Vrijdag 27/01/2023
Noonah Eze alias dj Black Mamba: ‘Toen vaststond dat de zomerfestivals afgelast worden, heb ik staan roepen in mijn living. De helft van mijn jaarinkomen ging in rook op.’

InterviewDe vragen van Proust

Dj Black Mamba: ‘Ik snap echt niet hoe mensen overleven als zelfstandige’

Noonah Eze alias dj Black Mamba: ‘Toen vaststond dat de zomerfestivals afgelast worden, heb ik staan roepen in mijn living. De helft van mijn jaarinkomen ging in rook op.’Beeld Stefaan Temmerman

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Achtentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: dj Black Mamba (26). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Ann Jooris en Fernand Van Damme

1. Hoe oud voelt u zich?

“Nog altijd 25. Ik ben net 26 geworden, maar blijf 25 antwoorden. Dat was voor mij een zot jaar en ik wilde eigenlijk niet dat het voorbij was.

“Er is zoveel gebeurd. Ik ben zelfstandige geworden, wat ervoor gezorgd heeft dat ik op een andere manier ben gaan kijken naar mijn job en dat ik iets te veel gewerkt heb. De zomer is de leukste periode voor dj’s, maar daarna was ik kapot. Je draait zo veel dat je op den duur geen tijdsbesef meer hebt. Ik stond op, ging naar de fitness, naar de winkel, gaan draaien, midden in de nacht gaan slapen, en zo elke dag opnieuw. Een vicieuze cirkel. Ik heb echt coole dingen gedaan in de zomer, maar soms ging het zo snel dat ik bijna geen besef meer had van wat ik eigenlijk aan het doen was. En daarna ben ik meteen begonnen bij Studio Brussel, zonder vakantie te nemen, gewoon blijven doorgaan.

“Maar als ik daar nu op terugkijk, moet ik super dankbaar zijn voor wat ik toen allemaal heb mogen meemaken. Summer Snake Season ’19 is er eentje om nooit meer te vergeten.”

2. ‘Blijf in uw kot’, wat doet dat met u?

“Ik wist dat deze zomer moeilijk zou worden, maar toen het nieuws over de festivals vorige week bekend werd, kwam dat toch nog als een koude douche. Heel mijn zomer die letterlijk in duigen valt. De helft van mijn jaarinkomen gaat in rook op.

“Ik ga nu proberen creatief na te denken over wat ik dan wel kan doen, want an sich sta ik voor veel open. Ik heb ook twee diploma’s, dus ik vind wel iets. Maar gewoon even niet als dj.

“Hoe geweldig vorige zomer was, hoe leeg deze zomer zal zijn. Het contrast kan niet groter zijn. Ik trek mij wel op aan het feit dat heel veel mensen in de muziek- en evenementenscene in hetzelfde schuitje zitten. Ik zou er nu een enorm drama van kunnen maken, maar eigenlijk ben ik maar een minuscuul radertje in een gigantisch geheel, dus ik moet het nu gewoon regelen voor mezelf.

BIO

• Noonah Eze • geboren in 1994 in Sint-Niklaas • Belgische moeder, Nigeriaanse vader • dj sinds 2016, draait urban, hiphop, global sounds • heeft elke zaterdag van 20 tot 22 uur een eigen programma op StuBru • stond al op o.a. Rock Werchter, Couleur Café, Lokerse Feesten, Sfinks Mixed, met o.m. Lefto en Faisal • nodigt op haar eigen Mamba Nights & Mo Mamba diverse artiesten uit • is herstellende van tinnitus • woont met haar vriend Hannes in Brussel

“Na het laatste festival, Grasnapolsky in Nederland, een week voor de lockdown, ben ik superziek geweest, met hoge koorts en druk op mijn borstkas. Terwijl heel veel mensen in mijn netwerk nog doorgingen met feestjes geven, lag ik in mijn zetel artikelen te lezen over corona, waardoor ik snel doorhad hoe serieus het was. Toen ik daarover een bericht postte op Instagram, kreeg ik zoveel negatieve reacties dat ik het snel weer verwijderd heb. Mensen vonden mij paniekerig, maar door zoveel te lezen kon ik misschien al beter inschatten wat ons hier te wachten stond.

“Hoe ik de toekomst zie? In mijn sector is anderhalve meter afstand houden quasi onmogelijk. Ik vraag me dus af wanneer we weer mogen feesten in de club zoals vroeger. Misschien buiten, met een maximumaantal personen? Ik weet echt niet hoe ze dat gaan organiseren, echt geen idee. Het heeft ook geen zin om er langer mijn hoofd over te breken. Ik neem nu gewoon aan dat ik deze zomer niet ga draaien. Alles wat wel nog zou lukken, is een leuke verrassing. Maar verder dan deze zomer durf ik niet te denken. Dat vind ik een beetje eng.

