Vrijdag 17/09/2021

InterviewDJ Jef Eagl

DJ Jef Eagl na zijn noodkreet over zelfdodingen in de eventsector: ‘Had dat bericht liever nooit gepost’

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Zijn aangrijpende Instagrampost over de vele zelfdodingen in zijn kennissenkring in deze barre coronatijden heeft ondertussen al ruim 40.000 likes. ‘Dubbel gevoel’, zegt Jef Willem (29), alias dj Jef Eagl, een dag nadat zijn noodkreet viraal ging. ‘Blij en dankbaar dat mentaal welzijn nu een gespreksonderwerp is, maar ik had dat bericht liever nooit gepost. Vrolijk word ik er alleszins niet van.’

Wel 31 zelfdodingen in je kennissenkring, 3 begrafenissen de voorbije week: het heeft iedereen naar de keel gegrepen. Wie waren die mensen?

“De begrafenissen waren van een moeder van een vriend, een oom van een vriend en een artiest. De overige mensen uit mijn omgeving die zich de voorbije maanden van het leven hebben beroofd, waren voornamelijk actief in de eventsector: een portier van een club, horecapersoneel, een rapper. Maar het gaat ook om een student die naar mijn feesten kwam, iemand met wie ik in het middelbaar zat,... Vaak generatiegenoten, wat het allemaal extra zwaar om te verteren maakt.”

In hoeverre kun je die zelfdodingen linken aan de huidige coronacrisis?

“Niet voor 100 procent. Ik heb geen weet van afscheidsbrieven waarin de overledenen duidelijk de pandemie en alle effecten daarvan als schuldige aanwijzen. Bij velen zal het zeker al gespeeld hebben voor corona en is deze uitzichtloze situatie de spreekwoordelijke druppel geweest. Als ik met mensen uit mijn sector praat, merk ik dat heel sterk: ze zien het somber in en krijgen donkere gedachten doordat er geen perspectief is.”

Is het een puur financieel-economische kwestie?

“Nee, al is dat aspect ook niet onbelangrijk. Ik hoef maar naar mijn eigen agenda te kijken: in de festivalzomer van 2019 had ik 40 boekingen als dj (waaronder Pukkelpop, red.), dit jaar heb ik wat setjes gedraaid op terrassen... De feesten die ik zelf organiseer: allemaal weggevallen. De opdrachten die ik doe als consultant: foetsie. Dus ja, financieel-economisch is het een bloedbad. Het lijkt me logisch dat mensen zich daar zorgen over maken en het hoofd breken. Maar veel erger nog voor ons mentaal welzijn is dat we onze passie niet meer kunnen uitoefenen. Dat we het werk dat we zo graag doen, niet kunnen doen. Om dat thema bespreekbaar te maken, heb ik uiteindelijk dat bericht gepost.”

Missie geslaagd, want de reacties zijn overweldigend.

“Klopt. En hoewel ik liever 40.000 likes had gehad voor een ronduit positief bericht, ben ik uiteraard wel blij en dankbaar dat er zo veel te doen is rond mijn post. Meestal als er over mentale gezondheid gebabbeld wordt, negeert de goegemeente dat. Deze keer niet en dat is goed. Het is ook hoog tijd. Dit probleem is niet te overschatten: ik heb ondertussen honderden berichten gekregen. Vaak beginnen die met zinnen als ‘Mijn vader heeft ook...’ of ‘Mijn zoon is...’”

Als ik je Instagrampagina bekijk, krijg ik de indruk dat je al die berichten persoonlijk wil beantwoorden.

“Als mensen al hun moed bijeen schrapen en na veel wikken en wegen een probleem aankaarten om daar vervolgens totaal geen reactie op te krijgen: dat is pas écht verschrikkelijk. Vanuit die optiek probeer ik inderdaad om iedereen persoonlijk te antwoorden. Maar ondertussen besef ik ook dat dit quasi onmogelijk wordt. Ik ga er een balans in moeten vinden. Voor mijn eigen mentale gezondheid kan ik niet voor iedereen therapeut spelen.”

Je hebt natuurlijk ook nog je podcast, ‘Onbespreekbaar’, die nu allicht door een pak meer mensen beluisterd zal worden.

“Voor mijn Instagrambericht hadden we 6.000 volgers, nu 10.000. Kan ik alleen maar toejuichen. Onze boodschap blijft onveranderd: we moeten spreken met elkaar, écht spreken. Mensen doen dat vaak niet omdat ze denken dat zich slecht voelen een teken van zwakte is en dat erover praten hen zwak zal doen overkomen.”

“We willen ook aantonen dat sociale media een plaats van positiviteit kunnen zijn. Dat ze een onderdeel van mental healing kunnen worden. Ze hebben het potentieel om mensen te verbinden, maar veel vaker is er een negatief effect: ze hebben ons in een leukigheidscultuur doen belanden. Alles moet likeable zijn. Terwijl velen onder ons het gevoel hebben: niemand kan zo verdrietig zijn als ik. Omdat we onze binnenkant vergelijken met de buitenkant van anderen. Dat zorgt ervoor dat we niet durven praten over onze zogenaamde zwaktes. Durf te zeggen dat je je slecht voelt, luister naar iemand die dat zegt, erken dat en zeg: ‘Ook ik voel me niet alle dagen top, soms voel ik me net zoals jij nu’. Toon je kwetsbaarheid en herken én erken andermans kwetsbaarheid.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234