Woensdag 29/03/2023

Verenigde Staten

Dochters Malcolm X vragen om heropening moordonderzoek

Qubiliah Shabazz, Ilyasah Shabazz en Gamilah Shabazz (R) de dochters van Malcolm X tijdens de persconferentie. Beeld AFP
Qubiliah Shabazz, Ilyasah Shabazz en Gamilah Shabazz (R) de dochters van Malcolm X tijdens de persconferentie.Beeld AFP

De dochters van de in 1965 vermoorde Amerikaanse zwarte activist Malcolm X hebben Justitie in de staat New York gevraagd om het onderzoek naar de moord op hun vader te heropenen. Ze doen dit verzoek omdat er nieuw bewijs is ontdekt over mogelijke betrokkenheid van de New Yorkse politie en de federale inlichtingendienst FBI bij de moord.

IB

Tijdens een persconferentie werd een brief van de inmiddels overleden New Yorkse oud-politieagent Raymond Wood voorgelezen, waarin hij de politie en FBI ervan beschuldigt medeplichtig te zijn aan de moord.

De brief van de zwarte undercoveragent Ray Wood. Beeld AFP
De brief van de zwarte undercoveragent Ray Wood.Beeld AFP

Wood, die zwart was en als undercoveragent werkte, had de entourage van Malcolm X benaderd in opdracht van zijn superieuren. Hij schrijft dat hij twee lijfwachten van Malcolm X in de val had gelokt. Ze werden een paar dagen voor de moord gearresteerd en konden X niet beschermen op de dag van de moordaanslag. "Elk bewijs dat inzicht biedt in de waarheid achter deze vreselijke tragedie moet grondig worden onderzocht", zei Ilyasah Shabazz, een van de zes dochters van Malcolm X, tijdens de persconferentie.

Gelijke rechten

Malcolm X die in 1925 werd geboren als Malcolm Little, was het gezicht van enkele radicale moslimorganisaties die streden voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking, Hij werd door drie mannen doodgeschoten in een theater in New York. De hoofdverdachte Talmadge Hayer bekende de moord te hebben gepleegd en zat daarvoor tot 2010 in gevangenschap.

De openbaar aanklager in New York zegt dat de nieuwe feiten rond de moordzaak momenteel worden bestudeerd.

Martin Luther King Jr. en Malcolm X in maart 1964. Beeld REUTERS
Martin Luther King Jr. en Malcolm X in maart 1964.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234