“In het begin van de lockdown heb ik lives gedaan, maar intussen is er een overaanbod aan livestreams. Bovendien zijn die heel vaak onbetaald, wat niet fair is, want draaien is mijn job. Waarom zou ik dat gratis moeten doen?

“Het enige positieve aan corona is dat iedereen meer tijd heeft. Normaal gezien voer je supervluchtige gesprekken op Instagram. Je stuurt een emoji en krijgt er twee terug. Maar nu wordt er eindelijk eens echt met elkaar gesproken.”

'Soms belt mijn vader eens, maar ik heb de fut niet meer om op te nemen. We zijn totaal vervreemd van elkaar.' Beeld Stefaan Temmerman
'Soms belt mijn vader eens, maar ik heb de fut niet meer om op te nemen. We zijn totaal vervreemd van elkaar.'Beeld Stefaan Temmerman

3. Wat vindt u een kenmerkende eigenschap van uzelf?

“Veel mensen rondom mij zeggen dat ik een goede work ethic heb. Ik kan me 100 procent op iets storten. Stel dat ik morgen bakker wil worden, dan fix ik dat tegen morgenavond vijf uur. (lacht) Ik kan ontzettend snel dingen regelen. Als ik een idee in mijn hoofd heb, kan ik een maand lang verdwijnen. Dan sluit ik me op en al de rest is bijzaak. Ik was al lang aan het overwegen om een cursus personal coaching te volgen; misschien is dit nu wel het moment.”

4. Wat is uw passie?

“Muziek. Ik heb al veel passies gehad, ik heb als kind ook keiveel hobby’s gehad, ik heb keiveel scholen gedaan, maar de enige constante in mijn leven is muziek. Ik denk dat muziek mijn passie zal blijven tot ik doodga.

“Ik heb lang de mainstreammuziek gevolgd, maar als tiener heb ik echt mijn eigen ding gevonden. Mijn eerste cd was van Big Brovaz (Londense hiphopband, red.) en sindsdien ben ik alles gaan bijhouden wat ik nice vond. Ik maakte zelf cd’s die ik cadeau gaf aan mijn vrienden en mijn mama. Ik ontwierp zelfs de hoesjes ervan. Dat is wat ik nog altijd leuk vind aan draaien: dat mensen achteraf komen zeggen: ‘What the fuck was dat nummer, dat kende ik niet.’ Daar word ik zo blij van.”

5. Hoe is de band met uw ouders?

“Met mijn mama heel goed. Ze heeft trouwens ook een heel goede muzieksmaak. Vroeger had ze een cd-rek met onder andere Black is Beautiful en Buena Vista Social Club, verzamel-cd’s die ik werkelijk grijsgedraaid heb. En als er vrienden van haar kwamen eten, mocht ik altijd de muziek kiezen. (lacht)

“Mijn ouders zijn gescheiden toen ik twaalf was. Van mijn vader herinner ik mij niet meer zoveel. Ik weet niet of hij echt muzikaal was. Wel weet ik dat mijn ouders elkaar ontmoet hebben op het Cactusfestival. Mijn mama ging heel vaak naar festivals. Dus ik denk wel dat de muziek hen op een bepaalde manier verbond.

‘Ik zie Hannes zo graag dat ik hem zou willen doodknuffelen. Snap je? Ik denk dat dat voor mij de ultieme vorm van liefde is.' Beeld Stefaan Temmerman
‘Ik zie Hannes zo graag dat ik hem zou willen doodknuffelen. Snap je? Ik denk dat dat voor mij de ultieme vorm van liefde is.'Beeld Stefaan Temmerman

“Na de scheiding zijn we een tijdlang een weekendje bij papa gaan logeren, maar hij ging steeds vaker naar Nigeria en op den duur zijn onze bezoekjes afgeschaft. Hij woont nu al een hele tijd in Londen en heeft een nieuwe vrouw en kinderen. Ik heb hem nu al zeker vijf jaar niet meer gezien. Hij weet niet dat ik dj ben. Hij weet niet dat ik in Brussel woon. Soms belt hij eens, maar ik heb de fut niet meer om op te nemen. We zijn totaal vervreemd van elkaar.

6. Wat zou u nog graag willen doen?

“Samen met mijn broer mijn familie in Nigeria opzoeken. Ik weet dat mijn oma en opa gestorven zijn, maar ik denk dat de rest nog leeft.”

7. Is het leven voor u een cadeau?

“Ja. Zeker als je beseft hoe snel het gedaan kan zijn.”

8. Welke geluksscore geeft u zichzelf?

“Acht gemiddeld. Ik ben echt wel gelukkig.”

9. Welke kleine gebeurtenis kan u blij maken?

“’s Morgens opstaan en de zon die schijnt.”

10. Wat is uw zwakte?

“Ik ben perfectionistisch, waardoor ik nooit echt tevreden ben over mezelf. Door jezelf altijd met anderen te vergelijken, downsize je wat je zelf net gedaan hebt, wat jammer is.”

11. Waar hebt u spijt van?

“Dat ik geen aso heb gedaan. Volgens de mensen van het CLB was ik daarvoor niet geschikt. Mijn Frans was keislecht in het zesde leerjaar, en voilà. Ik heb dan drie technische scholen gedaan omdat ik helemaal niet wist wat ik moest studeren. Ik heb eerst mode gekozen, maar dat was niets voor mij, en dan sport en daarna kunst, wat ik allebei wel leuk vond. Maar eigenlijk had ik aso kunnen doen.”

‘Ik snap echt niet hoe mensen overleven als zelfstandige. Ik heb het voorbije jaar hard gewerkt, maar je moet gewoon alles teruggeven aan de staat.' Beeld Stefaan Temmerman
‘Ik snap echt niet hoe mensen overleven als zelfstandige. Ik heb het voorbije jaar hard gewerkt, maar je moet gewoon alles teruggeven aan de staat.'Beeld Stefaan Temmerman

12. Wat is uw grootste angst?

“Om dood te gaan, denk ik. En om mensen rondom mij te verliezen. Ik praat ook niet graag over de dood, ik denk daar niet graag over na.

“Wat me zot hard is bijgebleven is dat een jongen uit mijn klas er plots niet meer was. Hij had zelfmoord gepleegd. Of Christophe (Lambrecht, red.) van Studio Brussel, die overleden is door een hartstilstand. Mensen uit mijn omgeving die ineens verdwijnen, dat kan ik niet vatten.”

13. Hoe zou u willen sterven?

“Niet. (lacht) En als het toch moet, in mijn slaap. Ik zeg ook altijd aan mijn vriend dat hij na mij moet sterven.

“Mijn laatste avondmaal? Frietjes. Ik probeer gezond te eten, maar frietjes wil ik niet opgeven. Vroeger was het elke vrijdag frietjes. Nu is het één keer per maand van: o yes, nog eens frietjes! Ik wil ook enkel frietjes van de frituur. Niet op restaurant waar ze overal frietjes bij geven, maar nooit echt goede. Ik spaar mijn goesting liever op.”

14. Wanneer hebt u het laatst gehuild?

“Toen ik ontdekte dat ik tinnitus had en in paniek was.

“En toen mensen na de verkiezingen een brief hadden gekregen dat ze niet meer welkom waren in Aalst. Ik stelde me in hun plaats, ik probeerde me in te denken hoe het moet voelen om ’s ochtends wakker te worden en zo’n brief in je brievenbus te vinden. Ineens kwam racisme zo dichtbij.”

15. Bent u ooit door het lint gegaan?

“Toen ik hoorde dat de zomerfestivals afgelast werden, heb ik staan roepen in mijn living. Normaal ben ik een kalm iemand, door het lint gaan ligt niet in mijn karakter.”

16. Welke film zou u iedereen aanraden?

Avatar, een Nickelodeon-serie. Ik heb die gezien als kind en heb ze nu onlangs teruggezien. Eigenlijk zouden ze iedereen op de wereld moeten verplichten om naar die serie te kijken. Daar zit zoveel wijsheid in. Dat gaat over oorlog, over dictatuur, over zorgen voor elkaar, over vegetarisme. Al die thema’s zitten verweven in een kinderserie die bovendien heel hard om te lachen is. Maar als je eens dieper doordenkt zitten er zoveel lagen onder, dat je denkt: mocht een Trump of een Dries Van Langenhove dit maar eens zien!”

'Jongens die niet beseffen dat ze mooi zijn, dat vind ik echt sexy.' Beeld Stefaan Temmerman
'Jongens die niet beseffen dat ze mooi zijn, dat vind ik echt sexy.'Beeld Stefaan Temmerman

17. Hebt u ooit een religieuze ervaring gehad?

“Neen, ik ben niet gelovig. En dat komt waarschijnlijk omdat ik vroeger vaak met mijn vader mee moest naar een evangelische kerkdienst, ergens in Brussel of Antwerpen, achter een of andere garagepoort. De dingen die daar gebeurden, oei oei oei! Mensen die zogezegd superziek waren moesten in het midden komen staan en dan kwam de priester en vielen ze flauw. Wanneer ze weer wakker werden waren ze genezen. (lacht) Wat een quatsch was dat, man!”

18. Hoe voelt u zich in uw lichaam?

“Goed. Omdat ik gezond eet en genoeg probeer te bewegen. Als ik me goed voel in mijn lichaam, voel ik me ook mentaal gezond. Ik word er echt blij van als ik ’s morgens ben gaan sporten. Dan heb ik het gevoel dat mijn dag niet meer stuk kan en ben ik helemaal gefocust op wat volgt.

