uit beschilderd servies: het moment behoort alleen jou toe. Stoorzenders zijn niet welkom. Gooi de af te vinken to-dolijstjes, agitaties en onbeantwoorde levensvragen overboord en laat de wufte zorgeloosheid floreren.

CHEIRO NO CANGOTE
Wat: Met het topje van je neus langs de hals van je geliefde glijden en diep inademen.
Taal: Portugees
Kunst van de uitvoering: Nee, vandaag dagdromen we niet over zuiderse charmeurs, exotische vakantielieven of latin lovers. Al mag het geen verrassing heten dat dit amoureuze moment alleen in de Portugese taal een elo- quente bewoording krijgt. Cheiro no cangote betekent zoveel als een zintuiglijke fiësta. Een zuiders paradijse- lijk gebeuren onder geliefden. Dus: grijp je vlam beet, of een nietsvermoedend buurmeisje of -jongen, en duw zijn of haar neus in je kraag. Cheiro no cangote laat dorstige harten opleven en buik- vlinders heftig fladderen.

PASSEGGIATA
Wat: Flanerend door de straten je hoofd leegmaken, terwijl de zon aan de horizon verdwijnt.
Taal: Italiaans
Kunst van de uitvoering: In Italiaanse steden heeft elke buurt zijn collectie lanterfant- straatjes. Je kunt er mijmeren langs rivieroevers, maar eveneens in de historische steegjes. Zo heeft Rome zijn Via del Corso, het kloppend hart van de stad, bevolkt door rondslenterende toeristen. Waar je je ook bevindt, de couleur locale wordt steevast op een zilveren schaaltje gepresenteerd. Voor Italianen is deze passeggiata het uit- gelezen moment om zich op te kleden, want tijdens zo'n avondwandeling loop je in de kijker. Of je nu je pasgeboren baby, nieuwe geliefde of peperdure schoenen wilt etaleren, het draait om zien en gezien worden.
Maar er is meer. Meanderend door de straat- jes verdwijnen de dagelijkse beslommeringen uit je hoofd. Frisse avondlucht poedert je neus, terwijl je ogen van etalage naar etalage glijden.
Je loopt kennissen of vrienden tegen het lijf.
Eetplannen hangen volledig af van wie je pad kruist. Seren- dipiteit viert hoogtij.

SOBREMESA
Wat: De warme sfeer en gesprekken net na een etentje met vrienden.
Taal: Spaans
Kunst van de uitvoering: Het moment na het avondmaal, alvorens je van tafel gaat en naar huis vertrekt, noemen de Spanjaarden sobremesa. Gelach vult de kamer. Talloze gespreksonderwerpen passe- ren de revue. De kaarsen worden steeds korter. Dronken blikken boven roze wangen. Zorgeloos verwikkeld zitten in dialogen die als een warme deken om je heen zijn gewik- keld. Met de hand op de maag schenk je het wijnglas voor de laatste keer nog eens vol.
Sobremesa is een van die momenten die je wilt vangen en in een doosje stoppen, zodat je dat gevoel van geluk- zaligheid je hele leven lang kunt oproepen wanneer je maar wilt. In Spanje duurt sobremesa gewoonlijk uren aan een stuk. Niks mooier dan de tijd uit het oog verlie- zen en mee te drijven op een rivier van woorden. Dit zijn de avonden waarop vriend- schappen een nieuwe vernis- laag krijgen. De afwas doen we morgen wel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234