Maandag 18/10/2021

VS

Dochter Ivanka Trump is Amerika's echte first lady

Ivanka Trump en haar echtgenoot, presidentieel adviseur Jared Kushner. Hun macht neemt almaar toe. Beeld AP
Ivanka Trump en haar echtgenoot, presidentieel adviseur Jared Kushner. Hun macht neemt almaar toe.Beeld AP

Ze was er al bij toen de ­Japanse premier Shinzo Abe op bezoek kwam. Ze zat bij het gesprek met premier Justin Trudeau van Canada. En ook bij de ijzige ontmoeting tussen haar vader Donald en bondskanselier Angela Merkel schoof Ivanka Trump aan.

Dochter Trump had bij die topontmoetingen nog geen officiële functie, dus sommige buitenlandse gasten hebben zich misschien afgevraagd waarom de 35-jarige ‘first daughter’ bij hun gesprek zat. Nu krijgt Ivanka als ‘assistent van de president’ ook een officiële functie in het centrum van de macht.

Wat haar taak precies behelst, blijft enigszins duister. Wel staat vast dat ze heel dicht bij Trump staat. Al jaren geldt ze als zijn rechterhand. Als de twee niet in elkaars nabijheid zijn, hebben ze iedere dag een paar keer telefonisch contact.

Erg ver zitten ze niet uit elkaar in het Witte Huis. Sinds kort heeft Ivanka een kantoortje in de West Wing, recht boven de kamer waar haar man Jared Kushner werkt. Hij is een van de belangrijkste adviseurs van Trump en zijn macht is met de benoeming van Ivanka alleen maar toegenomen. Anders dan bij zijn andere medewerkers kan de president er bij hen blindelings op vertrouwen dat zij hetzelfde doel voor ogen hebben als hijzelf: het bevorderen van het merk Trump.

Na de vechtscheiding

Ivanka is een van de drie kinderen van Trump uit zijn huwelijk met het Tsjecho-Slowaakse model Ivana. Ze was acht jaar toen ze ruw werd geconfronteerd met de buitenechtelijke avonturen van haar vader. Nadat een New Yorks roddelblad onder de ronkende kop ‘De beste seks die ik ooit heb gehad’ de ervaringen van een van zijn maîtresses had onthuld, werd Ivanka voor de chique Chapin-school in Manhattan door een batterij journalisten opgewacht. Een van de roddeljournalisten waagde het zelfs haar om commentaar te vragen op de prestaties van haar vader. "Dat heeft me geleerd niemand te vertrouwen. Je moet altijd op je hoede blijven", zei ze later.

Na de vechtscheiding tussen haar ouders, die de roddelpers breed uitmat, weigerde haar broer Donald jr. een jaar lang met zijn vader te praten. Volgens Ivanka werd de band tussen haar en haar vader alleen maar sterker.

Om haar te beschermen tegen de pers, stuurde Trump haar naar een dure kostschool in Connecticut, waar ze het met tegenzin uithield. Op haar veertiende begon ze als model te werken, iets waar haar ouders niet bepaald enthousiast waren. Later pochte Trump in een interview met de talkshowpresentator Howard Stern: "She got the best body. Zij heeft bakken geld verdiend als model, enorm veel."

Het modellenbestaan beviel Ivanka maar matig. "Allemaal gemene krengen", vond ze. In plaats daarvan volgde ze het spoor van haar vader en meldde ze zich aan bij Wharton, de businessopleiding van de Universiteit van Pennsylvania, waar Trump ook afstudeerde. Na haar studie bood Trump haar een baan in zijn bedrijf aan, maar om zichzelf te bewijzen koos Ivanka voor een ander onroerendgoedbedrijf.

Na twee jaar stapte ze alsnog over naar het zakenimperium van haar vader, waar ze al snel opklom. Als vicepresident van de Trump Organisatie was ze verantwoordelijk voor enkele van de grootste projecten, waaronder het nieuwe Trump-hotel in de Old Post Office in Washington. Mensen die zaken met haar hebben gedaan, zeggen dat ze wat zakeninstinct betreft niet onderdeed voor haar vader. Naast haar baan in het Trump-bedrijf bouwde Ivanka ook haar eigen kleding- en sieradenlijn uit.

In 2009 trouwde ze met projectontwikkelaar Jared Kushner, die uit een orthodox-Joods milieu komt. Voor haar huwelijk bekeerde ze zich tot het Joodse geloof, iets waar Trump steeds op wijst als hem wordt verweten dat hij antisemieten in zijn omgeving tolereert. Als pleitbezorgster van de belangen van vrouwen in het bedrijfsleven moest Ivanka haar vader tijdens de campagne ook steeds in bescherming nemen als hij zich weer eens te buiten was gegaan aan vrouwonvriendelijke uitspraken. Andersom reageerde haar vader furieus toen het warenhuis Nordstrom het contract met haar modebedrijf schrapte. "Zo oneerlijk!", twitterde hij.

Tegenwicht aan ultrarechts

Terwijl haar vader dagelijks opgewonden tweets rondslingert, houdt Ivanka zich rustig. Ze onthoudt zich ook zorgvuldig van commentaar op zijn controversiële projecten, zoals het inreisverbod, de muur langs de grens met Mexico en het schrappen van Obama’s klimaatwetten. Tijdens de verkiezingscampagne gingen haar medewerkers er prat op dat zij Trump ervan had weerhouden zich tegen Planned Parenthood te keren, een organisatie die de Republikeinen de nek om willen draaien omdat die abortusklinieken beheert. Maar in het zorgplan dat Trump vorige week moest intrekken, had de president alle subsidies voor Planned Parenthood geschrapt.

Samen met haar man Jared zou ze binnen het Witte Huis tegenwicht bieden aan het kamp rond Steve Bannon, de ultrarechtse oproerkraaier die Trump in het andere oor radicale ideeën influistert. Maar gezien het beleid van Trump vraagt men zich in Washington af hoeveel invloed Ivanka in de praktijk heeft op haar vader. In het satirische programma Saturday Night Live werd reclame gemaakt voor het nieuwe parfum ‘Complicit’: een "geurtje voor de vrouw die dit allemaal kan tegenhouden, maar dat niet doet".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234