Woensdag 21/08/2019

Doctor in verkeerskunde wil 90 km per uur tijdens spits E313

Mark Keppens, doctor in de verkeerskunde aan de universiteit van Hasselt, pleit op korte termijn tijdens de spitsuren op de E313 voor een snelheidsverlaging tot 90 kilometer per uur.

Hij wil het snelheidsverschil tussen wagens en vrachtwagens zo klein mogelijk maken, wat volgens hem zal leiden tot een rustiger verkeersbeeld en minder ongevallen.

Dinsdagochtend viel weer een dode te betreuren op de snelweg tussen Antwerpen en Hasselt. Een motorrijder merkte te laat een file op en knalde op een voorligger. Hij viel en werd overreden door een andere vrachtwagen.

"Het probleem op de E313 is niet alleen het gekende infrastructureel obstakel met te korte op- en afritten, waardoor auto's en vrachtwagens niet voldoende snelheid kunnen halen om in te voegen", aldus Keppens. "Het gaat ook niet enkel om onverantwoord rijgedrag. Het grootste probleem is dat vrachtwagens en auto's elkaar niet meer begrijpen. Iedereen wil door dezelfde deur. Ze moeten samen een beperkte ruimte delen en dus moeten er goede afspraken gemaakt worden die ook gevolgd moeten worden."

Soort blokrijden


De overheid werkt intussen aan het verlengen van de op- en afritten. In afwachting van andere alternatieve vervoermiddelen, zoals de opnieuw ingebruikneming van de IJzeren Rijn, de voltooiing van het Antwerpse Masterplan en de uitbreiding van binnenvaart, ziet Keppens op korte termijn heil in een verlaging van de toegelaten snelheid tot 90 km/uur tijdens de spitsuren.

"Er zal een soort blokrijden ontstaan tussen vrachtwagens en gewone wagens. Het verkeer wordt beter gespreid en bovendien wordt ook het snelheidsverschil tussen het invoegende verkeer en het verkeer op de snelweg beperkt, wat de kans op ongevallen ook vermindert", besluit hij. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden