Dinsdag 23/07/2019

Dochter van Yolande Magy: "Ik had nog verwittigd dat W. haar mee zou sleuren"

Beeld BELGA

In het Tongerse hof van assisen getuigden deze voormiddag de 41-jarige zoon en 46-jarige dochter van Yolande Magy. Zij staat terecht voor twee moordpogingen op Gilberte Timmermans, de echtgenote van haar ex-minnaar. Die ex-minnaar versmachtte uiteindelijk zijn vrouw met een deken op 19 november 2005. "Aan de telefoon vertelde moeder eens 'Seg, wilt ge nu wat horen. W. wil zijn vrouw van kant maken. Hij heeft een boek over kruiden gekocht'. Ik heb nog tegen mijn man gezegd of we niet de politie moesten verwittigen. Ik heb moeder nog gezegd dat ze moest oppassen, want misschien zou W. haar daarin meesleuren," vertelde de dochter.

Volgens de oudste dochter was Magy in haar kindertijd een zorgzame, lieve moeder. Ze zag echter hoe Yolande geslagen werd door haar aan alcohol verslaafde partner.

De enige van de drie kinderen die nauw contact bleef houden met Yolande was Vanessa. De oudste dochter en de 41-jarige zoon verbraken al vlug het contact omwille van de moeilijke thuissituatie.

Dochter T. omschreef haar moeder als naïef, maar ook als leugenachtig. Op die laatste verklaring wilde ze vandaag wel terugkomen. "Ik werd toen zo overvallen door haar arrestatie," klonk het.

"Moeder en jongste zus liegen veel"
De 41-jarige zoon heeft het contact met zijn moeder al in 2002 verbroken, dus nog voor de feiten in 2005. "Als kind kwamen we niks tekort. Ze was zacht, vriendelijk en heel behulpzaam, vooral ook naar anderen toe. Anderzijds liegen mijn moeder en jongste zus veel. Ze nemen hun eigen fantasie voor werkelijkheid," aldus de zoon.

Hij deed ook een frappante uitspraak over het feit dat zijn moeder verdacht werd van twee moordpogingen. "Ze had thuis medische encyclopedieën liggen. Ik denk dat ze wel met enige kennis van zaken dingen heeft kunnen regelen. Het is moeilijk om dat te zeggen, want ze is en blijft mijn moeder," zei de zoon.

De in 2010 overleden vader van Magy, die beroepsmilitair is geweest, was overtuigd van de onschuld van zijn dochter. Hij verweet zijn kleinkinderen zelfs dat Magy in 2008 door hen bij haar eerste proces tot 23 jaar cel was veroordeeld. Dat arrest werd vebroken, zodat ze in Tongeren nu een nieuw proces krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden