Zondag 04/06/2023

NieuwsMensenrechten

Djalali uit isoleercel gehaald in Iran

Actievoerders betoogden in december voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali. Beeld EPA
Actievoerders betoogden in december voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali.Beeld EPA

De Iraanse-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali (49) is in Iran uit de isoleercel gehaald en overgebracht naar een collectieve afdeling in de Evingevangenis. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De ter dood veroordeelde gastdocent van de VUB zit al 5 jaar opgesloten in Iran.

Redactie en Belga

“We zijn enigszins opgelucht dat hiermee een einde komt aan de langdurige eenzame opsluiting, wat een vorm van foltering was”, zegt Amnesty in een boodschap op Facebook. Djalali zou er wel nog steeds slecht aan toe zijn. “Hij zou opnieuw veel gewicht verloren zijn. Hij riskeert nog altijd de doodstraf, waartoe hij na een manifest oneerlijk proces veroordeeld werd.”

Djalali was op 24 november vorig jaar in afzondering geplaatst omdat een bevel tot executie was uitgevaardigd. Er werd gevreesd voor zijn leven. Vorige maand zei Amnesty dat de wetenschapper er fysiek en mentaal heel erg aan toe is en dringend medische zorg nodig heeft.

Intussen hebben Amnesty International en 73 andere organisaties gisteren in een publieke verklaring de onmiddellijke vrijlating geëist van Ahmed Samir Santawy. De Egyptische student, die een Belgische verloofde heeft, zit nu al meer dan twee maanden in de cel in Egypte in het kader van een onderzoek naar zogenaamde “aan terrorisme gerelateerde zaken”.

Toen Ahmed begin dit jaar op bezoek was bij zijn familie in Egypte, werd hij op 1 februari 2021 gearresteerd. Hij was zes dagen lang spoorloos en zegt tijdens zijn ondervragingen geblinddoekt, geslagen en geschopt te zijn. Vandaag zit hij nog steeds vast op basis van valse aanklachten, waaronder “lidmaatschap van een terroristische organisatie” en “het verspreiden van fake news”.

Die aanklachten worden in Egypte al te vaak gebruikt als dekmantel voor onversneden repressie, aldus Amnesty.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234