Donderdag 13/05/2021

DNA ontmaskert moordenaar

Een jaar na de moord op kasteelheer Stijn Saelens heeft het Brugse parket zijn moordenaar ontmaskerd dankzij DNA-materiaal. De man in kwestie kan het niet ontkennen: hij is in mei vorig jaar overleden.

Had de kasteelmoord al een hoog Cluedo-gehalte, dan krijgt de zaak met deze nieuwe twist helemaal iets van een detectiveverhaal. Net op het moment dat iedereen ervan overtuigd was dat het onderzoek muurvast zat, verraste het Brugse parket zaterdagochtend met een opmerkelijke persmededeling: "Via positief DNA-onderzoek is de identiteit vastgesteld van de moordenaar van Stijn Saelens." Het gaat om een Nederlander die in mei 2012 overleed aan een slepende ziekte en intussen al gecremeerd is. De man uit Eindhoven stond bij de Nederlandse politie bekend als een zware jongen uit het criminele milieu.

Het bewuste DNA-spoor zou niet op het lichaam van Saelens (34) of het moordwapen zijn teruggevonden, wel op een niet nader genoemd voorwerp in het kasteel in Wingene, waar Saelens op 31 januari 2012 aangevallen werd. Verder hult het parket zich in stilzwijgen. "In het belang van het onderzoek, dat nog intens wordt voortgezet." De speurders gaan ervan uit dat de Nederlander niet de enige uitvoerder was. "Om het lichaam te transporteren naar een bos in Aalter en het te begraven: daar waren wellicht meer mensen voor nodig", klinkt het.

Meer dan een uitvoerder

Bij de andere, al bekende verdachten van de moord, onder wie de schoonvader en schoonbroer van Saelens, sloeg het nieuws in als een bom. Dokter André Gyselbrecht en zijn zoon Peter - sinds september vrij onder voorwaarden - werden zaterdagochtend meteen meegenomen voor verhoor. Ze kregen minstens één foto en één naam voor de voeten geworpen. Hun uitleg: 'Ons onbekend. Nooit gezien. Nooit contact mee gehad.' Vader en zoon mochten nadien weer naar huis. Ze blijven er wel van verdacht de opdrachtgevers van de moord te zijn. André Gyselbrecht bekende tijdens een verhoor dat hij in 2011 aan hormonenhandelaar Pierre Serry had gevraagd om zijn schoonzoon een lesje te leren. De grootvader verdacht zijn schoonzoon van incest en vreesde dat hij op het punt stond om naar Australië te vluchten. "Maar zijn dood heb ik nooit gewild."

Gyselbrechts advocaat Johan Platteau is naar eigen zeggen "blij dat de speurders de uitvoerders op het spoor zijn. Dit is groot en belangrijk nieuws. De waarheid komt mijn cliënt alleen ten goede. Want wij blijven erbij: hij heeft nooit gezegd dat zijn schoonzoon dood moest. En hij weet niet wie de uitvoerders zijn. Ik hoop dat de doorbraak leidt tot de hele ontknoping van deze zaak." Dat vragen stellen aan de uitvoerder moeilijk wordt aangezien de man in mei overleed, noemt Platteau 'spijtig'. "Tegen ons zijn de speurders altijd bezig over 'uitvoerders'. Meervoud. Ze zullen die vragen dus aan anderen moeten stellen."

Wie wel in nauwe schoentjes dreigt te komen met deze doorbraak is de Nederlander Tinus Van Wesenbeeck. De inmiddels overleden uitvoerder komt net als hij uit Eindhoven en zou tot Van Wesenbeecks entourage behoren. Van Wesenbeeck zit nog altijd in de cel op verdenking van medeplichtigheid aan de moord. Veelvuldig telefoonverkeer tussen hem en Serry wijst er volgens de speurders op dat hij als tussenpersoon heeft gehandeld. Van Wesenbeeck zelf ontkent elke betrokkenheid. Zijn uitleg: die bewuste telefoontjes met Serry gingen over een handeltje in doping en sigaretten. Ook hij zegt de moordenaar niet te kennen. "Mijn cliënt blijft bij zijn standpunt: niets te maken met de feiten", zegt advocaat Philip Daeninck. "We hopen dat er geen overhaaste conclusies worden getrokken."

Het Brugse parket mag dan wel stellig spreken van een 'doorbraak', anderen zijn daar minder van overtuigd. Platteau: "Mij vertellen ze niet alle elementen uit het dossier, maar het bevreest mij dat gevonden DNA misschien niet bewijst dat die man ook effectief de moordenaar was. Stel: er gebeurt een moord en in de kamer ernaast vindt de politie een colablikje met een vingerafdruk op van iemand die bij Delhaize werkt? Bewijst dat dan dat die werknemer de dader is?"

Het parket wil alleen kwijt dat het DNA-spoor doorslaggevend was, maar dat er nog andere elementen in de richting van de Nederlander wijzen. Mogelijk werd het DNA-materiaal aangetroffen op de kogelhuls die de speurders vonden in het kasteel in Wingene.

Opgeluchte ouders

Ondanks de doorbraak lijkt de ontknoping in de bizarre kasteelmoord nog ver af. Was Saelens' dood gepland of een uit de hand gelopen lesje? Wie contacteerde wie? Veel vragen blijven onbeantwoord. Dat een van de hoofdrolspelers die de omerta eindelijk kon doorbreken nu dood en gecremeerd blijkt, is een dikke streep door de rekening van het gerecht. En een meevaller voor wie mogelijk nog achter de moord zit. Een dode kan de ware toedracht niet onthullen. Al blijven de speurders hopen dat de volledige waarheid aan het licht komt. "Dit bewijst tenminste dat we in de juiste richting aan het zoeken zijn." De ouders van de omgebrachte Stijn Saelens reageerden opgelucht. "Ze zijn dankbaar dat de speurders een jaar na de feiten nog altijd het mysterie proberen op te lossen", vertelt hun advocaat Jan Leysen. "Ze hopen dat diegenen die verklaringen moeten en kunnen afleggen dat nu ook zulen doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234