Diversiteit onder de loep
Mijn thuis onder de loep is het eerste programma dat op tv komt met dank aan de projectsubsidies die de diversiteit in de media moeten verbeteren. 'Een eerste goed stap, maar structurele steun is noodzakelijk.'
Diversiteit is en blijft een van de belangrijkste stokpaardjes van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). Nadat ze onder meer al de VRT aanspoorde om te zorgen voor een betere afspiegeling van de samenleving op het scherm en in het personeel, lanceerde ze vorig najaar ook een oproep voor mediabedrijven om de diversiteit in de mediasector te verhogen. 33 voorstellen werden ingediend, 11 kwamen er in aanmerking voor subsidies.
Een deel van de projecten wordt besteed aan bijvoorbeeld vorming, maar ook enkele tv-programma's worden met de hulp van dat overheidsgeld gemaakt. Acht komt later dit najaar nog met een nieuw programma, vtmKzoom is de eerste die nu al het resultaat op het scherm kan brengen.
Ver ging de kinderzender van de Vlaamse Mediamaatschappij het niet zoeken. Nadat het vorig najaar Beroep onder de loep maakte, bedacht de zender daar nu een variant op met Mijn thuis onder de loep. Presentator Arne Vanhaecke gaat daarvoor elke aflevering op bezoek bij een gezin dat telkens een tikkeltje anders is dan het doorsneegezin. De kinderen van het gezin gidsen hem daarin.
Om te zorgen voor een voldoende breed spectrum, kozen de makers niet alleen voor gezinnen met een andere cultuur of godsdienst. Mijn thuis onder de loep laat bijvoorbeeld ook zien hoe het is om als blinde op te groeien, in een groot gezin of als kind van een kapitein.
Het zijn niet altijd makkelijke thema's, maar ook dat is de taak van een commerciële kinderzender, meent Michael Dujardin, station manager van vtmKzoom. "We willen naast entertainment ook voldoende ruimte bieden aan projecten die 'educatief' onderbouwd zijn. Dit past immers volledig binnen ons DNA: het brengen van kwalitatieve, Nederlandstalige en geweldloze programma's voor alle kinderen in Vlaanderen."
De zenders zijn dus blij omdat ze mede dankzij overheidsgeld een nieuw programma kunnen voorschotelen. Maar brengt het ook iets op? Leren de kijkers iets bij met zulke programma's die in het teken van diversiteit staan? Het verleden heeft immers al meermaals aangetoond dat de kijker afhaakt als de boodschap er te dik opligt.
Klopt, zegt Katleen De Ridder van het Minderhedenforum, die onder meer al een boek schreef over het thema. "Het moet natuurlijk goede televisie blijven. Maar bijvoorbeeld Ketnet heeft al getoond hoe je dat kan doen. Die zender gaat op een heel organische manier met diversiteit om en toont bijvoorbeeld verhalen van op de speelplaats of in de kinderopvang. Je moet als mediamaker eigenlijk gewoon goede, relevante verhalen vertellen. En die zijn er genoeg."
De projectsubsidies van Lieten zijn volgens De Ridder alvast een goede eerste stap. "Pogingen om tot meer en betere etnische diversiteit in de media te komen, kan ik alleen maar toejuichen. Lieten is ook de eerste minister die zo'n initiatief neemt. De vorige ministers van Media betoonden alleen lippendienst aan dit onderwerp."
Toch meent De Ridder dat er meer nodig is als je echt tot verandering wil komen. "Projecten zijn een tijdelijke aansporing. Als het zo blijft, zijn die vaak niet meer dan een druppel op een hete plaat. Het zou pas echt schitterend zijn als er een structureel fonds zou komen. Je zou bijvoorbeeld het Vlaams Audiovisueel Fonds een mandaat kunnen geven. Dat fonds is toch al een beetje de motor van de audiovisuele sector en zij zouden het proces kunnen bewaken en bijsturen."
Dat zoiets mogelijk is, wordt onder meer in Frankrijk bewezen, waar er zo'n fonds is binnen het Centre National du Cinema et de l'Image Animée. "Daar is bijvoorbeeld een film als Les Murs uitgekomen. En ook de BBC heeft al enkele erg geslaagde programma's rond diversiteit gebracht, zoals het humorprogramma Goodness Gracious Me. Er zijn dus zeker dingen mogelijkheden als je maar volhoudt. En zullen we dan wakker worden in een ideale wereld zonder conflicten? Nee, natuurlijk niet. Maar zulke programma's kunnen wel voedsel geven om daar op het terrein verder mee om te gaan."
Mijn thuis onder de loep, elke woensdag omstreeks 15 uur op vtmKzoom.