“Ik vind dat veel mensen hun lichaam te weinig verzorgen. Je moet er wel de rest van je leven mee verder. Het is een tempel die je moet onderhouden.”

19. Wat vindt u erotisch?

“Plots oogcontact dat wat te lang duurt, ja dat vind ik wel spannend. Omdat ik dan in mijn hoofd fantaseer over wat er zou kunnen gebeuren.

“Of jongens die niet beseffen dat ze mooi zijn, dat vind ik echt sexy. Je hebt tegenwoordig veel te veel jongens die uren voor de spiegel staan en constant foto’s posten van zichzelf, dat trekt me echt niet meer aan.”

20. Wat is uw goorste fantasie?

“Ik zeg vaak – en Hannes moet daar altijd om lachen – als mensen iets doms doen of racistisch zijn: ‘Zet ze gewoon op een bus.’ Ed Sheeran of zo, zet hem op een bus, die dan toevallig van een klif rijdt. Zodat hij plots verdwenen is. Voilà, hij is er niet meer.” (lacht)

21. U belandt in de gevangenis, wat zou de reden kunnen zijn?

“Er zouden echt superveel redenen kunnen zijn. (lacht) Het eerste waaraan ik moet denken is gewoon fucking belastingfraude ergens op de Kaaimaneilanden. Ik snap echt niet hoe mensen overleven als zelfstandige. Ik heb nu voor de eerste keer belastingen betaald en ik snap niet goed hoe je dan nog kunt sparen. Terwijl ik het voorbije jaar wel hard gewerkt heb. Je moet gewoon alles teruggeven aan de staat. Ze zouden beter wat meer afnemen van de grote bedrijven en wat minder van de kleine zelfstandige. Amai, nu klink ik écht als een zelfstandige.” (lacht)

'Mocht ik een nine-to-fivejob hebben, zou ik een betere vriend zijn.' Beeld Stefaan Temmerman
'Mocht ik een nine-to-fivejob hebben, zou ik een betere vriend zijn.'Beeld Stefaan Temmerman

22. Bent u een goede vriend?

“Ik denk dat niet. Dat komt omdat ik werk als de rest chilt. Dat maakt het gewoon lastig. Ik moet altijd meer moeite doen om met iemand af te spreken. Iedereen wil altijd gaan eten op zaterdagavond, maar dan heb ik Studio Brussel of moet ik gaan draaien. Mocht ik een nine-to-fivejob hebben, zou ik een betere vriend zijn. Binnenkort dus, misschien. Want ik voel dat ik hen nu heel hard mis.”

23. Hoe definieert u liefde?

“Ja, dat is moeilijk hè. Ik zeg altijd: ik zie Hannes zo graag dat ik hem zou willen doodknuffelen. Snap je? Ik denk dat dat voor mij de ultieme vorm van liefde is.”

24. Hoe heb u uw eerste liefde ervaren?

“Hannes is mijn eerste liefde. Daarvoor heb ik weleens een vriendje gehad maar dat was meer omdat de rest ook een vriendje had. Eigenlijk was ik heel laat in de liefde, ik was helemaal niet met jongens bezig. Ik was gewoon happy single.

“Ooit wil ik trouwen. En kinderen? Dat is een lastige vraag. Kinderen passen nu nog niet in ons leven. We zijn nog niet bereid om onze tijd en een stuk van ons leven daarvoor op te geven. Ik kan moeilijk compromissen sluiten. Ik zou me 100 procent voor dat kind willen geven, maar dat zou ten koste gaan van mijn job en ik wil geen dingen half doen. Dus laten we daar nog even niet aan denken.”

25. Waarover bent u de laatste tijd anders gaan nadenken?

“Over vlees eten. Ik eet nu een paar maanden vegetarisch. Op oudejaarsavond heb ik nog hertenragout gegeten, en op nieuwjaarsdag hapjes van Mora bij mijn mama, maar op 2 januari heb ik de stap gezet. Het is beter voor de wereld, het is beter voor mijn gezondheid en het is gewoon leuk om op een andere manier te leren koken.”

26. Is de mensheid op de goede of de slechte weg?

“De slechte, denk ik. Niet dat ik al zo lang leef, maar ik vind dat we onverdraagzamer worden. En dat we geen zorg dragen voor de planeet waarop we leven. Er zijn nog altijd mensen die beweren dat de opwarming van de aarde quatsch is. Wake up?”

27. Welke gebeurtenis uit uw leven zou een goed filmscenario vormen?

“Het leven van een dj met een spastische blaas.”

28. Wat is de titel van uw biografie?

“Geen idee. (denkt na) Ik zou dat ook niet willen, alsof ik mijn eigen leven zo belangrijk vind. Nee, dat hoeft niet voor mij.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234