Woensdag 07/06/2023

Gaza

Dode en meer dan 900 gewonden bij nieuwe protesten aan de grens met Israël

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bij de nieuwe massale protesten aan de Israëlische grens met de Gazastrook is een 28-jarige Palestijn door Israëlisch geschut om het leven gekomen, zo meldt het gezonheidsministerie in Gaza.Er raakten ook meer dan negenhonderd mensen gewond, onder wie 175 door geschut.

Redactie

Volgens een militair woordvoerder namen rond de tienduizend Palestijnen op vijf plaatsen langs de grens deel aan de ongeregeldheden. Ze zwaaiden met Palestijnse vlaggen, verbrandden Israëlische vlaggen en staken autobanden in brand. Er werden enkele pogingen ondernomen om de hindernissen voor de eigenlijke grensmuur te beschadigen of te doorbreken, en er werd met brandende voorwerpen gegooid.

De in de Gazastrook heersende Hamas-beweging stuurde mensen om de grenszone te slopen, waarna een tweede golf van Hamas-activisten probeerde om Israël binnen te dringen, zegt de Israëlische militaire woordvoerder Jonathan Conricus. Er wordt alles gedaan om het aantal slachtoffers zo laag mogelijk te houden. "Maar we kunnen een bende relschoppers niet toelaten Israël binnen te dringen."

Sinds eind maart zijn bij de massale protesten langs de Gaza-grens 34 Palestijnen gedood, honderden liepen schotwonden op. Een hoge Israëlische officier zei vrijdag dat de meeste gedode Palestijnen "terroristen" waren. Ook de vorige week gedode fotojournalist Jassir Murtaja stond op de loonlijst van Hamas. Die bewering van Israël werd langs Palestijnse kant krachtig van de hand gewezen. De dood van de journalist had wereldwijd verontwaardiging veroorzaakt.

Grote Marsen van de Terugkeer

Israël heeft de beschuldigingen van mensenrechtenorganisaties dat het de Palestijnse protesten te hard aanpakt resoluut naast zich neergelegd. Volgens het leger hebben soldaten het bevel om enkel op de benen van Palestijnen te schieten als ze de grenszone schade toebrengen of de eigen soldaten in gevaar zijn. Israël heeft de bevolking van de Gazastrook steeds weer gewaarschuwd om weg te blijven uit de grenszone, klinkt het.

Aanleiding voor de "Grote Marsen van de Terugkeer", die tot midden mei duren, zijn de vieringen rond de 70ste verjaardag van de stichting van de staat Israël. Voor de Palestijnen betekent de Israëlische feestdag een ramp, omdat in 1948 honderdduizenden Palestijnen moesten vluchten of werden verdreven. Vorderingen naar een "recht op terugkeer" van de vandaag ongeveer vijf miljoen Palestijnen en hun nakomelingen naar Israëlisch staatsgebied worden door Tel Aviv geweigerd.

Voor het nieuwe protest had de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman de inwoners van de Gazastrook en de daar heersende Hamasbeweging aangemaand van koers te veranderen. "Jullie zullen ons nooit breken", zei Lieberman. "Julie zouden er beter niet meer over nadenken hoe jullie de staat Israël kunnen vernietigen, maar hoe jullie zij aan zij met Israël kunnen bestaan – dat zou beter zijn voor de inwoners van de Gazastrook, van Israël en de hele regio."

Scherpschutters

Hamas wordt door de EU, de VS en Israël als terreurorganisatie beschouwd. Ze heeft de vernietiging van Israël in het vaandel en streeft met geweld naar de oprichting van een Palestijnse moslimstaat in het gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan.

Vijf voormalige Israëlische scherpschutters drukten in een open brief hun gevoel van "schaamte en verdriet" uit over de gebeurtenissen aan de grensmuur. De leden van de organisatie 'Breaking the Silence' hekelden in hun schrijven "militaire bevelen die scherpschutters toelaten met scherpe munitie op ongewapende demonstranten te vuren". Ze voelen zich "beschaamd over de bevelen die een gebrek aan moreel en ethisch beoordelingsvermogen" vertonen en "verdriet over de jonge soldaten die – zoals ze zelf uit eigen ervaring weten – voor altijd de taferelen die ze door het vizier van hun geweer hebben gezien, met zich zullen meedragen".

Joodse extremisten

Een hoge Israëlische officier wees de beschuldigingen van de hand. "We schieten alleen als we moeten schieten", zei hij. Alles wordt ondernomen om verwondingen en het doden te verhinderen. "Er wordt geprobeerd om onze scherpschutters in diskrediet te brengen, maar dat zal niet lukken, onze scherpschutters zijn geweldig."

Op de Westelijke Jordaanoever pleegden vermoedelijk joodse extremisten donderdagnacht een brandaanslag op een moskee. De daders hadden de ingangsdeur van het islamitische gebedshuis in het dorp Aqraba in de omgeving van Nabloes in brand gestoken , aldus de Israëlische politie. Bovendien hadden ze in het Hebreeuws de woorden "wraak" en "prijskaartje" op een muur gespoten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234